CIJENE U LISTOPADU PODIVLJALE: Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana

Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana
(FOTO: Arhiv)

18.11.2022. | 14:08 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 512

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj

Inflacija u listopadu iznosila je 13,2 posto, to je rekordna brojka otkad se mjere podaci i to znači da smo 13 posto siromašniji nego smo bili u ovo vrijeme lani. U Hrvatskoj nije najgore, možda će vas utješiti da je u Mađarskoj ili Estoniji inflacija 22 posto. Ali ono što nikoga ne može utješiti jest da je hrana poskupjela 20 posto. Cijene hrane u Hrvatskoj su oduvijek visoke, slične kao u Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji, iako nam plaće nisu slične. A sada su još skočile: kruh i mlijeko recimo više nego drugdje u Europi.

Inflacija jede i vašu plaću. Ove godine pojest će vam cijelu jednu mjesečnu zaradu.


Već smo vas u Direktu izvještavali o kruhu, siru, jajima koji nam postaju pravi luksuz. Dosegli smo rekordnu inflaciju u listopadu je ona porasla na 13,2 posto i sve bi to možda i bilo dobro da nam plaće rastu isto mjerom, od prošle godine narasle su za četiri posto. 20 posto išla je gore hrana, i energija, a hotele i restorane plaćamo za 18 posto više.

"Inflacija je doista rekordna, raste zadnjih šest mjeseci i to je ozbiljan problem, još veći problem je da se čini da je ne možemo suzbiti. Sada treba gledati stopu nezaposlenosti, dok god je ona ispod 300 tisuća, možemo reći da smo u sigurnoj domeni", objašnjava Petar Vušković, ekonomski analitičar.

"Najviše će ova inflacija pogoditi kućanstva sa slabijom kupovnom moći i umirovljenike, s obzirom na to da u njihovim potrošačkim košaricama hrana i energija zauzimaju daleko veći postotak nego što je to slučaj s višom srednjom klasom ili bogatima", tvrdi Kristijan Kotarski, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj. Od nas veću inflaciju imaju Estonci i Mađari koji unatoč Orbanovom zamrzavanju cijena svinjskih nogica i mlijeka ima jednu od najvećih inflacija. Niže na ljestvici su Njemačka i Francuska. Ali, ne možemo se mi baš uspoređivati s njima jer primjerice češka blagajnica zarađuje prosječno sedam tisuća i 500 kuna, a hrvatska blagajnica oko 4600.

"Subvencije koje su se godinama ulijevale u poljoprivredni sektor, nažalost nisu se dobro koristile i sada umjesto da imamo veću proizvodnju hrane u odnosu na one subvencije koje su otišle u agrar u Hrvatskoj mi imamo poražavajuće podatke po pitanju proizvodnje hrane. A ono što ćemo neminovno morati poduzeti je domaća proizvodnja energije, plina, energije iz solara, iz vjetroparkova", tvrdi Kotarski.

Jer ovako će nam i ova zima biti teška. A ako vas barem malo možemo utješiti - kulturu i rekreaciju inflacija je tek okrznula.

(Izvor: danas.hr)


VIŠE NA TEMU:
INFLACIJA
HRANA
POSKUPLJENJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI