NASLOVNADRUŠTVO

Litra ulja skuplja 4 kune, kila edamera 5, a šunke u ovitku 10 kuna. Usporedili smo lanjske i sadašnje cijene

23.1.2022. 17:35 | rtl.hr IZVOR: rtl.hr PREGLEDA: 807

Od 17 proizvoda, njih osam je poskupjelo, a poljoprivrednici s polja najavljuju: I sjetva je drastično skuplja, slijedi novi val poskupljenja hrane

Litra suncokretova ulja skuplja za četiri kune, kilogram edamer sira za pet kuna, isto toliko i teleća rebra i prsa s kostima, kilogram šunke u ovitku skuplji je za deset kuna, pakiranje mozzarelle za kunu, kao i litra trajnog mlijeko. I tako redom.

Poznata priča? Naravno da je, već neko vrijeme i sami vidimo da je masa namirnica preko noći poskupila za malo (ili malo više), a da se novci u novčaniku nekako brže istope.


Uz svu silnu statistiku koliko je nešto poskupjelo u samo godini dana, možda najopipljivije poskupljenja možemo vidjeti ako prolistamo kataloge trgovačkih lanaca danas i one od prije godine dana. Pa smo to i napravili te smo usporedili cijene, ali ne one na sniženju, nego cijene prije sniženja, one realne i pisane sitnim brojevima u katalozima.

I uvjerili se.

Od 17 istih proizvoda, koje smo našli u istim katalozima danas i prije godinu dana, njih osam poskupjelo je, cijena je ostala ista za pet proizvoda, a tri proizvoda (i to se odnosi na meso svinjetine), čak je pojeftinilo.

Kad se podvuče crta, proizvodi koji su poskupjeli povukli su konačni saldo naše košarice i ona je skuplja nego prije godinu dana. Tih 17 proizvoda danas ćemo platiti 629,87 kuna, a prije godinu dana to je bilo 603,04 kune. Još jednom napomenimo, gledali smo realne cijene na katalozima (one napisane sitnim slovima), ne snižene.

Ranije smo pisali kako su domaći proizvođači najavljivali da od siječnja ide val dizanja cijena jer je njihova proizvodnja poskupjela i to zbog povećanja cijene energenata, ali i repromaterijala do najsitnijeg detalja, kao što su ambalaža, kutije, etikete… Već prije nekoliko mjeseci bilo je jasno, da usljed takvog poskupljenja proizvodnje, mora slijediti i prelijevanje na trgovine. To se sad dogodilo.

Ako pogledamo košaricu s naših 17 proizvoda, jasno je da prosječan kupac potroši i daleko više. Ako višečlana obitelj s nekoliko djece ode po paket s 10 litara trajnog mlijeka, samo taj paket danas je 10 kuna skuplji nego prije godinu dana. Neka se u košarici nađu i 5 paketa mozzarelle, iz novčanika će im se izbiti dodatnih pet kuna, a ako uzmu pet litara ulja, za to će dati 20 kuna više nego lani.

Kad u sve ubacimo da je gorivo najskuplje ikad, da ide poskupljenje plina (a neki u kućanstvima već sad primaju uvećane račune), porastu troškova ne vidi se kraj.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će opet ograničiti cijenu goriva, ako se nastavi trend rasta, još promišljaju kako ublažiti udar koji ide s najavljenim poskupljenjem plina. Kalkulira se oko smanjenje PDV-a na energente, za sada su građani mirni do 1. travnja.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da je udar rasta cijena hrane zapravo i daleko veći nego što to pokazuje naša usporedba cijena prema katalozima i da je taj udar veći nego govori i službena statistika.

„Službena statistika računa koliko je rasla prosječna plaća i prosječna mirovina s prosječnim rastom cijena i onda je ona točna kada govori da je udar cijena manji. Ali treba gledati strukturu košarice od 800 proizvoda i što više utječe na povećanje potrošnje, a što manje. Ako pogledamo detalje, vidimo da je najveći udar rasta cijena na području hrane koja u košarici kućanstva čini 27,2 posto prema podacima Državnog zavoda za statistiku. No prema podacima Eurostata, udio troška hrane u mjesečnoj košarici na razini EU je 13 posto, a u razvijenijim zemljama udio je 10 i manje posto“, govori Sever.

A ekonomija je odavno razlučila da je trošak hrane u ukupnim troškovima manji u razvijenijim i bogatijim zemljama, a ako trošak hrane raste, zemlja je siromašnija. Sad znamo gdje je onda i Hrvatska s udjelom hrane u potrošnji od 27 posto.

Naš sugovornik ukazuje i na još neke pokazatelje koji govore da živimo skupo.

Inflacije hrane od 8,1 posto„Ako znamo da je godišnja inflacija u prosincu bila 5,5 posto, treba znati da se to odnosi na sve cijene, a ako bi se gledala samo inflacija hrane, onda je ona 8,1 posto. To pokazuje da postoji iznadprosječni udar na rast cijena hrane i to je daleko ozbiljnije nego kada poskupe cipele koje i ne moramo kupiti“, kaže Sever.

Govoreći o ljudima koji primaju najniže plaće i umirovljenicima, kaže kako oni izdvajaju i do 40 posto svojih primanja samo za hranu. Ističe da su pritom najviše poskupjeli kruh i pekarski proizvodi, potom ulja i masti, dijelom i mlijeko i mliječni proizvodi.

„Čak i riba kojoj su spuštali PDV, ali mi to nismo osjetili na cijeni. Da ne govorimo o energentima po kojima smo čak bolje pozicionirani od EU jer trošak energenata kod nas zauzima 17,7 posto potrošnje, a na razini EU 24 posto. Mi imamo nešto jeftiniju struju i plin, a i trošak stanovanja je niži“, kaže naš sugovornik.

Sever ukazuje i na detalj koji dodatno govori da nam je sve lošije. Kaže, nakon krize 2008./2009. godine, svjedočili smo razduživanju gospodarstva i građana, da bi se gospodarskim oporavkom ponovno zaduživali.

„Primanja su sve manje dostatna za pokrivanje redovnih troškove, a sve izvanredne troškove kao što su rođenje djeteta, krstitke pa i smrt, pokrivaju se zaduživanjem. I COVID je izazvao izvanredne troškove za higijenu (maske i dezinfekcijska sredstva), ali i kupovanje nutrijenata za jačanje organizma, sve su to izvanredni troškovi koje mnogi ne mogu pokriti svojom plaćom i mirovinom. Zanimljiv je pokazatelj kreditne zaduženosti iz listopada 2020. godine u odnosu na 2021. Zaduženost je u tom periodu porasla za 5,7 milijardi kuna. Banke upozoravaju na rast nenamjenskih kredita koji se isplaćuju na ruke i idu u pravcu potrošnje. To pokazuje da primanja nisu dostatna za troškove koje imamo“, kaže Sever.

Ništa optimističan nije ni Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore koji govori što nas čeka. Čini se, nije dobro.

„Ulazimo u novu sjetvu i događa nam se nešto što ikad prije nije. Sjetva je skoro duplo skuplja nego lani. Mineralna gnojiva su i do četiri puta skuplja nego prije i imaju tendenciju daljnjeg rasta.  A ko se ne baci gnojivo, prinosi će biti manji, a onda će i hrana biti skuplja“, upozorava Brlošić koji potvrđuje da su poljoprivrednici na tu temu imali u četvrtak sastanak s resornim ministarstvom koje prati situaciju.

Eksplodirali troškovi sjetveKaže, sjetva će na hektaru zemlje poskupjeti od 3000 do 6000 tisuća ili 30 do 40 posto.

„Dogodila se nevjerojatna stvar koju nitko nije mogao predvidjeti. Metar dušičnog gnojiva uree bio je 200 do 220 kuna, a sada je 800 kuna s tendencijom rasta prema 1000 kuna. Ranije se znalo dogoditi da mineralna gnojiva poskupe pet do 15 posto, pa kasnije tac cijena padne, ali ovakvo poskupljenje nikad“, govori nam Brlošić.

Kaže, domaća Petrokemija, pa i najveći europski proizvođači mineralnih gnojiva zbog divljanja cijena čak su na neko vrijeme i zaustavili proizvodnju te dodaje da se nitko sad ne usudi prognozirati što će biti.

Naš sugovornik kaže da je EU kroz zajedničku poljoprivrednu politiku davala novac u poljoprivredu kako bi se povećali prinosi i kako bi cijena hrane bila pristupačnija za potrošača. Sada, govori, ti poticaji nemaju ni blizu učinak kao nekad.

„Ranije se uz poticaje mogao pokriti trošak sjemena, zaštitnih sredstava i goriva. Sada se s poticajima može pokriti sjeme i oko 100 kilograma gnojiva. Vrijednost novca koji se daje kroz zajedničku poljoprivrednu politiku više nije jednaka i više ne možemo proizvoditi jeftinu hranu“, kaže Brlošić.

Dvoznamenkasto poskupljenjeSmatra da bi država morala intervenirati ili čak Europska komisija kroz zajedničku poljoprivrednu politiku kako bi zadržali kvalitetu proizvodnje hrane po cijeni koja je prihvatljiva za potrošače ili slijedi scenarij da će sjetva biti uz manje gnojiva, a onda će i prinosi pasti, pa će na kraju hrana s polja biti skuplja i da će sve to platiti potrošač.

Gledajući sada na sjetvu, smatra da će cijena hrane skočiti dvoznamenkastim brojem.

Dodaje na to da je poskupio i plavi dizel, ali i za oko 10 posto svake godine raste i trošak poljoprivredne mehanizacije.

Nešto drugačiji i vrlo zanimljiv pogled na sve to daje ekonomski analitičar Damir Novotny koji prati cijene unazad 20 godina i ukazuje da pomalo zaboravljamo da smo iza sebe imali period kad je litra ulja bila i 15 kuna, a kilogram šećera šest kuna, a da je cijena jaja ista posljednjih 20 godina.

On čak smatra da država ne bi trebala uopće intervenirati u cijene goriva, jer ju ne korigira ni Njemačka i to s vrlo zanimljivim te s argumentima koji ciljaju na duge staze.

„Treba biti oprezan s usporedbom cijena od prije godinu dana i sada imajući na umu da se one jako razlikuju na našem tržištu. Razlika cijene u Osijeku i Zagrebu je i 30 posto. Postoji čitav niz marketinških aktivnosti kako se snižavaju cijene i to redovito u diskontnim lancima u kojima su cijene različite nego u trgovinama samoposluživanja. Tu imamo i problem kvalitete proizvoda i u konačnici tu je i ponder. Prateći cijene kroz 20 godina, sigurno je da su rasle cijene stanova, nedvojbeno i cigareta, ali cijene jaja nisu se mijenjale, primjerice, 20 godina. O cijenama voća i povrća teško je govoriti zbog sezonalnosti. Istina je da su poljoprivredni proizvodi poskupjeli 20 posto još lani, da je poskupjela osnovica za proizvodnju stočne hrane, a to su uljarice i žitarice", rekao je Novotny.

Treba dodati i činjenicu da 50 posto stočne hrane uvozimo pa nam i soja dolazi iz Brazila, a ona ima cijenu koju diktira svijet.

(Izvor: RTL.hr)

Tagovi: cijene, porast, usporedba, ulje, sir

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Cijena zemljišta u porastu, evo za koliko se prodaje
Evo za koliko rastu plaće zaposlenicima u javnim i državnim službama...
Prošle godine broj bolovanja porastao za 11%
Cijene kruha mogle bi rasti, evo za koliko
Nestašica ulja ne prijeti, ali cijene bi mogle rasti
Rastu cijene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa
Gorivo od sutra opet poskupljuje: Cijena dizela bit će 14 kn
Prosječnom kućanstvu plin će biti skuplji za 150 kn
Mirovine od 1. travnja rastu za 2,24 posto iako je povećanje odavno pojela inflacija
Evo što je u prosincu najviše poskupjelo
Imamo rekordan broj novih umirovljenika
Od 1. siječnja 2023. mjesečna primanja rastu za više od 200.000 umirovljenika
Dobre vijesti za sve koje primaju inozemnu mirovinu: Njemačka najavila najveće povećanje mirovina u zadnjih 40 godina
Krenule isplate usklađenih mirovina: ʺ50 kuna dobijete, 150 vam uzmuʺ
Dolazi proljeće! Temperature će rasti i do 20 stupnjeva, za vikend prolazna kiša
Porast mirovina: Prosječna mirovina bit će veća za 13 kn
Rastu porodiljne naknade, evo koliko će iznositi za drugih šest mjeseci
Hrana će i dalje poskupljivati, a posebno ove dvije namirnice
Brodski maturanti ponovno pokazali da su najbolji
Peta postaja molitvenog hoda za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera
KAKO SMO ZAGLAVILI? ʼGadu je mjesto preko Saveʼ
Biskup Večerin na proslavi blagdana Marije Pomoćnice kršćana u Slavonskom Brodu
Razbijao po Sl. Brodu. Mladić ʼzaradioʼ kaznenu prijavu
POLICIJA IM UPALA U DOM: Pogledajte što su pronašli
IZ GRADA POTVRDILI: Završeni infrastrukturni radovi
Protiv gradonačelnika podignuta optužnica. Razgovarali smo s njim
IMAMO POBJEDNIKA: Odlučio je jedan lajk
Marić tvrdi: Počeli smo se pomicati s dna
PROŠLO JE GODINU DANA OD KAKO SU OSVANULI NATPISI U BUKOVLJU: Doznajemo, znali se tko je krivac?
OBJAVLJENO: Evo kada kreće sezona kupanja na Poloju
Velika promjena na autocestama. Stiže preko 1700 novih kamera, evo što sve mogu
Prijepodne sunčano, poslijepodne pljuskovi i grmljavina
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Brodski maturanti ponovno pokazali da su najbolji

.

Peta postaja molitvenog hoda za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera

.

KAKO SMO ZAGLAVILI? ʼGadu je mjesto preko Saveʼ

.

Biskup Večerin na proslavi blagdana Marije Pomoćnice kršćana u Slavonskom Brodu

.

Razbijao po Sl. Brodu. Mladić ʼzaradioʼ kaznenu prijavu

.

POLICIJA IM UPALA U DOM: Pogledajte što su pronašli

.

IZ GRADA POTVRDILI: Završeni infrastrukturni radovi

.

Protiv gradonačelnika podignuta optužnica. Razgovarali smo s njim

.

IMAMO POBJEDNIKA: Odlučio je jedan lajk

.

Marić tvrdi: Počeli smo se pomicati s dna

.

PROŠLO JE GODINU DANA OD KAKO SU OSVANULI NATPISI U BUKOVLJU: Doznajemo, znali se tko je krivac?

.

OBJAVLJENO: Evo kada kreće sezona kupanja na Poloju

.

Velika promjena na autocestama. Stiže preko 1700 novih kamera, evo što sve mogu

.

Prijepodne sunčano, poslijepodne pljuskovi i grmljavina

.

VELIKA ZVIJEZDA DANAS U SL. BRODU: Evo koju poruku je poslao

.

KOD SL. BRODA GORIO AUTO: Gasili ga djelatnici Ribarske kuće. Vatrogasci objavili fotke

.

Nova prevara se širi WhatsAppom

.

BRODSKI MATURANTI: Biramo najbolje odijelo Norijade. Evo pravila

.

Izlazak sunca u čaši: Recept za smrznutu tequila sunrise Margaritu

.

BROĐANI GLASALI: Evo tko je najbolji, a tko najgori političar

.

Pogledajte nove cijene goriva...

.

ULOŽENI SU VAŠI NOVCI: Pogledajte kako danas izgleda brodsko odmaralište na Korčuli

.

Mladić (19) prevozio šljunak. Kamion se prevrnuo, doznajemo je li ozlijeđen

.

Evo koje će sve ulice sutra u Sl. Brodu biti zatvorene

.

JUČER POTRAGA: Na terenu bio brodski HGSS, objavili slike terena

.

EVO ŠTO KAŽU: Policija zbog maturanata poslala priopćenje

.

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

.

Vlado Šeks, ponovno, stiže u Sl. Brod, evo što je sada povod

.

SAMO U SLAVONIJI: Policija u upravljanju osobnim automobilom zatekla dijete, ocu prijeti do 60 dana zatvora

.

Danas sunčano uz temperaturu do 32 °C

FOTONALAZ

Današnje otvaranje ceste palo u ʼdrugi planʼ?