Nacionalni ispiti se uvode za petaše i osmaše. Evo o čemu se radi

Nacionalni ispiti se uvode za petaše i osmaše.
(FOTO: FENA/ilustracija)

2.9.2021. | 09:04 | index
IZVOR: index.hr
Pregleda: 1602

SVAKE godine djeca na početku školske godine pišu inicijalne ispite znanja kako bi se utvrdilo kako su usvojili gradivo prethodne godine. To nije novost, već se to provodi godinama. Stoga je jučerašnja vijest da se uvode nacionalni ispiti za petaše i osmaše pobudila interes roditelja.

Index je kontaktirao Ministarstvo obrazovanja kako bismo doznali što stoji iza toga, no oni su nam samo odgovorili da se obratimo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), u čijoj je nadležnosti, kako su naveli, provođenje spomenutog projekta.

Potom su nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja odgovorili da oni to rade prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja i da se sve odvija u sklopu druge faze cjelovite kurikularne reforme, a da će ispite pisati samo učenici iz 80 škola. Dakle, ne svi.


Petaše ispit čeka u listopadu, osmaše u svibnjuUčenike koji sada kreću u peti razred u listopadu će dočekati nacionalni ispiti, a učenike koji će u osmi razred nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju.

"Prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao jedan od partnera na europskom projektu u sklopu operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.', prioritetne osi Cjeloživotno učenje, projekt 'Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme faza II' razradio je projektne aktivnosti za razvoj i provedbu nacionalnih ispita i razvoj samovrednovanja u osnovnim školama. Cilj je toga dijela projekta uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja te sustava kvalitete. Predviđeno je da se projekt s tim ciljem provede u 80 osnovnih škola", odgovorili su Indexu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ističu da su u sklopu projekta "Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme faza II" predviđene aktivnosti za razvoj i provedbu nacionalnih ispita i razvoj samovrednovanja u osnovnim školama.

"U okvirima navedenog projekta u osmome razredu ispiti bi trebali biti provedeni u svibnju 2022. godine, a u petim razredima ispiti bi trebali biti provedeni u listopadu 2022. godine. U sklopu ovog projekta provest će se osam ispita iz šest nastavnih predmeta: tri ispita za učenike 5. razreda (obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva, zaključno sa završetkom 4. razreda) i pet ispita za učenike 8. razreda (obuhvaćaju ishode i nastavne sadržaje Hrvatskog jezika, Matematike, Biologije, Kemije i Fizike, zaključno sa završetkom 8. razreda). Ispitima iz navedenih nastavnih predmeta ispitivat će se ključni obrazovni ishodi i nastavni sadržaji", stoji u odgovoru NCVVO-a.

"Ispiti će biti ocijenjeni"Zanimalo nas je hoće li se ocjene tog ispita upisivati u imenik ili oni imaju samo svrhu da se utvrdi dotad stečeno znanje učenika, kao što je bio slučaj i s inicijalnim ispitima znanja, koji su se dosad provodili.

"Ispiti će biti ocijenjeni. Učenici neće dobiti klasičnu ocjenu koja se upisuje u e-dnevnik, nego povratnu informaciju o rezultatu koji su ostvarili. Učenici koji pristupe nacionalnim ispitima dobit će povratnu informaciju o svome postignuću iskazanu brojem bodova i pripadajućim opisom razine postignuća koji su ostvarili. U ovome projektu nije predviđeno da rezultati nacionalnih ispita utječu na završne ocjene i na bodovanje pri upisu u srednju školu", odgovorili su nam.

Izvor:www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI