NASLOVNADRUŠTVO

Mislili su da su pronašli masovnu grobnicu iz 2. svjetskog rata, no nakon istraživanja jako su se iznenadili

11.3.2021. 14:03 | jutarnji list IZVOR: jutarnji list PREGLEDA: 2919

U posljednjem izdanju znanstvenog časopisa PLOS ONE objavljeno je istraživanje uglednog hrvatskog znanstvenika dr. sc. Marija Novaka koje otkriva nove spoznaje o žrtvama prapovijesnog masakra u Potočanima pokraj Požege pod nazivom “Analiza genoma gotovo svih žrtava masakra starog 6200 godina”.

Istraživanje koje su vodili Mario Novak iz Instituta za antropologiju iz Zagreba, Ron Pinhasi sa Sveučilišta u Beču i David Reich sa Sveučilišta Harvard temelji se na analizi drevne DNK žrtava prapovijesnog masakra koji se zbio prije 6200 godina. Tijekom arheoloških istraživanja u Potočanima stručnjaci Arheološkog muzeja u Zagrebu i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Svučilišta u Zagrebu istražili su masovni ukop u kojem su bili ispremiješani koštani ostaci najmanje 41 osobe koje se živjele tijekom bakrenog doba i vežu se uz tzv. lasinjsku kulturu.

- Do sada su se paleogenetička i bioantropološka istraživanja epizoda masovnog nasilja u davnoj prošlosti isključivo bavila nalazištima gdje su žrtve bile odrasli muškarci koji su poginuli u bitci ili mjestima gdje su bili pobijeni pripadnici određene obitelji odnosno zajednice. Također, poznati su i prapovijesni masakri gdje su pobijeni pripadnici grupe migranata u sukobu sa starosjediocima, a imamo i dokaze gdje su masovna ubojstva bila dio religijskog rituala. Ovo istraživanje pruža dokaze o masovnom ubojstvu koje nije bio usmjereno na određeni društveni sloj ili dio zajednice odnosno obitelji već je riječ o namjernom neselektivnom masakru djece, žena i muškaraca u kojem je najmlađa osoba bila stara oko tri godine. Žrtve su najčešće ubijene udarcem u stražnji dio glave a njihova tijela su ubačena u jamu, izjavio je Mario Novak, znanstveni suradnik u Centru za primijenjenu bioantropologiju Instituta za antropologiju u Zagrebu, glavni autor istraživanja.


- Naša prva pomisao je bila da je ovdje riječ o žrtvama nekog recentnog sukoba kao što je Drugi svjetski rat, no odsustvo bilo kakvih modernih materijala u grobnici te rezultati radiokarbonskog datiranja uzoraka ljudskih kostiju pokazali su da je riječ o arheološkim ostacima. U našem slučaju riječ je o prapovijesnoj masovnoj grobnici i nasilnoj epizodi koja se dogodila pred otprilike 6200 godina, izjavila je Jacqueline Balen, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju u Zagrebu i voditeljica istraživanja u Potočanima.

Istraživanje je pokazalo da većina žrtava iz Potočana nije u srodstvu.

- Uspjeli smo izolirati drevnu DNK iz koštanih ostataka 38 od ukupno 41 osobe pokopane u masovnoj grobnici iz Potočana. Sekvenciranjem 38 genoma dobili smo podatke o spolu tih osoba, njihovom 

genetskom porijeklu, ali i krvnom srodstvu. Iako je jedan manji dio analiziranih osoba bio u srodstvu, otprilike 70% žrtava iz Potočana nije obiteljski povezano što sugerira da je u ovom slučaju riječ samo o dijelu jedne veće zemljoradničke zajednice, nastavlja Ron Pinhasi, voditelj laboratorija za drevnu DNK na Sveučilištu u Beču, jedan od tri glavna autora istraživanja.

David Reich, voditelj laboratorija za drevnu DNK i profesor na Sveučilištu Harvard, također jedan od glavnih autora studije, nadalje pojašnjava:

- Zanimljivo je da, iako u većini slučajeva osobe iz Potočana nisu povezane bliskim srodničkim vezama, genetski dokazi pokazuju da su svi pojedinci pronađeni u ovom grobu dijelili vrlo homogeno, gotovo identično porijeklo (pretežno povezano s neolitičkim populacijama iz Anatolije, a svega 9% nasljeđeno od zapadnoeuropskih lovaca-sakupljača), što ukazuje da je lokalno stanovništvo bilo brojno i stabilno. Taj podatak ukazuje na činjenicu da masakr nije povezan s dolaskom nove, genetski nepovezane skupine, objasnio je.

Mladi znanstvenik Mario Novak ističe važnost nastavka ovakvih multidisciplinarnih istraživanja. 

- Rezultati našeg istraživanja pokazuju da masovna neselektivna ubojstva nisu ograničena samo na recentna razdoblja i da nisu proizvod modernog društva, već su bila i prisutna i u prapovijesnim vremenima mnogo češće nego što se to do sada mislilo. U svakom slučaju, potrebna su daljnja multidisciplinarna istraživanja, uključujući i genetička, ovakvih vrsta ukopa kako bismo rasvijetlili uzroke pojave masovnog nasilja u prapovijesti kao i njihovu učestalost, zaključuje Novak.

Podsjetimo, posmrtni ostaci najmanje 41 osobe pronađeni su u masovnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Potočani 2007. godine.

Izvor:www.jutarnji.hr

Tagovi: požega, masovna, grobnica, pronađena, potočani, žrtve

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

.

BPŽ: Više od pedeset novozaraženih, evo koliko je osoba na respiratoru

.

Facebook u pet godina uložio više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere

.

Policija jučer u Slavonskom Brodu oduzela automobil

.

Pas dugo umirao na lancu od gladi, nikoga nije bilo briga

.

INCIDENT NA BRODSKOM KOLODVORU: Reagirala policija!

.

PIŠE VANJA KRNIĆ: Put u nigdje

.

Struje neće biti...

.

Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

.

Brzo i neodoljivo: Recept za savršenu vratinu u kremastom umaku od senfa

.

Slavonac Ivan Antunović koronu prebolio čak tri puta

.

Održana tribina „Studentski dan“ u sklopu obilježavanja prve godišnjice Sveučilišta u Slavonskom Brodu

.

Donosimo raspored za drugi tjedan jesenske deratizacije

.

Od 1. listopada uvode se covid-potvrde u zdravstvu ili jednom tjedno testiranje

.

Od ponedjeljka na teren izlazi 8000 popisivača, evo kolika je kazna ako unesu krivi podatak

.

BPŽ: Visok broj zaraženih danas

.

Srpanj 2021. najgori je po broju rođenih u Hrvatskoj u 140 godina!

.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

.

Kazneno prijavljen zbog neisplata plaće

.

Dan bez automobila obilježava se i u Slavonskom Brodu

.

Napušteno selo Crni potok-misa za jednog čovjeka, jednog psa lutalicu i jednu devastiranu crkvu

.

Struje neće biti...

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Objavljena usporedba cijena u Hrvatskoj i Njemačkoj

.

Krađa u Donjim Andrijevcima. Policija objavila detalje

.

Popularna predstava dolazi u Sl. Brod, evo gdje i kada

.

Božinović objasnio što će biti s mjerama u idućem razdoblju

.

Ovih 7 namirnica koje koristimo svaki dan, mogu trajati vječno

.

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ: Automobilom udario u stup javne rasvjete, ima ozlijeđenih

.

Veliki dan na Stadionu uz Savu

FOTONALAZ

Iz Tokija pozdrav svom Slavonskom Brodu