Od petka kreću vaučeri za obrazovanje odraslih, evo o čemu se radi

FOTO: real estate school

30.3.2022. | 12:22 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 1778

Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, a u iduće četiri godine, do 2026., njih 30 tisuća.

Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanje zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera. Koji će se konkretni programi moći odabrati znat će se od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda.

Ministarstvo rada navodi da je već u suradnji s poslodavcima te da je analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, definirao popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina.


"Kao primjere izdvajamo digitalne vještine, poput poznavanja programskih jezika, programiranje mobilnih aplikacija na Android platformi, web dizajn te zelene vještine kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostika i servisiranje hibridnih električnih vozila“, ističu iz Ministarstva.

Iznos vaučera ovisi o složenosti i trajanju programaTočan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.  Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati najdulje do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi. Odobreni vaučer moći će se aktivirati u roku od šest mjeseci od datuma odobrenja i koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih. Takvih je ustanova više od 600 i pružaju oko 11 tisuća programa.

Da bi se program neke ustanove našao na popisu s kojega će ga korisnik vaučera moći odabrati, postoji procedura. Zainteresirane ustanove moraju prethodno svoj program predložiti HZZ-u i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, pa ako ga oni verificiraju i ocijene prikladnim, može na popis.    

Hrvatska se model vaučera odlučila kako bi bolje odgovorila na potrebe tržišta rada i do 2030. dostigla prosjek EU u obrazovanju odraslih. Sada je na 3.5 posto, a prosjek EU je 10.8 posto.

U četiri godine 300 milijuna kunaZa to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nezaposlene, priliku za obrazovanje dobit će i zaposlene osobe koje bi mogle ostati bez posla jer nemaju znanja ili vještine koje traži tržište ili pak žele napraviti iskorak u karijeri.

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje.  Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru, kažu iz Zavoda.

Postoje, međutim, i ograničenja za korištenje vaučera. Na njih ne mogu računati osobe u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, sustavu visokog obrazovanja i znanosti te umirovljenici.

"Sustav je fleksibilan i promovira individualizirani pristup gdje korisnici mogu samostalno odabirati program koji žele pohađati, izvoditelja programa kao i termin pohađanja“, kažu u Zavodu.

Zahtjev za vaučerom putem aplikacijeObjasnili su i način na koji će se podnositi zahtjev za dodjelu vaučera.

Zainteresirana osoba zahtjev će podnositi putem aplikativnog rješenja dostupnog na mrežnoj stranici Zavoda, a zatreba li podršku kod odabira vještine koju želi steći ili dodatno unaprijediti, postoji mogućnost i da se individualno savjetuje sa savjetnicima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a.

Zatreba li joj i tehnička podrška kod podnošenja zahtjeva, moći će dobiti i nju tako što će se javiti u najbliži Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri ili nadležnu područnu službu ili ured HZZ-a.

(IZVOR: www.index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI