NASLOVNAPOLITIKA
NOVA BLAMAŽA: Ključni svjedok Ureda europskog tužitelja protiv Vinka Grgića nije govorio istinu, a iz optužnice je potiho nestao i smuđ

FOTO: SB Online

NOVA BLAMAŽA: Ključni svjedok Ureda europskog tužitelja protiv Vinka Grgića nije govorio istinu, a iz optužnice je potiho nestao i smuđ

29.6.2022. 14:09 | Damir Petranović IZVOR: nacional.hr PREGLEDA: 978

Jedan od ključnih svjedoka u postupku koji se vodi protiv gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, optuženog u velikoj antikorupcijskoj akciji za namještanje natječaja za gradnju  reciklažnog dvorišta i pokušaj primanja najmanje 100 tisuća kuna mita, po svemu sudeći nije govorio istinu, no njegov lažni iskaz tužitelji su svejedno uvrstili u optužnicu u sklopu afere JANAF.

Radi se, kako tvrde izvori bliski Grgiću, o jednom od ključnih dokaza protiv njega, premda još uvijek tek manjem dijelu ovog opsežnog spisa koji sadržava više od dvije i pol tisuće dokumenata, ali i iskaze tek dvadesetak svjedoka. Među njima se nalazi i požeški poduzetnik Branko Šutalo, čelni čovjek tvrtke Promet gradnja, koja se također natjecala za projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog oko 5,4 milijuna. Dijelove njegova svjedočenja tijekom prošlog tjedna objavio je portal Telegram uz intrigantan naslov: "Svjedočenje poduzetnika pokopalo gradonačelnika optuženog za milijunske malverzacije", no po dokazima do kojih je došao Nacional radi se o neistinitom iskazu. 

"Mi smo za razne jedinice lokalne samouprave na području Slavonije napravili petnaestak reciklažnih dvorišta. Kada je Nova Gradiška objavila javno nadmetanje, pogledao sam dokumentaciju, a posebno sam proučio uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Odmah sam shvatio da je taj posao nekome unaprijed obećan. Po mom mišljenju, a s obzirom na golemo iskustvo koje imam u području gradnje reciklažnih dvorišta, uvjeti tehničke i stručne sposobnosti nisu bili adekvatni" rekao je Šutalo tijekom istrage i sugerirao da je natječaj napisan tako da upravo stručnjaci koje imaju firme Elektrocentar Petek i Mipek, inače u vlasništvu sina optuženog Kreše Peteka, dobiju najveće bodove i tako pobjede u borbi za posao gradnje reciklažnog dvorišta."Za izgradnju nadstrešnice tražena su tri strojarska inženjera i to, koliko se sjećam, strojarski inženjer za organiziranje proizvodnje, strojarski inženjer za organizaciju ispitivanja varenja i treći strojarski inženjer za organizaciju konstrukcije. To je nonsens, jer se u pravilu takva vrsta stručnjaka traži specijalnih velikih, zahtjevnih projekata, kao što je naprimjer gradnja velikih brodova. To se ne traži za običnu nadstrešnicu reciklažnog dvorišta", dodao je poduzetnik Šutalo i objasnio da je upravo ovaj podatak upućivao na sumnju da je javno nadmetanje u Novoj Gradiški bilo namješteno. "Pogodovalo se nekome tko je sve te stručnjake imao na lageru, odnosno na raspolaganju", Zaključio je Šutalo.


NACIONAL JE TIJEKOM PROŠLOG TJEDNA DOŠAO DO DOKAZA

Da ovaj poduzetnik nije govorio istinu. U propozicijama spomenutog natječaja posve jasno je propisano da je za prijavu potrebno imati "ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke na poziciji inženjera gradilišta na istim ili sličnim radovima predmeta nabave (izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta) ili sličnom predmetu nabave (izgradnja ili rekonstrukcija javnih cesta ili površina) te na radovima izgradnje objekta u čeličnoj konstrukciji čija je vrijednost minimalno 2 milijuna kuna". Nadalje, u drugom dijelu dokumentacije jasno se propisuju uvjeti koje tvrtke moraju zadovoljiti za sudjelovanje na natječaju, odnosno njihovi "uvjeti sposobnosti" u tehničkom djelu. Ondje stoji da je potrebno imati minimalno po jednog "voditelja građenja građevinske struke", "voditelja radova strojarske struke" i "voditelja radova elektrotehničke struke" - ništa neuobičajeno čak ni kada se radi o izgradnji prosječne obiteljske kuće, a kamoli jednog zahvata vrijednog više od 5 milijuna kuna. Propisano je da tvrtke koje  se prijavljuju na natječaj moraju imati minimalno 15 građevinskih radnika, jednog radnika elektrostruke, tri testirana zavarivača i slično, a moraju posjedovati i potrebne ISO certifikate - i u ovom slučaju, ništa neuobičajeno. Dokumentacija koju posjeduje Nacional crno na bijelo demantira svjedoka tužiteljstva Branka Šutala koji tvrdi da je za gradnju reciklažnog dvorišta trebalo imati "tri strojarska inženjera", na osnovu čega je izvukao zaključak da se u ovom slučaju unaprijed moglo znati da se radi o namještenom natječaju

"Posve je neobjašnjivo kako je on prihvaćen kao meritoran svjedok i kako je njegov iskaz uvršten u optužnicu', čude se izvori bliski optuženom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, dodatno iziritirani činjenicom da se Šutalove riječi javno predstavljaju kao "krunski dokaz koji je pokopao optuženog gradonačelnika".

NO PRETPOSTAVLJAJU DA SE ZAPRAVO RADI O NEKOJ VRSTI OSVETE

Jer je i njegovo Promet građenje sudjelovalo na natječaju za izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški, iz kojeg je isključen zbog greške u dokumentaciji. Naime, u propozicijama natječaja - kako je već navedeno u tekstu - stajalo je da prijavitelji trebaju imati "Ovlaštenog voditelja građenja građevinske struke na poziciji inženjera gradilišta", a Šutalova tvrtka prijavila je "glavnog inženjera gradilišta". U ovom slučaju ne radi se tek o jezičnoj nepreciznosti ili formalnom nedostatku i omašci u ispunjavanju obrazaca: "glavni inženjer gradilišta" i "inženjer gradilišta" dvije su različite uloge u procesu. Prvi se uglavnom pojavljuje u slučajevima kada je na poslovima dva ili više izvođača, eventualno kod završnog tehničkog pregleda, a drugi u stvarnosti na terenu obavlja najveći dio posla. Da je Šutalo bio svjestan problema u kojem se njegova tvrtka našla u ovoj prilici, dokazuje i podatak da nakon isključenja iz natječaja nije podnio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), premda ona posljednjih godina čak dvije trećine pristiglih pritužbi i iz formalnih ili suštinskih razloga natječaje vraćaju na početak, poništava ili na druge načine zaustavlja postupak. 

S druge strane izvori bliski Grgiću su se upravo zbog isključivanja Šutalove tvrtke iz postupka natječaja za ovo reciklažno dvorište oni sami obratili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednom od investitora, a ovo tijelo pismenim putem dalo im je potvrdu da su postupili u skladu sa zakonom i procedurom. 

JOŠ NEŠTO EVIDENTNO DEMANTIRA ŠUTALOVU TEZU

Da je natječajna dokumentacija unaprijed oblikovana za točno određenog kandidata - to je činjenica da se na natječaj javilo pet tvrtki, uključujući u Šutalovu te da je svaka od njih udovoljavala tehničkim uvjetima koji su raspisani. Sama optužnica protiv gradonačelnika Nove Gradiške odnosi se na "pokušaj primanja mita u iznosu od 100 tisuća kuna", a već prilikom njegovog uhićenja u javnost su iscurile indiskrecije i detalji o postupku koji je tomu prethodio - pa tako i tvrdnje da je on sam dogovarao mito i koristio riječ "smuđ" kao šifru za novac koji je trebao primiti, što je navodno bio povod da ga se počne pratiti i prisluškivati. No ispostavilo se da je Grgić dosita govorio o riječnoj ribi, što su dokazali računi koje je svojedobno objavio Nacional. 

Prvi se odnosi na večeru od 18. lipnja 2020. godine u Pansionu As u mjestu Rešetari, knjiženom i plaćenom iz gradskog proračuna dva tjedna kasnije, za koje se tvrdi da pobija USKOK-ovu tezu prema kojoj su Grgić i Petek u svojim razgovorima koristili šifrene fraze za novac, odnosno mito. "Gradonačelniče, moje duboko poštovanje, samo pitam da ti onaj smuđ ne bi pobegel..", snimljen je poduzetnik Petek kako se obraća Grgiću, da bi ovaj uzvratio: "Neće, neće brate. J... je kampanja pa sam stalno na televiziji, radiju... Kad si me zvao, bio sam na radiju".

Obrana gradonačelnika Nove Gradiške u spis je priložila spomenuti račun kao dokaz da se izraz "smuđ" ne koristi kao sinonim za mito, nego doista na ribu smuđ. Upravo ona konzumirana je na spomenutoj večeri sredinom lipnja 2020. u Pansionu As u Rešetarima, što je vidljivo iz računa izdanog tog dana oko 19:30. Očigledno se radilo o večeri za dvoje jer su poslužene dvije porcije smuđa i blitve jedan pomfrit i po jedna litra bijelog vina i mineralne vode. Račun na iznos od 457 kuna zaprimljen je u gradskoj upravi 30. lipnja iste godine, a plaće je dva dana kasnije - uz parafe više odgovornih osoba i potpis gradonačelnika Vinka Grgića. +U siječnju prošle godine Nacional je objavio i drugi račun bitan za ovaj proces: izdan je 8. rujna 2020., svega nekoliko dana prije izbivanja afere JANAF. Opet se radi o objedu koji je konzumiran u Pansionu As u Rešetarima u blizini Nove Gradiške. 

Račun je izdan u 16 sati i 15 minuta, a otkriva da su mu prisustvovale tri osobe. Među ostalim, pojele su se tri juhe, kilogram smuđa s blitvom, popile su se dvije butelje Krauthakerove graševine te još tri rakije, kava i mineralna voda. Ukupno je bilo za platiti 733 kune. 

NAKON OBJAVE OVIH DOKUMENATA

Tužitelji su iz optužnice potpuno izostavili pojam "smuđ" te je on ostao samo u novinskim arhivima kao nevjerodostojan dokaz da je Grgić razgovarao o mitu koje je navodno trebao primiti. No s druge strane, treba kazati da su tužitelji u ovom predmetu priložili više tisuća dokumenata i drugih dokaza na osnovu  koji su uvjereni da će optuženicima - među kojima je i Grgić - uspjeti dokazati krivnju 

Između ostalog, tu su tajno snimljeni razgovori poduzetnika Peteka, za koje tvrde da iz njih proizlazi da se za namještanje poslova plaćala provizija od 5 posto, čak i svađa s jednim njegovim bliskim suradnikom Sinišom Klobučarom navodno oko toga tko će isplatiti Grgića. Isti razgovori upućuju na sumnje da je postojalo više namještenih natječaja, ne samo onaj za reciklažno dvorište. 

DO NESPORAZUMA IZMEĐU PETEKA I KLOBUČARA

Je došlo jer su navodno promiješali natječaje za jednu solarnu elektranu i spomenuto reciklažno dvorište. "Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo", kaže suradnik Klobučar. "U novom projektu, a ne u ovom p...ku", pobjesnio je Petek. "Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kad sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao..." nastavlja Klobučar 

"Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli" odvraća Petek. Tužiteljima je navodno sporna dokumentacija koja se sastavlja za spomenute javne natječaje, ali i vanjski stručnjaci i konzultanti koje je angažirala gradska uprava, odnosno gradonačelnik Nove Gradiške. Ali nakon smuđa, još jedan detalj plasiran u medije s ciljem pojačavanja dojma o lošoj situaciji u kojoj se gradonačelnik Nove Gradiške navodno nalazi, svjedočenje poduzetnika Branka Šutala, Grgić je po svemu sudeći uspio pobiti.

Autor: Damir Petranović/nacional.hr
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pitam se samo stidite li se Radovane-Radovane Fuchs?
PROŠLE GODINE SU DOBILI NAGRADU: Otkrili što nas očekuje ove godine
Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn
Predstavljen program 15. Festivala amaterskih kazališta
Mlijeko postaje luksuz, cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati
U RH dosad 12 slučajeva majmunskih boginja. Planira li se masovno cijepljenje?
Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje
OVO MOGU SAMO ONI: Sinoć je napravljen spektakl. Što nas očekuje danas?
DONOSIMO: Evo koliko nas dijeli od povijesno niskog vodostaja u Sl. Brodu
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ: U Sl. Brodu nestala djevojka
Pet brodskih obitelji dobilo opremu za novorođenčad
NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%
Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 stupnjeva!
EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor
POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu
EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem
Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci
RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji
Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći
Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”
I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka
Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?
Večeras spektakl na nebu: Evo detalja
Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu
Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje
Evo koji će biti najmanji iznos koji ćete dizati na bankomatima kad se uvede euro
Proslavljen blagdan sv. Lovre u Sl. Brodu
OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...
Upišite svoju djecu u preostala dva ciklusa Brodskog ljetnog kampa
Brodski policajci spremni za Schengen
DNEVNIK BOLESNIKA: Odbijenice u brodskoj bolnici
S više od dva promila pobjegao s mjesta nesreće
PROVALILI U KUĆU: Policija objavila detalje
POTRAGA ZA BROĐANINOM SE NASTAVLJA: Kćerka ne odustaje. Evo gdje je njen otac dosljedni put viđen
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Pitam se samo stidite li se Radovane-Radovane Fuchs?

.

PROŠLE GODINE SU DOBILI NAGRADU: Otkrili što nas očekuje ove godine

.

Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn

.

Predstavljen program 15. Festivala amaterskih kazališta

.

Mlijeko postaje luksuz, cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati

.

U RH dosad 12 slučajeva majmunskih boginja. Planira li se masovno cijepljenje?

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

OVO MOGU SAMO ONI: Sinoć je napravljen spektakl. Što nas očekuje danas?

.

DONOSIMO: Evo koliko nas dijeli od povijesno niskog vodostaja u Sl. Brodu

.

POLICIJA MOLI ZA POMOĆ: U Sl. Brodu nestala djevojka

.

Pet brodskih obitelji dobilo opremu za novorođenčad

.

NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%

.

Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 stupnjeva!

.

EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor

.

POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu

.

EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem

.

Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci

.

RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Večeras spektakl na nebu: Evo detalja

.

Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

Evo koji će biti najmanji iznos koji ćete dizati na bankomatima kad se uvede euro

.

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Sl. Brodu

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Upišite svoju djecu u preostala dva ciklusa Brodskog ljetnog kampa

.

Brodski policajci spremni za Schengen

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica