SB Online

Očekuje se nestašica drvene ambalaže: Ukrajinske pilane napuštene, radnici mobilizirani

SB Online | Očekuje se nestašica drvene ambalaže: Ukrajinske pilane napuštene, radnici mobilizirani SB Online | Očekuje se nestašica drvene ambalaže: Ukrajinske pilane napuštene, radnici mobilizirani

PRIJE 2 GODINE
TEKST: agroklub.com/agroklub.com

Ukrajina je glavni dobavljač sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri

Europska unija je pred još jednim problemom koji je rezultat rata u Ukrajini. Sankcije koje ograničavaju trgovinu s Rusijom i Bjelorusijom uključuju i trgovinu drvenom građom, a koja je potrebna i za transport i za pakiranje voća i povrća.

Nizozemsko Udruženje proizvođača ambalaže i paleta (EPV) objavilo je da očekuju nestašicu drveta zbog razvoja događaja. Nizozemska uvozi ogromnu količinu drveta iz istočne Europe i za očekivati je da će se gubitak tog obujma odraziti na opskrbu proizvodima, kao što su palete, sanduci i kutije. 

Ukrajina je glavni dobavljač ove sirovine za europsku i nizozemsku drvnu industriju, a članovi EPV-a imaju bliske kontakte u toj zemlji. Pilane s kojima posluju su napuštene, a u lukama stoje potpuno natovareni kamioni i kontejneri.

Predviđa se da će Skandinavija, Njemačka i baltičke države, koje proizvode drvo, moći nadomjestiti samo mali dio ove količine zbog čega će se pojaviti nestašica.

Transport drveta i građe će biti teško pogođen ratom i sankcijama. Dosadašnja praksa je bila da se iz Rusije uvozilo drvo i da su napunjeni kamioni dovozili neophodnu sirovinu, a na povratku se kamioni pune robom koju je ta zemlja uvozila. Zbog sankcija to više nije moguće. Drugi problem je što mnogi istočnoeuropski vozači imaju ukrajinsko ili bjelorusko državljanstvo. Njihovom mobilizacijom u matičnim zemljama oni postaju nedostupni za ekonomiju EU.

EPV i njeni članovi su zabrinuti i prate razvoj događaja. Njihov savjet je da kupci i članovi budu u kontaktu sa svojim dobavljačima kako bi razmjenjivali informacije o zalihama, isporukama i mogućim alternativama.

(Izvor: agroklub.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: