Nakon virtualnog restrukturiranja i oporavka Đure Đakovića slijedi li ono stvarno?

FOTO: SB Online

Nakon virtualnog restrukturiranja i oporavka Đure Đakovića slijedi li ono stvarno?

28.11.2020. 10:51 | Igor Safundžić PREGLEDA: 2263

Iako su se pojedinci nadali da više nećemo pratiti njihov rad i pisati o tome, iako su se nadali da njihovi rezultati neće biti vidljivi široj čitateljskoj masi, mi se na sreću svih onih kojima je stalo do istine o Đuri Đakoviću i njegovoj sudbini vraćamo.........nas neće zaustaviti "dobronamjerni" pokušaji stavljanja problema pod tepih...........dok ne dođu "Nova, Bolja vremena"..............(čitaj potencijalni kupac)...... i sav ovaj nerad i nesposobnost kojega je bilo do sada ne padne u zaborav.

Pa im poručujemo....kako kažu mladi naraštaji danas "Đaba ste krečili"

Krenimo redom. Naravno, sve se opet bazira na brojevima koji su neupitni pokazatelj pravoga stanja u ĐĐ. Izašli su rezultati za treći kvartal 2020 godine, koji opet pokazuje jedan kontinuitet, a to je minus u poslovanju, ili lakše za shvatiti GUBITAK. Opet:


Iako sadašnja Uprava pokušava prikazati malo ljepšu sliku svega toga, pa se hvali i povećanjem prometa, pozitivnom EBITDA-om t boljim rezultatima nego u prvih 9 mjeseci prošle godine, mi ćemo te brojeve ipak malo drugačije sagledati.

Prvo ćemo naglasiti da su rezultati za 9 mjeseci prošle godine bili dobri, ne bi Đuro došao u poziciju da 3 mjeseca nakon toga ima ljude na cesti i neisplaćene plače, te bio jednom nogom u Stečaju. Dakle usporedba s ovogodišnjih prvih 9 mjeseci "ne pije vode". Rezultati za 9 mjeseci ove godine kažu pak da je konsolidirani gubitak malo manji od 32 milijuna kuna. Ako se brojevi stave u usporedbu s prvih 6 mjeseci ili prva 3 mjeseca rada ove godine, dođemo do saznanja da je minus rastao opet u odnosu na prva 3 mjeseca (kada je bilo preko 20 milijuna kuna) za oko 60% za prvih 6 mjeseci (kada je bilo preko 25 milijuna kuna) za oko 30%. Ovdje moramo napomenuti i podsjetiti da je Grupacija u ovih 9 mjeseci od države dobila pomoć u iznosu od 300 milijuna kuna kao i pomoć za očuvanje radnih mjesta za tri mjeseca poslovanja. Svega toga nije bilo u prvih 9 mjeseci prošle godine. Zar ne??

Zašto se nigdje u izvješću koje je Uprava poslala medijima ne spominju rezultati Grupe koji su jako loši? Najlošiji od svih članica Grupe. Minus po kvartalima im konstantno raste.

Sve to naravno nije opet bilo dovoljno novoj-staroj Upravi da ne ostvari ponovno gubitak, reklo bi se ništa novoga, osim što se sadašnji "šefovi svemira" u Đuri naveliko hvale kako su oni spasioci i da se ovako trebalo raditi odavno. Ovakve izjave nemaju potkrjepu niti u jednoj stavci njihova Izvješća. Ovim tempom, do kraja godine će sustići sve druge "stare" Uprave, i ostariti godišnji gubitak od cca 40 milijuna kuna. Što će na ovo reći Vlada RH i sva mjerodavna ministarstva, ostaje vidjeti. Ne zaboravimo, oni su ih tu i postavili oni ih mogu i smijeniti.

Dodajmo gore navedenom jedan detalj, da je u trećem kvartalu (kada su se privreda i druga Društva u državi počela pomalo oporavljati) ostvaren opet minus u poslovanju u iznosu od 12 milijuna kuna. Što je tu dobroga i inovativnoga u vođenju i poslovanju nove Uprave, procijenite sami.

Sve ovo pišemo ne da naštetimo ĐĐ (kako to neki vol prikazivati) već samo da javnosti pokažemo i drugu "pravu" sliku (ne uljepšanu) poslovanja ovoga Društva, a prije svega "aktivnosti i rad" Nove Uprave i njihovih vodonoša, jer kada se njih sluša ovdje  je situacija svakim danom sve bolja. Mi mislimo da je situacija svakim danom lošija, jer se malo toga promijenilo od njihova dolaska s Novom godinom, a i ostatci bivše uprave su još uvijek kamen temeljac rada Grupacije, a znamo kako su je oni vodili i kako je sve to završilo u prošlogodišnje Božićno vrijeme.

Mi smo tu da propitujemo, da osvijestimo javnost, a time i potaknemo na nužne i potrebne promjene. Na bolje. Naravno.  Iako smo svjesni da su već kilometri tekstova na ovu temu napisani, ali promjena nije bilo-nažalost. Smatramo da sloboda govora i sloboda medija može i mora biti korektiv društva u kojem živimo te time pridonijeti da se iskrivljene vrijednosti u društvu što prije i što konkretnije razotkrivaju i ispravljaju.

Zato i smatramo da ove mantre nove Uprave koje su citiramo;" Trenutno glavni procesi koji se događaju u Grupaciji Đuro Đaković odnose se na dva ključna cilja"

"-izradu cjelokupnog plana restrukturiranja"

"-dostizanje optimalne razine proizvodnje i prodaje za održivo i pozitivno poslovanje"

Ne daju dobre tj. nikakve rezultate te Vas zato pitamo gospodo iz Uprave a usput i slobodno konstatiramo;

Zašto ne obznanite taj plan Restrukturiranja javno svim Vašim djelatnicima?

A o dostizanju pozitivnog poslovanja i proizvodnje se sve vidi iz vaših kvartalnih izvješća

Nama je kristalno jasno da oni iz Uprave moraju uljepšavati sliku i uveličavati svij rad do dolaska, nadamo se pravog i konkretnog investitora. Isto tako nam je jasno da oni moraju i trebaju odgovarati za svoje poteze i odluke (kao i svi oni koji to prešućuju vide), te se iskreno nadamo da će novi vlasnik imati "veliku metlu" kada su ti i takvi u pitanju. Zato se s pravom i pitamo u današnjoj situaciji otkud novci za novi vozni park, otkud odjednom sistemske greške na motoru vozila koja su bila uredno vožena i servisirana svih ovih godina pa prodan za sitniš? Otkud se odjednom smanjuje broj zaposlenika u Grupi a povećava u Specijalnim vozilima (dupliranje funkcija i zadržavanje dobro plaćenih stolica)? Pitamo se iz kojih sredstva se financiraju velike plaće i troškovi djelatnika Grupe, ako se zna da Grupa nema prihoda?

Sve su to pitanja bez odgovora, u trenutku kada se gospodarstvo gura na velika vrata "4. industrijska revolucija". a mi guramo novi vozni park i život od kredita do kredita, od pomoći države. Od održivog i pozitivnog poslovanja ostade samo pusta priča koja se prodaje onima koji su ove nove "uspješne menađere" i stavila na ta mjesta.Možda oni održivo poslovanje smatraju kada jedno od 4 Društva iz Grupe radi s pozitivom (ali i o tome bi se dalo raspravljati). Pitamo se na glas, odakle tom društvu "tolike" narudžbe odjednom, da to nije preferiranje svog matičnog Društva ispred drugih, a ponekad i oduzimanje poslova koje bi netko drugo društvo moglo odraditi. Posao mu se uzme pod izlikom da "oni to ne mogu jer su u Predstečaju", ali može ono koje je preferirano i koje koristi sve resurse -strojeve (a ne plača) tog Društva iz Predstečaja.

Puno je tu još pitanja i neodgovorenih stvari ostalo, malo tko propitkuje i interesira se, malo tko mari za trošenje Proračunskog novca uzaludno i bez kontrole, malo koga više interesira "maratonska utrka" (kako neki gore navedeni vole kazati) već samo briga za svoju dobro plaćenu fotelju. samo se nadamo u svemu ovome da će napokon krenuti s novim vlasnikom i neka nova era Đure Đakovića, te da nužne promjene neće biti samo virtualne naravi, već ono što je Đuri odavno potrebno. Strateški i radikalni zaokret u poslovanju, te jasno definiran stav da svatko mora odgovarati za svoj segment rada te svoje postupke.

Samo tako će se Đuro Đaković moći oporaviti, samo tako će dioničari znati u što su uložili svoj novac, samo tako će Đuro doživjeti stotu i nadamo se poživjeti još sljedećih sto na radost svih generacija koja dolaze iza nas.

Tagovi: đuro đaković, gospodarstvo, slavonski brod

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Ručak za 20 minuta: Fina kremasta juha od krumpira i karfiola
Šest zdravstvenih inovacija koje treba pratiti u 2021. godini
Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže, evo na što trebate obratiti pozornost
Đaković NIJE iz HSP-a prešao u HDZ
Nove promjene na granicama, evo detalja
Policija javlja kako traži počinitelja kaznenog djela prijevara u gospodarskom poslovanju
Prometna nesreća, vozilo se prevrnulo, jedna osoba teško ozlijeđena
Požar na bolnici, što se dogodilo? Imamo izjavu ravnatelja
TRANSFER U BUKOVLJU: Sinoć se učlanio, te odmah postao kandidat za načelnika
BPŽ: Stigli novi podaci, hospitalizirano više od 60 osoba
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke, i dalje imamo puno preminulih
Znanstveno potvrđeno: Biljka koja se uzgaja u Hrvatskoj, učinkovita protiv virusa covida
Obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
Danas temperature i do -8
Ručak za 20 kuna! Recept za ćoravi gulaš nakon kojeg ćete oblizati tanjur
EU dala zeleno svjetlo za crve u jelu! Hoćete li ih probati?
Konačno: Cijepljenje protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!
Izgleda da će prvo popuštanje mjera biti u veljači i odnosit će se samo na kafiće
DONOSIMO: Ovo je popis brodskih tvrtki koje su radile na obnovi Banije nakon rata
U Slavonskom Brodu iz šlepera ispao teret
Vinko Grgić napustio SDP, ali i dalje ostaje saborski zastupnik
Stožer CZ BPŽ donio zaključak u vezi nastave na području županije, evo što kažu
DETALJI OKO PRELASKA GRANICE: Evo s koliko cigareta možete prijeći granicu s BiH
Državljani Bosne i Hercegovine i dalje pokušavaju ući u Hrvatsku s krivotvorenim testom
Brođanin oštećen za više od 11 tisuća kuna
BPŽ: Evo kolika je sedmodnevna incidencija
Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Ručak za 20 minuta: Fina kremasta juha od krumpira i karfiola

.

Šest zdravstvenih inovacija koje treba pratiti u 2021. godini

.

Povratna naknada od 1. siječnja vrijedi za još jednu vrstu ambalaže, evo na što trebate obratiti pozornost

.

Đaković NIJE iz HSP-a prešao u HDZ

.

Nove promjene na granicama, evo detalja

.

Policija javlja kako traži počinitelja kaznenog djela prijevara u gospodarskom poslovanju

.

Prometna nesreća, vozilo se prevrnulo, jedna osoba teško ozlijeđena

.

Požar na bolnici, što se dogodilo? Imamo izjavu ravnatelja

.

TRANSFER U BUKOVLJU: Sinoć se učlanio, te odmah postao kandidat za načelnika

.

BPŽ: Stigli novi podaci, hospitalizirano više od 60 osoba

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke, i dalje imamo puno preminulih

.

Znanstveno potvrđeno: Biljka koja se uzgaja u Hrvatskoj, učinkovita protiv virusa covida

.

Obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

.

Danas temperature i do -8

.

Ručak za 20 kuna! Recept za ćoravi gulaš nakon kojeg ćete oblizati tanjur

.

EU dala zeleno svjetlo za crve u jelu! Hoćete li ih probati?

.

Konačno: Cijepljenje protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine!

.

Izgleda da će prvo popuštanje mjera biti u veljači i odnosit će se samo na kafiće

.

DONOSIMO: Ovo je popis brodskih tvrtki koje su radile na obnovi Banije nakon rata

.

U Slavonskom Brodu iz šlepera ispao teret

.

Vinko Grgić napustio SDP, ali i dalje ostaje saborski zastupnik

.

Stožer CZ BPŽ donio zaključak u vezi nastave na području županije, evo što kažu

.

DETALJI OKO PRELASKA GRANICE: Evo s koliko cigareta možete prijeći granicu s BiH

.

Državljani Bosne i Hercegovine i dalje pokušavaju ući u Hrvatsku s krivotvorenim testom

.

Brođanin oštećen za više od 11 tisuća kuna

.

BPŽ: Evo kolika je sedmodnevna incidencija

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

DOZNAJEMO: Još dvije sportašice iz Slavonskog Broda dobit će brončanu ploču na Korzu

.

Pretežno oblačno uz mogućnost snijega

.

Kuglice s kokosom i eurokremom: Brzi recept koji će posebno voljeti stariji od 18 godina

FOTONALAZ

Ovo je nevjerojatno, pogledajte fotografije koje nam je poslala Brođanka iz Njemačke