SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Od 1. siječnja porezna reforma kojoj se najviše vesele gazde kafića i konobari

SB Online | Od 1. siječnja porezna reforma kojoj se najviše vesele gazde kafića i konobari SB Online | Od 1. siječnja porezna reforma kojoj se najviše vesele gazde kafića i konobari

PRIJE 1 GODINU
TEKST: sib.net.hr/sib.net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Od prvog siječnja ukida se porez na napojnice. Pa će tako, primjerice, konobari koji na taj način dodatno zarade do 3360 eura na godinu, cijeli iznos moći zadržati.

Napojnice su u nekim zanimanjima često primamljivije radnicima od plaće.

Hrvati znaju nagraditi osmijeh i lijepu riječ prilikom posluživanja iako, kažu konobari, uvijek može biti bolje.

Upitan kakvi su Hrvati po pitanju ostavljanja napojnica, konobarFilip Divkovićkaže: "Velikodušni, jako velikodušni. Dobre su napojnice".

"S obzirom koliko se mi naradimo, pazimo ih i mazimo, možda bi mogli to mrvicu više nagradit", ističe konobaricaIvana Magdić.

I upravo je ponašanje ključno - kažu oni koji nagrađuju. Neki govore da uvijek ostavljaju, ali da o tome koliko ovisi koliko je dobra usluga.

Drugi kažu da daju fiksno - euro, dva, ako ne i više. Najčešće zakruže račun.

Od prvog siječnja ta dva eura napojnice država u cijelosti ostavlja konobarima, dostavljačima, frizerima i drugim djelatnicima u uslužnim djelatnostima.

Poreznim izmjenama napojnice do ukupno šest osobnih odbitaka, odnosno do 3360 eura godišnje neće se oporezivati. Tek iznad tog iznosa primjenjivat će se porez na dohodak po stopi od 20 posto.

Osim konobara, tim promjenama zadovoljni su i ugostitelji koji su to i tražili od Vlade.

"To je nama jedan alat pregovarački za pronalazak nove radne snage a i dodatni prihod radniku koji do sada nije mogao imati", kažeFranz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Iako porez neće ubirati, država će napojnice kontrolirati.

"Na svakom naplaćenom računu će se iznos napojnice prijaviti u sustavu fiskalizacije, a mjesečni iznos prikupljene napojnice će poslodavac iskazivati po OIB-u zaposlenika", govorio je ministarMarko Primorac.

Od iduće godine napojnice će se moći davati i karticom.

"To će zasigurno biti veliki plus s obzirom da smo imali iskustva kad smo uveli plaćanje karticom da je sama napojnica pala 60 posto što je jedan veliki minus za konobare zbog kojeg su i mijenjali radna mjesta", govoriŽaklina Troskot, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Karticom ili u kešu, pristojan konobar će svoju napojnicu zaraditi. A možda će i gosti biti darežljiviji kad znaju da je država popustila svoj porezni stisak.

(IZVOR: www.sib.net.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: