SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

CIJENE U LISTOPADU PODIVLJALE: Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana

SB Online | CIJENE U LISTOPADU PODIVLJALE: Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana SB Online | CIJENE U LISTOPADU PODIVLJALE: Nikad veća inflacija, nikad skuplja hrana

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj

Inflacija u listopadu iznosila je 13,2 posto, to je rekordna brojka otkad se mjere podaci i to znači da smo 13 posto siromašniji nego smo bili u ovo vrijeme lani. U Hrvatskoj nije najgore, možda će vas utješiti da je u Mađarskoj ili Estoniji inflacija 22 posto. Ali ono što nikoga ne može utješiti jest da je hrana poskupjela 20 posto. Cijene hrane u Hrvatskoj su oduvijek visoke, slične kao u Nizozemskoj, Španjolskoj i Sloveniji, iako nam plaće nisu slične. A sada su još skočile: kruh i mlijeko recimo više nego drugdje u Europi.

Inflacija jede i vašu plaću. Ove godine pojest će vam cijelu jednu mjesečnu zaradu.

Već smo vas u Direktu izvještavali o kruhu, siru, jajima koji nam postaju pravi luksuz. Dosegli smo rekordnu inflaciju u listopadu je ona porasla na 13,2 posto i sve bi to možda i bilo dobro da nam plaće rastu isto mjerom, od prošle godine narasle su za četiri posto. 20 posto išla je gore hrana, i energija, a hotele i restorane plaćamo za 18 posto više.

"Inflacija je doista rekordna, raste zadnjih šest mjeseci i to je ozbiljan problem, još veći problem je da se čini da je ne možemo suzbiti. Sada treba gledati stopu nezaposlenosti, dok god je ona ispod 300 tisuća, možemo reći da smo u sigurnoj domeni", objašnjava Petar Vušković, ekonomski analitičar.

"Najviše će ova inflacija pogoditi kućanstva sa slabijom kupovnom moći i umirovljenike, s obzirom na to da u njihovim potrošačkim košaricama hrana i energija zauzimaju daleko veći postotak nego što je to slučaj s višom srednjom klasom ili bogatima", tvrdi Kristijan Kotarski, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Nismo mi posebni, nije zaobišla inflacije druge zemlje. Svaki dan sve skuplji život pa Nijemci i Bugari prosvjeduju. A mi, što se inflacije tiče, uz bok smo Slovačkoj, Rumunjskoj i Češkoj. Od nas veću inflaciju imaju Estonci i Mađari koji unatoč Orbanovom zamrzavanju cijena svinjskih nogica i mlijeka ima jednu od najvećih inflacija. Niže na ljestvici su Njemačka i Francuska. Ali, ne možemo se mi baš uspoređivati s njima jer primjerice češka blagajnica zarađuje prosječno sedam tisuća i 500 kuna, a hrvatska blagajnica oko 4600.

"Subvencije koje su se godinama ulijevale u poljoprivredni sektor, nažalost nisu se dobro koristile i sada umjesto da imamo veću proizvodnju hrane u odnosu na one subvencije koje su otišle u agrar u Hrvatskoj mi imamo poražavajuće podatke po pitanju proizvodnje hrane. A ono što ćemo neminovno morati poduzeti je domaća proizvodnja energije, plina, energije iz solara, iz vjetroparkova", tvrdi Kotarski.

Jer ovako će nam i ova zima biti teška. A ako vas barem malo možemo utješiti - kulturu i rekreaciju inflacija je tek okrznula.

(Izvor: danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: