SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Objavljene plaće župana, pogledajte koliko Marušić dobiva za (ne)rad

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Objavljene plaće župana, pogledajte koliko Marušić dobiva za (ne)rad SB Online | Objavljene plaće župana, pogledajte koliko Marušić dobiva za (ne)rad

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Svi župani i županice imaju i 2,5 puta veću plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak ima najmanju plaću

Svakog mjeseca izdvajamo ukupno 48.816,35 eura na neto plaće 20 hrvatskih župana. Tome treba pridodati i plaću zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koja iznosi 2318,14 eura.

Temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi općinski načelnik, gradonačelnik, župan i njihovi zamjenici koji dužnost obavljaju profesionalno, za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju pravo na plaću kao i druga prava iz rada.

Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi govori da plaće župana čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaća, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno za 20 posto. Osnovicu i koeficijente za obračun plaća župana određuje se odlukom Županijske skupštine na prijedlog samog župana.

Najveću plaću od 20 hrvatskih župana ima Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije čija plaća iznosi 2651,14 eura.

Kontaktirali smo Anušića koji nam je kazao da je sebi i svojim zamjenicima, kada je došao na dužnost, plaću smanjio za pet posto, a za 10 posto povećao ju je djelatnicima županije koji su imali najmanje plaće.

"Otac sam četvero djece i invalid Domovinskog rata. Imam 100%-tnu olakšicu u svemu ne plaćam nikakav porez jer zbog četvero djece i invalidnosti koje imam nemam obavezu plaćanja nikakvih poreza na osobni dohodak. Iz tog razloga je meni plaća tolika", kazao nam je župan Ivan Anušić.

Njegov imenjak Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije nosi titulu župana s najmanjom plaćom koja iznosi 2095,19 eura.

Pa krenimo s istoka Hrvatske, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, koji je nedavno izašao iz istražnog zatvora, radi za plaću od 2644,37 eura. Njegov susjed, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice županija za svoj rad primi plaću od 2366,53 eura.

Jedna od dvije županice, odnosno prva žena Požeško-slavonske županije Antonija Jozić radi za plaću od 2492,67 eura, a njezin susjed iz Virovitičko-podravske županije Igor Andrović radi za 2350,55 eura.

Čelni čovjek Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić prima plaću od 2258,03 eura, dok mu susjed iz Koprivničko-križevačke županije Darko Koren radi za 2484,00 eura.

Župan najsjevernije hrvatske županije, one Međimurske, Matija Posavec radi za mjesečni iznos od 2142,41 eura. Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije ima plaću od 2523,88 eura.

Željko Kolar koji obnaša funkciju župana Krapinsko-zagorske županije prima neto iznos od 2104,91 eura, dok mu kolega Stjepan Kožić iz Zagrebačke županije radi za 2588,20 eura.

Druga od dvije županice, ona iz Karlovačke županije, Martina Furdek-Hajdin ima plaću od 2529,83 eura, a susjed Zlatko Komadina iz Primorsko-goranske županije prima mjesečni iznos od 2544,03 eura.

Prvi čovjek najzapadnije hrvatske županije, one Istarske, Boris Miletić ima plaću od 2465,28 eura, a prvi čovjek površinom najveće županije, one Ličko-senjske, Ernest Petryprima plaću od 2505,67 eura.

Prebacimo li se na jug Hrvatske, župan Zadarske županije Božidar Longin prima mjesečni iznos od 2444,17 eura, župan Šibensko-kninske Marko Jelić prima 2587,20 eura, plaća Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije iznosi 2439,54 eura, i za kraj župan najjužnije hrvatske županije, one Dubrovačko-neretvanske, Nikola Dobroslavić prima plaću od 2598,75 eura.

Podsjetimo i na to da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u tvrtkama 1094 eura i to prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) i to prema podacima iz ožujka. Ispada da skoro svi župani i županice imaju i 2,5 puta veću plaću od prosjeka Hrvatske.

ZS je objavio i da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1685 eura.

Izvor: Danas.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.