SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

NAKON VELIKE TRAGEDIJE U SRBIJI: Pogledajte što piše u uputama koje su dobile hrvatske škole

SB Online | NAKON VELIKE TRAGEDIJE U SRBIJI: Pogledajte što piše u uputama koje su dobile hrvatske škole SB Online | NAKON VELIKE TRAGEDIJE U SRBIJI: Pogledajte što piše u uputama koje su dobile hrvatske škole

PRIJE 1 GODINU
TEKST: dnevnik.hr/dnevnik.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U hrvatskim školama učitelji će razgovarati s djecom o beogradskoj tragediji."U ponedjeljak je redovna nastava, samo što će razrednici obaviti dodatni razgovor, ali veliki dio nastavnika je razgovarao već s učenicima jer mi i ne čekamo da dobijemo upute već sami reagiramo prema onim potrebama koje iskazuju naši učenici'', kazala je Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Prema uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja, učitelji trebaju:

-djeci objasniti da tragedija može izazvati različite emocije o kojima treba razgovarati

-pitati što ih je posebno zabrinulo ili rastužilo

-moraju znati postupanje kod saznanja o nasilju

-moraju obratiti pozornost na promjene ponašanja kod učenika

"Kako je medijski prostor okupiran događajem u Beogradu, važno je da se o tome razgovara, ali da se ta razina sigurnosti koja je u našim školama već visoka još više podigne'', istaknula je savjetnica ministra znanosti i obrazovanja Ivana Pavić Šimetin.

Struka šalje upozorenja već godinama

Kod mladih već duže struka upozorava na porast pokušaja samoubojstva, samoozljeđivanja, vršnjačkog nasilja.

Ministar Fuchs školama je predložio i da skalpeli za sat tehničkog ne budu lako dostupni, da i zabačeni hodnici budu osvijetljeni, ali i da im zabrane energetska pića, a Pavić Šimetin objašnjava i zašto: ''Energetska pića uzrokuju iritaciju, razdražljivost, kod nekog i pojačanu agresivnost, a to su nepovoljni elementi u kriznim situacijama."

U školama se već nekoliko mjeseci pojačano zapošljavaju stručni suradnici koji su u veljači prošli edukacije o mentalnom zdravlju, a kada je potreban korak dalje - u zdravstvu se na psihologa čeka po četiri mjeseca.

Na psihologa se čeka mjesecima

Iz Ministarstva zdravstva za Dnevnik Nove TV kažu da kreću s pilot-projektom prema kojom bi se psiholozi nakon 30 godina vratili u domove zdravlja. No ne zna se točno kada, u tijeku je osnivanje radne skupine.

Hrvatskoj nedostaje i bolničkih kreveta i dječjih psihijatara. Trebalo bi ih biti tri puta više, pa u Splitu u idućih pet godina planiraju imati tim od njih 11.

"Sadašnji broj od dva psihijatra zasigurno nije dostatan", upozorio je predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split Trpimir Glavina: ''U prošloj godini oni su obradili nešto više od 800 pregleda kroz Polikliniku i dnevnu bolnicu, ovu godinu u prva četiri mjeseca taj broj je 450."

Pomoć za djecu traže roditelji, a da im je potrebna, može se uočiti i u školi. Zbog neprijavljivanja teškog napada na učenika karlovačko Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv ravnateljice i pedagoginje jedne škole.

(Izvor: dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: