SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Mijenja se pravilnik za jednu vrstu državne stipendije, ministarstvo će moći povećavati mjesečni iznos

SB Online | Mijenja se pravilnik za jednu vrstu državne stipendije, ministarstvo će moći povećavati mjesečni iznos SB Online | Mijenja se pravilnik za jednu vrstu državne stipendije, ministarstvo će moći povećavati mjesečni iznos

PRIJE 2 GODINE
TEKST: srednja.hr/srednja.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kao što je i bilo najavljeno planom savjetovanja s javnošću, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo izmjene Pravilnika za dodjelu države stipendije studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Jedina novost je, ukoliko se pravilnik usvoji u predloženom obliku, da će ministarstvo moći propisati veći mjesečni iznos stipendije koja sada iznosi 1.300 kuna, kao i veći broj mjesečnih rata stipendije.Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine dodjeljuje nekoliko vrsta državnih stipendija. Uz socio-ekonomske, STEM i stipendije za posebne skupine studenata s naglaskom na deficitarna zanimanja, posebna državna stipendija dodjeljuje se studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Ove godine dobilo ju je njih pedesetak.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine, trenutno je ta državna stipendija za stotinu kuna od ostalih. Iznosi 1.300 kuna mjesečno i dodjeljuje se za deset mjeseci akademske godine.

No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu uputilo izmjenu tog pravilnika. Novost je da će sada samo ministarstvo, ako su za to osigurana sredstva u državnom proračunu, studentima romske manjine moći isplaćivati i više od 1.300 kuna mjesečno. Osim što će u natječaju moći propisati veći iznos stipendije, ministarstvo će na isti način moći odrediti i da se studentima pripadnicima romske nacionalne manjine dodjeljuje veći broj mjesečnih rata državne stipendije.

Podsjetimo, za razliku od ove, socio-ekonomske, STEM i državne stipendije za posebne skupine studenata dodjeljuju se u devet mjesečnih rata od 1.200 kuna, s time da je u pravilniku za socio-ekonomske stipendije već otvorena mogućnost da Ministarstvo poveća iznos ili broj mjesečnih rata stipendija. Prema planu javnog savjetovanja kojeg je objavilo ministarstvo, do izmjena pravilnika za dodjelu ostalih državnih stipendija u ovoj kalendarskoj godini neće doći.

U javno savjetovanje oko izmjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine možete se uključiti na ovoj poveznici.

(Izvor: srednja.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: