Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz ostalih šest, dalo podršku inicijativi za zabranu petardi


(FOTO: google)

28.1.2020. | 16:59 | prijatelji-zivotinja.hr
IZVOR: prijatelji-zivotinja.hr
Pregleda: 850

Dok traje javna rasprava o izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima, udruga Prijatelji životinja primila je od Ministarstva hrvatskih branitelja „punu podršku” za zabranu petardi, koja „ima za cilj zaštitu ljudi, životinja i okoliša, te održavanje sigurnosti, mira i dobrobiti svih građana”. Podršku je dalo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, što je logično jer petarde štete okolišu, prirodi i divljim životinjama. Uz ova dva, ranije je podršku inicijativi za zabranu petardi dalo već pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.

- Osim što petarde mogu ozlijediti, buka koju stvaraju nije pogubna samo za životinje nego i za ljude, osobito za malu djecu, starije osobe i one koji boluju od epilepsije, srčanih bolesti, poremećaja iz spektra autizma i PTSP-a. Miris punjenja pirotehničkih sredstava i zvuk petardi mogu potaknuti ponovno proživljavanje ratnih i drugih trauma. Sve to može se izbjeći jer bacanje petardi i druge pirotehnike mnoge podsjeća na ratno stanje, osobito one koji su proživjeli strahote rata i gubitak bliskih osoba. - kažu Prijatelji životinja. Dodaju da je podršku inicijativi za zabranu petardi dala i Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH (ZUHBL PTSP RH).

Ističu da kada se netko zalaže za petarde, to je kao da se cijelo vrijeme zalaže da bude rat jer, kao i u ratu, petarde uzrokuju i ljudske i životinjske žrtve.


- Nema poštovanja prema žrtvama rata, ratnim invalidima i obiteljima poginulih. Iznenadna buka petardi ostavlja strašne psihičke posljedice braniteljima, među kojima mnogi boluju od PTSP-a, kojima ‘bombardiranje’ vraća prizore ranjenih i poginulih na ratištima te mirise spaljenih tijela i zgarišta. Civilima koji su preživjeli rat ispucavanje petardi budi bolne uspomene na najgore razdoblje njihova života, na smrt bližnjih i raketiranja. -

Prijatelji životinja pozivaju sve da ostave svoj komentar i podršku zabrani petardi na javnoj raspravi, a argumenti Prijatelja životinja i više informacija nalaze se OVDJE.

(IZVOR: www.prijatelji-zivotinja.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI