Nova pravila: Uvodi se naplata i najtanjih vrećica, idu nova pravila i za povratnu ambalažu

FOTO: Ingimage.com

5.12.2022. | 15:59 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 1361

“Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku ‘koristite ih štedljivo’. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju, da kupci znaju da vrećicu moraju platiti”, rekla je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za HRT.

Također, novim pravilnikom mijenjat će se i oznaka za povratnu naknadu koja sada iznosi 50 lipa, a od sljedeće godine ona će se izračunavati u centima.

“Nova uredba, koja će sljedeće godine stupiti na snagu, će onda odrediti stvarno iznos u eurima povratne naknade. Druga stvar je što se taj sustav proširuje i na još neku ambalažu znači i dalje se radi isključivo o ambalaži za pića, međutim umjesto limita koji smo sad imali dva decilitra jednako i veće donji limit više neće postojati, a gornji limit će biti tri litre za takvu ambalažu za pića”, izjavila je Sanja Radović.


Novost je i da će mlijeko, koje se prodaje u tetrapaku, dobiti oznaku za povratnu naknadu. Novi pravilnik odredit će i razdoblje prilagodbe za proizvođače.

“Naše tvrtke, vidimo, mahom se prilagođavaju situaciji kakva je trenutno i na tržištu tako da traže rješenja. Ono što vidimo da teže tomu da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cijena veća od osnovne sirovine”, kazala je Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Nove zabrane izravno utječu na smanjenje proizvodnje i na radna mjesta.

Izvor:www.poslovni.hr


VIŠE NA TEMU:
VREĆICE
NAPLATA
AMBALAŽA
UREDBA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI