SB Online

Mora li se Hrvatska pripremati na dodatno poskupljenje goriva? Evo što o tome misli stručnjak za krizni management...

PRIJE 2 GODINE
ANDREA LUŽANAC
PRIKAZA: 936

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Mora li se Hrvatska pripremati na dodatno poskupljenje goriva? Evo što o tome misli stručnjak za krizni management... SB Online | Mora li se Hrvatska pripremati na dodatno poskupljenje goriva? Evo što o tome misli stručnjak za krizni management...

PRIJE 2 GODINE
ANDREA LUŽANAC
PRIKAZA: 936

Mogućnost poskupljenja goriva, globalne tržišne poremećaje, inflacija koja prijeti svjetskom (uključujući i Hrvatsku) gospodarstvu zbog rata u Ukrajini, sve ovo komentirao je stručnjak za krizni management za N1, Danko Sučević.

Osvrnuo se na brzu i hrabru reakciju Hrvatske poštanske banke, za kupnju Sberbanka rekao je kako je to jedan od iznenađujuće brzih i relativno hrabrih poteza, a pod kojom cijenom je kupljen Sberbank za sada još uvijek nije poznato.

Danko je potvrdio kako možemo očekivati rast cijena još neko vrijeme sve dok se ne postigne stabilnost ponude i potražnje.

Predviđanja su da bi ove godine, zbog kombiniranog utjecaja već očekivane inflacije koju smo imali do kraja prošle godine i porasta cijene energenata zbog ove krize, inflacija mogla dostići do 9 posto, a onda da bi se mogla početi spuštati. Kumulativno bi onda inflacija ove godine mogla biti 6 do 7 posto”, rekao je Sučević.
Sučević smatra da bi u tom trenutku Vlada mogla nastaviti intervenirati, ali ipak to će ovisiti o procjenama. Danko je upozorio kako se svi zajedno moramo pripremiti za rast cijena goriva. Ističe kako bi porast cijena goriva mogao imati utjecaj na smanjenje potražnje za ostalim proizvodima, a uslijed čega može doći i do recesije.

Sučević je upozorio na moguću recesiju i usporedio je sadašnju krizu sa recesijom iz 2008. godine: 
“2008. godine je puknuo jedan balon, onda smo 2020. imali koronu koja se sada smiruje. Međutim, to su bili utjecaji kratkoročnog dometa i uglavnom predvidljivi, ali ovo što je Rusija sada napravila može imati vrlo dalekosežne posljedice. Ovo može biti početak novog hladnog rata, većih ulaganja u naoružanje, a to šteti svakom gospodarstvu”, objašnjava Danko.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: