SB Online

MUP UPOZORAVA: Raste prodaja oružja

SB Online | MUP UPOZORAVA: Raste prodaja oružja SB Online | MUP UPOZORAVA: Raste prodaja oružja

PRIJE 5 MJESECI
N1/N1
PRIKAZA: 786

Tomislav Kamenečki, vlasnik trgovine oružja u Zagrebu koji se tim poslom bavi već 30 godina navodi da je prodaja pušaka i pištolja u zadnjih godinu dana porasla za 60 posto. Većina kupaca mlađi su od 30 godina, a najviše se traži lovačko naoružanje. Cijena im nije bitna.

"Danas su mladi ljudi spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura i kupuju oružje na kredit i spremni su odreći se puno stvari ne bi li došli do nekakvog komada oružja koje će koristiti u streljani i u lovu. Gledaju to kroz neki vid možda i ulaganja, investicije", rekao je Kamenečki za N1.

Velik je broj onih koji posjeduju oružje, ali ilegalno. MUP već godinama kroz brojne kampanje poziva građane na anoniman povrat oružja, ali uzalud. U prva tri mjeseca ove godine, policija je prikupila više od 860 komada vatrenog oružja, 23 tisuće streljiva i oko 18 kilograma eksploziva.

Podaci pokazuju da od 2017. godine broj kaznenih djela i počinitelja u uzlaznoj je putanji, najviše ih je bilo 2020. No, od 2021. zabilježen je manji broj kaznenih djela. Prošle godine evidentirano je 15 posto manje kaznenih djela posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, ali i 22 posto manje prijavljenih počinitelja u odnosu na godinu ranije.

(Izvor: www.n1info.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: