NASLOVNADRUŠTVO
Mogu li se kazne za prometne prekršaje plaćati u ratama?

FOTO: Unsplash

Mogu li se kazne za prometne prekršaje plaćati u ratama?

20.2.2022. 16:32 | revijahak.hr IZVOR: revijahak.hr PREGLEDA: 769

Izrečene novčane kazne za prometne prekršaje doista znaju dosegnuti iznose vrijedne glavobolje! Ne znači to da itko misli da su previsoke i da ih okrivljenici nisu „pošteno zaslužili“! Imajući u vidu tragične posljedice kršenja prometnih prekršaja, svaka novčana kazna koja poluči cilj, odnosno koja spriječi daljnje kršenje prometnih propisa od strane vozača kojem je izrečena, dobrodošla je! Ako je strah od izricanja novčanih kazni jedini  razlog zbog kojeg se netko pridržava prometnih propisa ili ih bar ne krši nesmiljeno i brutalno, dobar je to strah!

Odakle namaknuti novac kad visoka novčana kazna zbog kršenja prometnih propisa jednom bude izrečena. Nekoliko tisuća kuna gotovine na hrpici u svrhu okajavanja prometnih grijeha, nemaju baš svi! Znate i sami da onaj pristup kako ćete vi radije odležati u zatvoru nego platiti iznos novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku već odavno ne pije vodu. Nije država željna onih koji bi voljeli provesti nekoliko dana u miru i ležanju u ustanovi zatvorenog tipa. Poanta je u uspješnom naplaćivanju novčane kazne. I što sad, izrečenu novčanu kaznu od recimo deset tisuća kuna treba platiti, a vi baš taj iznos nemate? Što činiti? Podignuti nenamjenski kredit u banci? Otići u minus? Obratiti se osobama koji se bave sumnjivim rabotama pozajmljivanja novca uz stanovitu kamatu? Ništa od navedenog nije za preporuku, a ovo posljednje osobito!

Malo se o tome govori, ali novčana kazna može se plaćati i u obrocima, legalno i legitimno! Ta opcija predviđena je Prekršajnim zakonom, samo za nju treba znati i treba tražiti. Tražite i bit će vam dano, zvuči li vam poznato?


Prekršajni zakon uredno je propisao mogućnost obročne otplate! Svašta se može kupiti na rate, pa zašto onda zakonodavac ne bi omogućio i obročnu otplatu novčanih kazni? Tako je to i učinjeno, zakonom! Rok za plaćanje novčane kazne određuje sud u samoj presudi vodeći računa o visini novčane kazne. Rok ne može biti kraći od osam dana ni dulji od tri mjeseca, a u opravdanim slučajevima (ovisno o visini novčane kazne i imovinskim prilikama okrivljenika) sud može odrediti obročnu otplatu novčane kazne u vremenu do šest mjeseci, osim ako propisom o prekršaju za to nije određen dulji rok.

Naravno da vas zanima kako se dočepati obročne otplate u vremenu od šest mjeseci i je li to u praksi viđeno ili je samo mrtvo slovo na papiru. Zna se da postoji, ali u primjeni nije viđeno!

Moguće je moguće i te kako moguće. Morate tražiti, morate to predlagati i bilo bi jako dobro ujedno i argumentirati. U pravilu to okrivljenici, ako se već prije ne sjete, mole u prigovoru u kojem ujedno predlažu da im se smanji novčana kazna, odnosno da im se omogući podmirivanje u obrocima. Valja naravno pozvati se na vlastite ne osobito savršene imovinske prilike, priložiti određeni dokaz na tu okolnost, ukazati kako plaćanje izrečene kazne ozbiljno prijeti narušiti egzistenciju vas i vaše obitelji, navesti obveze uzdržavanja, iznose primanja te druge financijske tegobe koje vas muče i predložiti da vam se omogući plaćanje novčane kazne u obrocima.

Zašto ne koristiti tu mogućnosti ako su pretpostavke ispunjene? Plaćanje u obrocima!

Primjerice Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u presudi Pž-4805/2020 od 24. veljače 2021. prihvatio je prigovor okrivljenika te temeljem relevantne odredbe Prekršajnog zakona odredio obročnu otplatu novčane kazne od 5.900,00 kuna u 6 jednakih mjesečnih obroka s tim da prvi obrok dospijeva u roku od 15 dana od dana primitka presude, a svaki daljnji obrok 15. dan u svakom narednom mjesecu, a ako okrivljenik na taj način uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti.

Uočiti valja kako se ni kod odobrene obročne otplate, ne gubi onaj popust prema kojem se uplata 2/3 izrečene kazne, smatra podmirenjem kazne u cijelosti! Vezano za citiranu presudu, tek da se zna, okrivljenik je tražio da mu se smanji novčana kazna, ali to nije usvojeno, dok je usvojena molba da mu se omogući njezino obročno podmirivanje. Naveo je kao razlog činjenicu da je invalid rada, s mirovinom od 1.700,00 kuna koja mu nije dovoljna za preživljavanje a pretrpio je i moždani udar. Sud je stoga cijeneći visinu izrečene novčane kazne i molbu okrivljenika za obročnim plaćanjem kazne utvrdio da postoji opravdanje za primjenu meritorne zakonske odredbe i odredio otplatu u 6 mjeseci.

Što reći na kraju, vožnjom po pravilima i propisima uštedjet ćete si ove brige. Sigurnom vožnjom izbjegavajte prekršaje!

Izvor:www.revijahak..hr

Tagovi: prometni, prekršaji, kazne,, plaćanje, rate

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

ŠTO SE DOGAĐA? Zašto je Marić dao ostavku?

.

Nadležne službe pregledavaju najveći park u Sl. Brodu. Pogledajte kako on izgleda

.

TEŠKO OZLIJEĐENI MLADIĆI: 19-godišnjak udario u stablo oraha

.

Na autocestama pojeftinilo osnovno gorivo

.

DRAMA U SLAVONIJI: Slavonac nanio teške ozljede bivšem dečku svoje cure!

.

DHMZ UPOZORAVA: Budite spremni na bujične poplave uslijed velike količine kiše

.

POŽARI I KOD NAS: Brodska policija izvijestila o požarima. Evo kolike su kazne

.

Grad Slavonski Brod je i ovoga ljeta nastojao sadržajima obogatiti još jednu kupališnu sezonu

.

ʼHvala svima onima koji su izgradili, gradili i održavali ovih 42 godine prijateljstvaʼ

.

UPRAVO STIGLO: Važna obavijest iz brodskog Vodovoda. ʼMolimo korisnike za razumijevanjeʼ

.

Imate li pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu?

.

Počela su sezonska sniženja, ali i promjena isticanja cijena

.

DOBRE VIJESTI ZA STUDENTE: Podiže se limit za poreznu olakšicu

.

Vatrena stihija progutala slavonsku pilanu, šteta preko dva milijuna kuna

.

Ne damo Vam vozačku nismo ni do sada!

.

Danas promjenjivo s grmljavinskim pljuskovima

.

DETALJNE UPUTE: Evo što se smije unijeti u Hrvatsku i u kojim količinama

.

Zamjenica gradonačelnika održala prijem za korisnike Erasmus+ projekta „I am a European citizen“

.

Duspara u Zagrebu prisustvovao važnom sastanku. Evo o čemu se radi

.

Pogledajte gdje je u Sl. Brodu pisana povijest

.

POGLEDAJTE KAKO KUPALIŠTE DANAS IZGLEDA: Što je s kampom na Poloju?

.

EVO FOTKI: Žena u Sl. Brodu udarila u kuću, ozlijeđeno više osoba

.

U STUPNIKU: Dva puta ga ugrizao susjedov pas

.

U subotu ujutro policija reagirala na Korzu, evo što je razlog

.

Policija opisala incident na granici u Sl. Brodu

.

TEŠKA NESREĆA U SL. BRODU: Ozlijeđeno pet osoba. Policija objavila detalje

.

Ovo je 11 simptoma toplinskog udara

.

OPORBE NIJE BILO: Evo što na to kaže gradonačelnik

.

Hrana je svakim danom sve skuplja, ali prosječan Hrvat je baš voli bacati u smeće u ogromnim količinama

.

MARSONIA SE OPROSTILA OD IGRAČA: Predstavila tko će braniti gol

FOTONALAZ

Tko je brodska ʼcura za udajuʼ?