Majka zapustila četvero djece, potajno ih je hranila susjeda

FOTO: glas-slavbonije.hr/ilustracija

8.12.2022. | 16:51 | glas-slavonije.hr
IZVOR: glas-slavonije.hr
Pregleda: 3202

Protiv 27-godišnjakinje iz Slavonije i Baranje, majke četvero djece, potvrđena je optužnica zbog povrede djetetovih prava. Sva su joj djeca žurno oduzeta. Optužnicom ju se tereti da, od travnja 2020. do 21. veljače 2022., u jednom gradu u Slavoniji i Baranji, kao majka četvero djece u dobi od sedam, pet, tri i dvije godine, svjesna da ozbiljno ugrožava njihov psihofizički razvoj i zdravlje, te unatoč intenzivnoj stručnoj pomoći i nadzoru stručnih osoba iz nadležnog Centra za socijalnu skrb, nije skrbila pravilno o djeci.


Tereti ju se da se nije brinula o higijeni djece, održavanju čistoće njihove odjeće i obuće. Djeca su često bila u stanu i na dvorištu bez odjeće, samo u gaćicama ili neadekvatnoj odjeći, a najmlađe dijete često u prljavim pelenama. Nije se brinula ni o čistoći prostora u kojem djeca borave, bio je neuredan, zadimljen od cigareta, s neopranim posuđem u kuhinji, puno prljave odjeće u kupaonici, neispražnjenih dječjih kahlica, a na stolu punih pepeljara opušaka. Nije redovito pripremala kuhane obroke ni osiguravala djeci potrebnu hranu, zbog čega su djeca često bila gladna i budila ju oko podne da im da jesti. Nije se brinula o njihovu zdravstvenom stanju niti ih vodila liječniku kada su bili bolesni te radi sistematskih pregleda i redovitog cijepljenja. Djeca nisu imala uspostavljenu dnevnu rutinu i pravila odgoja, pri čemu je često navečer te tijekom noći dovodila više muških osoba, pa su puštali glasnu glazbu i pili alkohol, zbog čega su djeca plakala i nisu mogla spavati. Ponekad je djecu po noći zaključavala u stan i ostavljala same, te najstarije dijete ostavljala da čuva mlađu djecu. Svime time ugrozila je razvojne potrebe djece, zbog čega su djeca žurno oduzeta i smještena kod udomitelja, a najstarije dijete stanuje kod oca od lipnja prošle godine.

Odvjetništvo od suda traži da se "majku iz pakla" kazni za svako kazneno djelo na godinu dana zatvora, no da joj se kazna objedini na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.


Ispitana u policiji, 27-godišnjakinja se branila kako se dobro brine o svojoj djeci. Susjedi su pak potvrdili da su viđali djecu kako trče vani gola ili u neadekvatnoj odjeći i obući, kako obavljaju veliku i malu nuždu gdje god stignu, da po dvorištu viču kako su gladni, pa im je susjeda često potajno davala hranu, govorili su joj kako samo jedu čokolino i da mama ne kuha.Tri muškarca koja su dolazila k njoj u stan također su opisala njezine neprimjerene postupke zanemarivanja djece.

Izvor:www.glas-slavonije.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI