Očekuje se nestašica drvene ambalaže: Ukrajinske pilane napuštene, radnici mobilizirani

FOTO: Unsplash

8.3.2022. | 13:06 | agroklub.com
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 997

Ukrajina je glavni dobavljač sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri

Europska unija je pred još jednim problemom koji je rezultat rata u Ukrajini. Sankcije koje ograničavaju trgovinu s Rusijom i Bjelorusijom uključuju i trgovinu drvenom građom, a koja je potrebna i za transport i za pakiranje voća i povrća.

Nizozemsko Udruženje proizvođača ambalaže i paleta (EPV) objavilo je da očekuju nestašicu drveta zbog razvoja događaja. Nizozemska uvozi ogromnu količinu drveta iz istočne Europe i za očekivati je da će se gubitak tog obujma odraziti na opskrbu proizvodima, kao što su palete, sanduci i kutije. 


Ukrajina je glavni dobavljač ove sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju, a članovi EPV-a imaju bliske kontakte u toj zemlji. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri.

Predviđa se da će Skandinavija, Njemačka i baltičke države, koje proizvode drvo, moći nadomjestiti samo mali dio ove količine zbog čega će se pojaviti nestašica.

Transport drveta i građe će biti teško pogođen ratom i sankcijama. Dosadašnja praksa je bila da se iz Rusije uvozilo drvo i da su napunjeni kamioni dovozili neophodnu sirovinu, a na povratku se kamioni pune robom koju je ta zemlja uvozila. Zbog sankcija to više nije moguće. Drugi problem je što mnogi istočnoeuropski vozači imaju ukrajinsko ili bjelorusko državljanstvo. Njihovom mobilizacijom u matičnim zemljama oni postaju nedostupni za ekonomiju EU.

EPV i njeni članovi su zabrinuti i prate razvoj događaja. Njihov savjet je da kupci i članovi budu u kontaktu sa svojim dobavljačima kako bi razmjenjivali informacije o zalihama, isporukama i mogućim alternativama.

(Izvor: agroklub.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI