Novi udar na poljoprivrednike: ʺImam 72 godine, od svoje dvadesete bavim se poljoprivredom. Nikad nije bilo tako skupoʺ

traktor
(FOTO: 034portal)

3.2.2023. | 10:30 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 533

Na svaku kap goriva poljoprivrednici paze jer plavi dizel opet je poskupio. "Pet centi je otišao gore, nekom zvuči neznatno, ali dosta je to povećanje cijene i na ukupnu proizvodnju nije mala stavka", kaže ratar Tomislav Lovković.

Gorivo je u posljednjih godinu dana drastično poskupjelo. "Trebalo je za traktor da se napuni spremnik goriva oko 350 kuna, a sada je to otišlo i do 800 kuna. Znači, naša je proizvodnja daleko, daleko skuplja", objašnjava poljoprivradnik Zoran Borić.

Zbog skoka cijena i suše prošla sjetva bila im je najskuplja u povijesti.


"Cisterna je bila devet tisuća kuna, jesenas je bila 28, 29 tisuća kuna", rekao je ratar Tomislav Munjić.

Tomislav i njegova braća obrađuju 200 hektara zemlje i od toga žive njihove tri obitelji. "Kako je država bila ograničila, nije bilo goriva, onda smo trebali plaćati koliko su nam rekli. Samo da dobiješ gorivo, nisi pitao cijenu."

Da ovako skupo nikad nije bilo, pamti Tomislavov otac.

"Ja sad imam 72 godine, nikad tako nije bilo skupo. Od svoje dvadesete godine bavim se poljoprivredom. Najveća je stavka gorivo, gnojivo. Moraš imati i svinja, i bikova, i bravaca da bi mogao opstati", priča Ivan Munjić.

Gorivo je još skuplje za one koji nisu u mogućnosti doći na benzinsku po njega jer dostavljači su poskupjeli.

"Drugo, neki imaju pristup benzinskoj pumpi na koji kilometar, no što je sa selima i s drugim mjestima koja su po desetke kilometara udaljena? Ne mogu dolaziti tamo sa strojevima i točiti", objašnjava Tomislav Lovković.

"Šest eurocenti s PDV-om tražili su svoju uslugu dovoza goriva po litri. Za tri tisuće litara goriva izađe nešto malo više od 1000 kuna njihova usluga dovoza goriva", rekao je Tomislav.

Uz gorivo, i troškovi su im sve veći. "Troškovi su nam otišli sigurno za dva puta ili više, otišlo je gnojivo, gorivo, mazivo, sjemenska roba je otišla puno gore", nabrojio je Zoran Borić.

Sada su u pripremi za proljetnu sjetvu, i dok cijena goriva raste, njihovi proizvodi padaju na tržištu.

"Pitanje je kakva će uopće biti cijena, a i kukuruzu cijena također pada. Pitanje je kakva će biti na kraju isplativost", kaže Tomislav Lovković.

Pitanje je i koliko će obiteljskih gospodarstava uz sve manju dobit takve troškove moći izdržati.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI