Od nove školeske godine vjeronauk više neće biti jedini izborni predmet od prvog osnovne

škola
(FOTO: radiogradacac.ba)

14.5.2020. | 11:04 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 1476

Od prvog razreda iduće školske godine, učenici će moći osim vjeronauka kao izborni predmet izabrati i informatiku.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je za izborni predmet informatike predviđeno 70 sati nastave godišnje, a za tu namjenu predviđeno je dodatno opremanje 1.137 područnih škola u iznosu od 15.334.000 kuna. Sredstva će se namjenski dodijeliti matičnim osnovnim školama koje će samostalno provoditi nabavu hibridnih računala za područne škole.

"Digitalna transformacija sustava obrazovanja jedan je od prioriteta od samog početka mog mandata. U tom kontekstu posebno bih spomenula zajednički projekt Ministarstva, Instituta za razvoj i inovativnost mladih i CARNET-a – ProMikro gdje je osigurano oko 45.000 mikroračunala s ciljem podizanja digitalne pismenosti u različitim nastavnim predmetima i izvannastavnim aktivnostima, zatim uvođenje obvezne informatike u petim i šestim razredima u svim osnovnim školama, novi kurikulum informatike u svim razredima osnovne i srednje škole te najveće ulaganje u škole u sklopu kurikularne reforme", istaknula je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


Kako područne škole do sada nisu opremane informatičkom opremom, iz podataka prikupljenih od osnovnih škola utvrđeno je da postoje potrebe za dodatnim opremanjem područnih škola kako bi se od školske godine 2020./2021. omogućila realizacija izborne informatike u razrednoj nastavi u svim osnovnim školama. Ministarstvo će odobravati nova zapošljavanja ili povećanje opsega poslova kojima se mogu zadužiti i postojeći učitelji. 

(IZVOR: www.dnevnik.hr)

 


VIŠE NA TEMU:
ŠKOLA
VJERONAUK
INFORMATIKA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI