NASLOVNA

NAKNADA ŠTETE OD NEPOZNATOG VOZILA: Što ako ste prisiljeni sletjeti s ceste da biste izbjegli sudar?!

29.12.2019. 17:45 | revijahak.hr IZVOR: revijahak.hr PREGLEDA: 4829

Vozači se svakodnevno iz trena u tren nalaze pred izazovom izbora. Jedan od težih izbora je onaj između frontalnog sudara s vozilom koje dolazi u susret vozeći vašim trakom i skretanja u kanal, odnosano izvan ceste, radi izbjegavanja tog izravnog sudara.

Znate li što biste vi odabrali u toj situaciji? Teško čovjek sa sigurnošću može tvrditi kako bi postupio kada reagirati treba u djeliću sekunde. Što će učiti instinktivni nagon za samoodržanjem? Pogiba se i od frontalnog sudara, ali i od skretanja u jarak, kanal, provaliju. Uvijek postoji i onaj ali, onaj ogromni ali! Možda bi da nisam skrenuo vozač drugog vozila uspio se vratiti u svoj prometni trak, možda bi bilo ovo a možda i ne. Brojni instinktivno, nastojeći izbjeći nadolazeću opasnost, odabiru opciju svjesnog i namjernog slijetanja s ceste. Zna se tada dogoditi da se vi svojevoljno survate u jarak, kanal, provaliju a vozilo koje ste izbjegavali, kao u pjesmi, jednostavno, produži dalje! Dok se vi krvavi i natučeni budete izvlačili iz olupine u koju se u trenu transformiralo vaše vozilo i plazeći izlazili iz jarka u koji ste sletjeli, vozač bez savjesti hitat će svome odredištu, kao da se ništa dogodilo nije.

Produžio dalje, bez osvrtanja, bez stajanja, bez pružanja pomoći. Vi skršeni, krvavi, polomljeni, zaglavljeni, a krivac za vaše skretanje odmaglio! Znate li o kojem se vozilu radi? Znate li registarsku oznaku? Teško da vam je memoriranje brojki i slova s njegovih tablica bilo na pameti dok ste smrti gledali u oči. Jeste li sami bili u vozilu? Imate li svjedoka? Drugih vozača koji su vidjeli što se „u stvari dogodilo“, koji je bio razlog vašeg namjernog slijetanja s ceste? Zašto ste se sunovratili. Ukoliko ne možete identificirati vozilo zbog kojeg ste doživjeli prometnu nesreću, govorimo o šteti od nepoznatog vozila.


Imate li pravo na naknadu štete od nepoznatog vozila? Naravno! Zakon propisuje takvu mogućnosti. Samo morate znati, zakon traži da u prometnoj nesreći bude ozlijeđenih. Tek tada se može tražiti naknada štete.


Zakon o obveznim osiguranjima u prometu propisuje u čl. 30. kako oštećena fizička osoba kojoj je šteta nanesena uporabom nepoznatog vozila može podnijeti odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje. Oštećena fiziĉka osoba ima pravo zahtijevati naknadu štete zbog smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja i to najviše do iznosa iz ĉlanka 26. stavka 8. istog zakona. Što je s naknadom štete zbog uništenja ili oštećenja stvari? Može ali pod određenim uvjetima, budući zakon nadalje propisuje da oštećena osoba ima pravo zahtijevati naknadu štete zbog uništenja ili oštećenja stvari do istog tog iznosa propisanog za štete na stvarima i uz samopridržaj u iznosu od 3.750,00 kuna ako je Hrvatski ured za osiguranje nekom od sudionika ove prometne nesreće nadoknadio štetu zbog smrti ili teških tjelesnih ozljeda koje su zahtijevale bolničko liječenje. Ako se pronađe vozilo čijom je uporabom nanesena šteta te se utvrdi odgovorni osiguratelj, Hrvatski ured za osiguranje ima pravo na naknadu od odgovorne osobe odnosno od odgovornog osiguratelja, i to isplaćenog iznosa štete, kamate i troškova.

Odlično reći ćete! Ustanovljeno je pravo na naknadu štete od nepoznatog vozila. Hrvatski ured za osiguranje, prava je adresa za podnošenje zahtjeva. Lakše reći, nego ostvariti, kad se zaviri u sudsku praksu. Što ćete ako vam oni iz Hrvatskog ureda za osiguranje odbiju isplatiti naknadu štete? Tužiti ćete ih i pred sudom tražiti svoja prava. Kako tu stvari stoje? Ne baš sjajno! Naime, presudom Općinskog suda u Iloku P-176/06 od 30. studenog 2006. (a koja je potvrđena i presudom Županijskog suda u Vukovara Gž-544/07, podnesenu reviziju protiv drugostupanjske presude odbio je Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom Rev-608/07 od 30. studenog 2006.) utvrđeno je sljedeće:

„U svezi tužiteljeve tvrdnje da je uzrok slijetanja vozila s kolnika iznenadna radnja obilaženja neosvijetljenog nepoznatog vozila, te nailazak vozila iz suprotnog smjera, a što da se može zaključiti na temelju nalaza i mišljenja prometnog vještaka, sudovi su osnovano zaključili da je prometnim vještačenjem tužitelj uspio samo dokazati da je s obzirom na tragove pronađene na mjestu događaja do nesreće moglo doći na način kako to tvrdi tužitelj, a ne i da se nesreća tako i dogodila“. Sud nadalje ističe: „Da je nesreća prouzročena uporabom nepoznatog vozila samo je hipotetična mogućnost na kojoj se ne može temeljiti utvrđenje postojanja te činjenice. Pitanje odgovornosti za štetu nastalu u slučaju nezgode izazvane motornim vozilima u pokretu prosuđuje se po kriteriju krivnje, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima pa teret dokazivanja činjenice da je predmetnu prometnu nesreću prouzročilo nepoznato vozilo leži na tužitelju.“

Neće vam biti lako! Na vama leži teret dokaza. Zlata zato vrijede svjedoci i druga dokazna sredstva. Skupljajte ih pomno i temeljito.

(IZVOR: www.revijahak.hr)

Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Slasni pužići sa sirom i šunkom za koje vam ne treba ni miligram kvasca

.

Capak najavio masovno testiranje na koronavirus, objasnio zašto će to raditi

.

Brođani uz Coffee to go uživali u proljetnom vremenu na keju

.

Zbog zlouporaba do daljnjeg nema usluge e-Prijava boravišta

.

Trgovački lanci otvaraju vrata malim proizvođačima - kome se javiti za otkup?

.

Stožer: Imamo 1182 oboljelih, to je 56 novih slučajeva korone

.

RAZGOVARALI SMO S BROĐANINOM KOJI JE U KARANTENI: Hranu koja je kako kaže vrlo dobra ostavljaju im pred vratima sobe

.

Omogućena chatbot komunikacija korisnika i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

.

Učestala pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica

.

Napreduju radovi na uređenju komunalne infrastrukture

Zajam Ponuda

Zajam Ponuda

Zajam Ponuda

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Cvjetnica bez mnoštva vjernika, blagoslov maslinovih grančica ispred televizora

.

Oprez, lako se navući: Recept za meke oblake od palačinki

.

SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH U BPŽ: U BPŽ potvrđena nova 2 slučaja, zaražen još jedan zdravstveni djelatnik

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

U 10 sati vam donosimo najnovije informacije o koronavirusu u BPŽ

.

CRNO JUTRO: U prometnoj nesreći kod Knežaca smrtno stradao 23-godišnjak

.

Teško je stati na jednom komadu: Najukusnija štrudla s višnjama i grizom

.

Stižu nove mjere za građane: Vlada će spustiti i cijenu struje

.

Od danas većina marki cigareta skuplja za dvije kune

.

Hrvatska ima 400.000 hektara nekorištenog zemljišta koje brzo može staviti u funkciju?

.

ʺSuosjećam s vama, draga braćo i sestre, koji biste o Uskrsu žarko željeli pristupiti euharistijskom stolu, ali vam to ove godine, nažalost, nije mogućeʺ

.

Mandžukić nezadovoljan u Kataru, dva ljuta rivala ga žele vratiti u Europu

.

Sunčana subotnja šetnja Slavonskim Brodom u vrijeme koronavirusa 4.4.2020.

.

U Hrvatskoj 47 novih slučajeva, Beroš: Sljedeći tjedni određuju našu sudbinu

.

POLICIJA UPOZORAVA: ʺAko dobijete ovu poruku na e-mail, nipošto ne otvarajte linkove!ʺ

.

Kada ćemo moći na pecanje?

.

PU Brodsko-posavske uputila pismo građanima: ʺNe dozvolite da vas upozoravaju, rastjeruju ili kažnjavajuʺ

.

Gradske blagajne od ponedjeljka nastavljaju s radom

.

BROJ ZARAŽENIH U NAŠOJ ŽUPANIJI I DALJE RASTE: Zaražen bliski kontakt već oboljele osobe

.

NOVE INFORMACIJE: Stožer CZ BPŽ u 10 sati obraća se javnosti

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline