NASLOVNADRUŠTVO
Njemačka Gospodarsko-trgovinska komora i grad Mainz donirali autobus hrvatskom fakultetu

FOTO: M.S.

Njemačka Gospodarsko-trgovinska komora i grad Mainz donirali autobus hrvatskom fakultetu

4.12.2021. 19:17 | M.S. PREGLEDA: 575

Partnerstvo Grada Mainza i Grada Zagreba koje postoji od 1967. godine, bogatije je za jednu nesvakidašnju priču. Hrvatski gospodarski savez iz Njemačke (Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V., https://kwvd.de) još je od 2013. godine u bliskoj partnerskoj suradnji s Gospodarsko-trgovinskom komorom Rheinhessena (Industrie- und Handelskammer für Rheinhessen, https://www.rheinhessen.ihk24.de) te Gradskim prijevoznim poduzećem grada Mainza (Mainzer Verkehrsgesellschaft mbH, https://mainzer-mobilitaet.de). Posljedica toga brojna su delegacijska putovanja u škole, učilišta i obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Tijekom posljednjeg delegacijskog putovanja u Hrvatsku, Viktor Piel, iz IHK-a, spomenuo je autobus koji IHK koristi za izobrazbu. Taj autobus nekada je koristio Mainzer Mobilität kao javni gradski autobus, a prije nekoliko godina IHK ga je prenamijenila u reklamni autobus za strukovnu izobrazbu. Od početka pandemije 2020. godine autobus se nalazio u prostorijama MM-a te je nastala zajednička ideja da bi se to vozilo moglo staviti na raspolaganje učilištima u Zagrebu.

Kontakt Marija Šuška iz Hrvatskog gospodarskog saveza i Viktora Piela iz IHK Rheinhessen s Franjom Akmadžom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (Kroatischer Weltkongress in Deutschland, https://www.kwkd.org) pokazao se vrlo uspješnim. G. Akmadža zaposlen je u Hyundai Motor Europe Technical Center u Njemačkoj, a zajedno s Hrvatskim gospodarskim savezom već je u Hrvatskoj s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu realizirao više projekata. Tako je prof. dr. sc. Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb, izrazio interes za autobusom s dovitljivom idejom.


(FOTO)

U petak, 3. prosinca 2021. godine, prof. dr. sc. Zoran Lulić je u ime Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) preuzeo autobus kojeg je donirala Gospodarsko-trgovinska komora Rheinhessena (Industrie- und Handelskammer für Rheinhessen) i Gradsko prijevozno poduzeće grada Mainza (Mainzer Verkehrsgesellschaft mbH) uz pomoć i koordinaciju Marija Šuška iz Hrvatskog gospodarskog saveza iz Njemačke i Franje Akmadže iz Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj.

Kako je riječ je o velikom gradskom zglobnom autobusu na prvi pogled nije lako uočiti poveznicu između donacije i Fakulteta, pa smo profesoru Zoranu Luliću sa Zavoda za motore i transportna sredstva postavili pitanje kakva je veza između Fakulteta i autobusa te što planiraju učiniti s doniranim autobusom?

Činjenica je da je riječ o relativno starom autobusu koji nije bio namijenjen za prijevoz putnika nego je bio preuređen i koristio se u promotivne svrhe i to s ciljem motiviranja učenika da se upišu u tehničke škole. Za sličnu namjenu bi smo ga i mi koristili. Kao što smo rekli, autobus jest relativno star i pogoni ga još uvijek ispravan Dieselov motor, koji se zbog godine proizvodnje svrstava u Euro 1 emisijsku razinu što danas s ekološkog gledišta više jednostavno nije prihvatljivo, došli smo na ideju da bismo ga mogli pokušati preinačiti odnosno opremiti pogonskim sustavom kakav se očekuje u budućnosti, a to su gorivni članci odnosno pogon vodikom. Ideja je iskoristiti autobus kao platformu za testiranje i skupljanje novih znanja vlastitih iskustava o novim pogonskim tehnologija na principima Living Lab-a. Naime, energetska tranzicija je pred nama i od tog cilja se ne smije odstupiti, ali za ostvarenje tog cilja treba steći čitav skup novih znanja i onda ih proširiti tako da postanu lako dostupna kao što je to s današnjim stanjem tehnike.

Cilj nam je osnovati konzorcij zainteresiranih tvrtki i ustanova te pokrenuti projekt u okviru kojeg bi smo autobus rekonstruirali na način da sadašnji pogonski sustav zamijenimo novim, a pojedine sklopove autobusa obnovimo te ga na kraju ponovno stavimo u funkciju i to sa sličnom namjenom. Sada je prerano za dati točan odgovor, ali kao rezultat projekta bi uz novostečeno znanje trebao biti višenamjensko promotivno vozilo. Kao moguće namjene vidimo izvedbu kao FSB – STEM bus, čija bi namjena bila popularizacija znanja i studiranja u STEM području (engl. science, technology, engineering and mathematics, hrv. znanost, tehnologije, inženjerstvo i matematika) ili demonstrator budućih pogonskih tehnologija ili kao pokretni laboratorij za višednevna terenska mjerenja emisija iz motora i motornih vozila koja ćemo provoditi u okviru naših projekta.

Vidimo da je autobus na parkiralištu ZET-a, a ne FSB-a. Zašto?

Da, autobus je dovezen na prikolici kao specijalni transport, a zbog veličine ga je trebalo smjestiti na odgovarajuće mjesto. Obzirom da su ZET i Fakultet već više puta surađivali na projektima rekonstrukcije autobusa kao što su bili turistički panoramski autobusi za grad Dubrovnik i Zagreb (a bilo je i drugih suradnji kao što je primjena biodizela, modernizacija tramvaja itd.) te iskustva ZET-ove službe održavanja autobusa dogovorili smo da se kao prvi korak detaljno pregleda čitav autobus i utvrdi točno stanje ključnih komponenata odnosno vozila u cjelini.

Imate li još nekog zainteresiranog za taj projekt?

Trenutačno je sve relativno novo tako da još nismo stigli sve potencijalne dionike upoznati s idejom projekta, ali smo na nekim sastancima ideju predstavili kolegama iz INA d.d. koji su iskazali interes za priključenje projektu. Već smo u razgovorima i s kolegama s FER-a, a prijedlog projekta planiramo predstaviti i Sveučilištu, ZET-u, Gradu Zagrebu, FZOEU. U planu su i kontakti s tvrtkama koje već proizvode gorivne članke, ali kao što je rečeno sve je još vrlo novo pa će trebati nešto vremena za detaljniju pripremu projekta.

Treba reći da su unatoč entuzijazmu za provedbu takvog projekta, potrebna i određena financijska sredstva. Naime, gorivne članke koliko nam je poznato još nitko ne proizvodi u Hrvatskoj nego ih treba nabaviti iz inozemstva, a cijene su još uvijek visoke. Uz gorivne članke, kao međuspremnik električne energije obično se koriste i baterije, pa će i njih trebati nabaviti, a kako je riječ o velikom vozilu niti njihova cijena nije zanemariva. Osim tih glavnih elementa, tu je o cijeli niz aktivnosti koje zahtijevaju preinake na strojnim sklopovima, demontažu postojećih sustava i zamjenu novima o kojima još ne znamo dovoljno pa će za njih trebati istražiti tržište, proći određene edukacije i istraživanja. Sve to ima svoju cijenu. Također, trebat će riješiti i pitanje punjenja vodikom što je zadatak koji uskoro predstoji Hrvatskoj.

Obzirom na interesantno područje vjerujem da ćemo uspjeti pronaći zainteresirane tvrtke odnosno institucije koje će prepoznati zajednički interes te ovaj projekt poduprijeti i pogurati ka novom ciklusu korisne namjene.

Također, dan ranije, u četvrtak 02.12.2021. godine, Hyundai Motor Europe Technical Center iz Njemačke je na čelu s Franjom Akmadžom, a uz podršku Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Hrvatskog gospodarskog saveza iz Njemačke, zagrebačkoj Školi za cestovni promet darovao getribu (mjenjačku kutiju) za školske potrebe.

Tagovi: autobus, nejmačka, grad mainz, donacija, zagreb, fakultet

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Šapa je pronađena. Nitko nije dobio tisuću kuna
I dalje raste broj zaraženih u našoj županiji
Litra ulja skuplja 4 kune, kila edamera 5, a šunke u ovitku 10 kuna. Usporedili smo lanjske i sadašnje cijene
Znate li koliko u Hrvatskoj ima milijunaša? Evo što kažu procjene
VELIKA ANKETA: Tko je od ove četvorice, doktora, najbolje vodio Grad Sl. Brod?
NIJEMCI KORAK ISPRED: Znate li što znači ovaj znak?
Hrvati za prosječnu plaću mogu kupiti četiri puta manje benzina nego Švicarci
Duspara izrazio sućut obitelji Rahimovski
NESTAO STARIJI MUŠKARAC. Brodska policija: Između nasipa i rijeke Save nedaleko od igrališta u Davoru, pronađena je papuča nestalog
Hrvatska pošta ima obavijest za sve korisnike njihovih usluga
VAŽNO: Brođani za pronalazak mačke Šape nude nagradu
ZAKONSKE ODREDBE: Kada se brišu kazneni bodovi iz evidencije, a kada ćete ostati bez vozačke dozvole...
Danas umjereno oblačno
Jeste li znali od čega se sve sastoji popularni namaz Nutella?
IZGORJELO KROVIŠTE: Vatrogasci objavili fotke s intervencije
BPŽ: Evo kolika novih slučajeva danas brojimo
Potraga je završena, pronađen je Marko Flanjak
Umro je poznati pjevač
Vlada sindikatima daje milijune iz EU za totalne ludosti: Rade priručnike o zdravoj prehrani koje prepisuju s interneta
Po smrtnosti od karcinoma smo među najgorima u Europi ,a brojka bi do kraja pandemije mogla biti veća i za 20 posto
Dok druge zemlje ukidaju covid-potvrde, Hrvatska čak ni ne razmišlja o tome
Danas oblačno uz povremeni snijeg
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Šapa je pronađena. Nitko nije dobio tisuću kuna

.

I dalje raste broj zaraženih u našoj županiji

.

Litra ulja skuplja 4 kune, kila edamera 5, a šunke u ovitku 10 kuna. Usporedili smo lanjske i sadašnje cijene

.

Znate li koliko u Hrvatskoj ima milijunaša? Evo što kažu procjene

.

VELIKA ANKETA: Tko je od ove četvorice, doktora, najbolje vodio Grad Sl. Brod?

.

NIJEMCI KORAK ISPRED: Znate li što znači ovaj znak?

.

Hrvati za prosječnu plaću mogu kupiti četiri puta manje benzina nego Švicarci

.

Duspara izrazio sućut obitelji Rahimovski

.

NESTAO STARIJI MUŠKARAC. Brodska policija: Između nasipa i rijeke Save nedaleko od igrališta u Davoru, pronađena je papuča nestalog

.

Hrvatska pošta ima obavijest za sve korisnike njihovih usluga

.

VAŽNO: Brođani za pronalazak mačke Šape nude nagradu

.

ZAKONSKE ODREDBE: Kada se brišu kazneni bodovi iz evidencije, a kada ćete ostati bez vozačke dozvole...

.

Danas umjereno oblačno

.

Jeste li znali od čega se sve sastoji popularni namaz Nutella?

.

IZGORJELO KROVIŠTE: Vatrogasci objavili fotke s intervencije

.

BPŽ: Evo kolika novih slučajeva danas brojimo

.

Potraga je završena, pronađen je Marko Flanjak

.

Umro je poznati pjevač

.

Vlada sindikatima daje milijune iz EU za totalne ludosti: Rade priručnike o zdravoj prehrani koje prepisuju s interneta

.

Po smrtnosti od karcinoma smo među najgorima u Europi ,a brojka bi do kraja pandemije mogla biti veća i za 20 posto

.

Dok druge zemlje ukidaju covid-potvrde, Hrvatska čak ni ne razmišlja o tome

.

Danas oblačno uz povremeni snijeg

.

NAJAVLJEN SNIJEG: Pripremite se za čišćenje snijega, ovaj put bi se mogao zadržati

.

Rastu cijene plina i struje, a evo što Vlada planira poduzeti...

.

Policija moli za pomoć. Nestala osoba iz Brodskog Stupnika

.

Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

.

Novi podaci Stožera Brodsko-posavske županije. Preko 260 oboljelih na PCR testu

.

POLICIJA NAJAVILA NOVU AKCIJU: Evo kada se trebate paziti!

.

Spomendan rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera u Sl. Brodu

.

NESPRETNA IZJAVA? Rektor pokazao koliko su mu brodski studenti važni!

FOTONALAZ

POMOZITE NAM: Tražimo najbolji brk u županiji

Najbolji gradonačelnik Sl. Broda je
Mato Vukelić dr. med.
Vladimir Jerković dr. med.
Jozo Meter dr.med.
Mirko Duspara dr.med.
* Ako vam se ovaj prozor ponavlja više puta zaredom, trebate uključiti kolačiće na svome uređaju.