SB Online

OBITELJ IZ UKRAJINE U LIPIKU: „Ovdje smo pronašli utočište i sigurnost!“

PRIJE 6 MJESECI
LIPIČKI KOMPAS/COMPAS.COM.HR
PRIKAZA: 1156

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | OBITELJ IZ UKRAJINE U LIPIKU: „Ovdje smo pronašli utočište i sigurnost!“ SB Online | OBITELJ IZ UKRAJINE U LIPIKU: „Ovdje smo pronašli utočište i sigurnost!“

PRIJE 6 MJESECI
LIPIČKI KOMPAS/COMPAS.COM.HR
PRIKAZA: 1156

U društvu predsjednice Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva Irine Matijević posjetili smo Ukrajinku Olenu Žurenkovu koja je sa svojom obitelji utočište iz ratom razorene Ukrajine pronašla u Lipiku.

U bijegu iz Ukrajine, obitelj Žurenkov u našu je zemlju stigla u travnju prošle godine. Smještaj su prvotno pronašli u Novskoj i tih dana nisu puno znali o Hrvatskoj. Njezina obitelj, uključujući kćer Alinu i sina Artema, u izbjeglištvo je otišla samo s jednim koferom. Nisu imali odjeće ni hrane te je bilo potrebno odmah pronaći posao kako bi se uzdržavali. Olena je medicinska sestra, ali zbog jezičnih poteškoća, posao nije mogla pronaći u struci. Stoga se zaposlila u kafiću na željezničkoj stanici u Novskoj. Čak je i Alina putovala svakodnevno vlakom na studij u Zagreb. Zahvaljujući programu razmjene studenata mogla je studirati na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a kasnije je uspjela pronaći i malenu sobu u Zagrebu kako ne bi svaki dan morala putovati. U međuvremenu se vratila na svoj matični fakultet u Dnjipru.Zahvalni za sigurnost i podršku koju su dobili

Unatoč izazovima, Olena i njena obitelj zahvalni su za sigurnost i podršku koju su dobili u Hrvatskoj. Tako su, uz pomoć Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva i Civilne zaštite, uspjeli brzo pronaći smještaj i posao u Lipiku. Smješteni su u privatnom aranžmanu u Starčevićevoj ulici, a Olena sada radi u programu "Zaželi", brinući se za starije žene i povezujući se s njima. Izuzetno je zadovoljna svojim poslom i toplim odnosima koje je uspostavila sa ženama za koje skrbi. Kada je prvi put stigla, suočila se s poteškoćama zbog jezične barijere i kulturnih razlika, ali se ustrajno borila i naposljetku se snašla u našoj sredini.

Iako je Lipik malen grad u usporedbi s Oleninim rodnim gradom Zaporižyam, koji ima milijunsku populaciju i u kojem je čak smještena atomska elektrana, ljubaznost i velikodušnost Lipičana ostavili su veliki utjecaj na Oleninu obitelj. Predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva, Irina Matijević, obećala im je sigurnost u Hrvatskoj i svoje je obećanje održala.

Oleninin desetogodišnji sin Artem, koji bi trebao pohađati četvrti razred, trenutno pohađa treći razred osnovne škole u Lipiku i sprijateljio se s razrednim kolegama. Unatoč jezičnoj barijeri, brzo je naučio hrvatski i čak putem online nastave pohađa paralelno ukrajinski program za učenike četvrtih razreda. Olenin suprug je liječnik koji trenutno kao kirurg služi u medicinskom sanitetu na prvoj crti i čuju se tek povremeno.

Tijekom našeg razgovora, Olena je pohvalila zdravstvenu skrb koju imaju kao izbjeglice u Hrvatskoj, a pohvalila je i podršku koju je dobila od Hrvatskog Crvenog križa i lokalne samouprave. Stvorila je bliske odnose s drugim Ukrajincima koji također žive u Lipiku, ali ona i njezina obitelj najzahvalniji su za dobrodošlicu i potporu koju su pronašli u Hrvatskoj i Lipiku. Artem čak ima kućnog ljubimca, hrčka, koji je postao voljeni član njihova novog doma.Humanitarna crta Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

U pozadini ove teške životne priče obitelji Žurenkov, provlači se humanitarna crta Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva i njezine predsjednice. Ne samo da su pružili sigurnost i utočište izbjeglicama iz Ukrajine, već i različite oblike podrške u njihovim svakodnevnim životima. Zgodno je napomenuti i to kako ova vrijedna Udruga promiče kulturu i tradiciju Ukrajine u Hrvatskoj te na taj način također pomaže u integraciji izbjeglica u novom okruženju.

izvor: compas.com.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: