NESTAŠICA LIJEKOVA: Nedostaje lijekova za djecu, a nema ni nekih antibiotika...

FOTO: M.M.

17.8.2022. | 11:57 | Andrea Lužanac
Pregleda: 797

Ljetne viroze su sve češće, a broj novozaraženih koronavirusom ponovno je u porastu. U Hrvatskoj u ljekarnama nedostaje lijekova za snižavanje temperature, nedostaje i antibiotika, a neki lijekovi kod nas nisu uopće dostupni.

Na području RH nedostaje nekoliko vrsta lijekova, ali situacija nije kritična. Kako piše Dnevnik.hr, najčešće su to antibiotici i lijekovi za snižavanje temperature za djecu. Situacija nije kritična jer su tu zamjenski lijekovi i još se nije dogodilo da je pacijentu uskraćena terapija zbog nestašice lijekova. 

U HALMED-u kažu da nema kritične nestašice lijekova, a povremeni zastoji su uobičajeni. Povratak nekih lijekova najavljen je tek za prosinac. "Razlozi su različiti. U nekim slučajevima riječ je o zastojima u proizvodnji, o komercijalnim razlozima... Svi se trude naći načina kako opskrbiti tržište i zadovoljiti potrebe pacijenata", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.


Što se lijekova za COVID-19 tiče, Hrvatska ih koristi tri od osam odobrenih u Europskoj uniji. Posljednje zalihe Remdesivira, bolničkog lijeka, stigle su nam još u ožujku. "Kućni" lijek Paxlovid, koji se pije u prvih nekoliko dana bolesti, a koristio ga je i američki predsjednik Joe Biden, u Hrvatsku nikad nije ni došao, piše Dnevnik.hr. Ipak, iz našeg ministarstva tvrde kako je Komisija odobrila lijek te da je postupak za nabavu u tijeku.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI