Neke od promjena poreznih zakona koje danas stupaju na snagu


(FOTO: djakovo.hr)

1.1.2020. | 12:43 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 2020

Hrvatska je jedina ili jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja doslovno svake godine mijenja porezne propise pa tako danas stupaju na snagu izmjene više zakona. Mi smo izdvojili one najvažnije promjene koje se tiču najvećeg broja građana.

Porez na dohodak - mladi do 30 godina plaćaju manji porez

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak smanjen je porez na rad mladih osoba i to umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina, a za 50 posto za one od 26. do 30. godine. 


Mladi do 30. godine života za oporeziv dohodak od nesamostalnog rada do iznosa od 360.000 kuna godišnje imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 50 posto, odnosno sto posto.

PDV - niža stopa od 13 posto za ugostiteljstvo

Vlada je odustala od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, ali izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost od početka 2020. donose i sniženu stopu PDV-a od 13 posto za pripremanje i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima, piše Index.hr

Porez na dobit - stopa od 12 posto za sve s ukupnim prihodom do 7,5 milijuna kuna

Izmjenama Zakona o porezu na dobit podiže se prag ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto s 3 milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Stopa poreza na dobit od 18 posto tako ostaje za one koji ostvare godišnji prihod veći od 7,5 milijuna kuna.

Izmjenama se također podiže i prag od kojeg fizičke osobe koje obavljaju neku samostalnu djelatnost, odnosno obrtnici obveznici plaćanja poreza na dohodak, postaju obveznici poreza na dobit i vode poslovne knjige prema računovodstvenim propisima s 3 na 7,5 milijuna kuna primitaka na godišnjoj razini. 

Posebni porez na kavu i sokove

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvodi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka. Vlada bi u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ovog Zakona trebala donijeti uredbu iz koje će se točno znati koliko ćemo plaćati porez na sokove.
Posebni porez na kavu i bezalkoholna pića plaćat će se prema masi ili volumenu proizvoda, udjelu šećera te prema udjelu kofeina, metil-ksantina i taurina, piše Index.hr.

Fiskalizacija - od 1. travnja 2020. potrebno fiskalizirati i ponude, ne samo račune

Od 1. travnja 2020. godine, obveznici fiskalizacije moraju fiskalizirati prateće dokumente kao što su ponude, narudžbe i slično koje izdaju prije računa, a naplaćuju ih u gotovini. I dalje je, naravno, potrebno fiskalizirati račune.

(IZVOR: www.index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI