Liječnici kreću u akciju, ne žele raditi prekovremeno


(FOTO: ordinacija.vecernji.hr)

27.11.2019. | 16:00 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 1876

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) započet će 1. prosinca akciju "Hoću raditi zakonito", odnosno prikupljati potpise liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad dulji od 48 sati tjedno. 

Akcija povlačenja suglasnosti trajat će 60 dana. To je novi korak u borbi za zakonit rad liječnika i odgovor na 71 dan vladine šutnje na zahtjeve za donošenje zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora (SKU), istaknuli su na konferenciji za novinare predsjednik HLK-a Krešimir Luetić i predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Sustav funkcionira zbog tri milijuna liječničkih prekovremenih sati godišnje


Nadaju se da će vlada pokrenuti donošenje zakona o plaćama liječnika ili SKU prije nego što budu prisiljeni aktivirati potpise jer bi to, svjesni su, dovelo do smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite građanima.

Budući da zdravstveni sustav funkcionira ponajviše zbog tri milijuna liječničkih prekovremenih sati godišnje, u slučaju da većina liječnika povuče suglasnost na prekovremeni rad, zdravstveni sustav bi se suočio s ozbiljnim problemima.

Liječnici žele raditi zakonito, ne žele više prekovremeni rad, mogu raditi 40 sati tjedno i 180 sati prekovremeno godišnje, kao i svi ostali u javnim službama, kazala je Čulinović-Čaić za Index.hr

Akcijom povlačenja suglasnosti Komora i sindikat žele vladi jasno i glasno ukazati na neodrživost daljnjeg zatvaranja očiju pred rastućom kadrovskom, financijskom, infrastrukturnom i organizacijskom krizom.

Prijeti kolaps primarne zdravstvene zaštite

Podsjećaju kako su svoje zahtjeve vladi saželi u "Rujanskoj izjavi" i još prije 71 dan zatražili prijem kod premijera Andreja Plenkovića, no do danas nisu dobili nikakav odgovor. Time je premijer pokazao da više od dva mjeseca ignorira hrvatske liječnike, a situacija u zdravstvu je vrlo ozbiljna. 

  Već sada nedostaje najmanje 2000 liječnika, a još toliko njih odlazi kroz pet godina u mirovinu. Od ulaska Hrvatske u EU odselilo je 850 liječnika, a tijekom ove godine i šezdesetak mladih liječnika bez ijednog dana radnog staža, piše Index.hr.

U nizu bolnica nedostaju liječnici specijalisti -  u Čakovcu nema patologa, Koprivnica nema urologa, a Varaždin, Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Gospić nemaju citologa. Hematologa nema u Sisku, Karlovcu, Koprivnici, Vinkovcima i Požegi, dok dječjih kirurga nema u Puli, Karlovcu, Čakovcu, Zaboku, Bjelovaru, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Dubrovniku.

Predsjednica HLS-a ističe da je apsurdno što liječnici nemaju pravo pregovarati o svojim plaćama unutar djelatnosti, a imaju to pravo na razini javnih službi za Temeljni kolektivni ugovor.

Liječnici su digli više od 4000 sudskih tužbi, od kojih je dosad više od 800 pravomoćno presuđeno u njihovu korist. Očekujemo da će kolege u 2020. početi podnositi niz novih tužbi za pogrešno obračunate prekovremene sate tijekom 2019., rekla je Čulinović Čaić za Index.hr.

(IZVOR: www.index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI