SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Od propusnica među županijama do kazni za oranje: Ovo su besmislice koje smo zbog COVID-a prošli u 3 godine

SB Online | Od propusnica među županijama do kazni za oranje: Ovo su besmislice koje smo zbog COVID-a prošli u 3 godine SB Online | Od propusnica među županijama do kazni za oranje: Ovo su besmislice koje smo zbog COVID-a prošli u 3 godine

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

I tako su sljedeća dva tjedna postala ključna. Kazne su frcale na sve strane, bijeg iz samoizolacije, jednog je traktoristu koji je gnojio polje koštao 8 tisuća kuna. Kršitelji mjera postali su bioteroristi

Aleluja. Nakon 1157 dana gotova je epidemija. Kraj je službeno danas objavila Vlada, s radom i službeno prestaje famozni Stožer, maske više ne morate nositi niti u ljekarnama niti u bolnicama, nema više izolacije oboljelih. Gotovo je. Iako smo COVID već lagano zaboravili, u ove 3 godine doživjeli smo stvari koje nitko ranije nije mogao zamisliti. Bake nisu smjele grliti svoje unuke, ograničavao se broj ljudi na sprovodima i vjenčanjima. Sjećate se - nije se svojedobno smjelo ni ići u drugu županiju, nisu letjeli avioni, a jedan je čovjek kažnjen jer je zaražen orao vlastitu njivu.

Nema više maski, nema više zabrana, nema više iritantnih štapića u nosu, nema više Stožera. Epidemiji je službeno došao kraj. Nakon tri godine mjera i restrikcija – život je opet kakav je nekad bio.

Zagrepčane smo pitali po čemu će najviše pamtiti ove tri godine pa neki govore da će pamtiti po tome što su morali cijelo vrijeme biti doma što je najgore čega se sjećaju.

"Najteže je bilo to što su bili ograničeni socijalni kontakti", kažu drugi. "Nekakvi međusobni odnosi koji se nisu mogli normalno odvijati i taj na početku veliki osjećaj straha", govore treći.

Ta čudna i nepoznata bolest preko noći je promijenila svijet. Do tada smo mislili da se epidemije događaju "tamo negdje daleko", no snimke iz Bergama šokirale su sve. Od prvog slučaja COVIDA u Hrvatskoj, uz konferencije stožera bila je cijela zemlja. vagala se svaka riječ.

Govorili su da je došlo vrijeme da zaustavimo sve. I jesmo. Ispraznili smo ulice, putovanje među gradovima postalo je privilegija, propusnice najvrijedniji komad papira. Nosili smo rukavice, dezinficirali tramvaje, zatvorili škole, ogradili igrališta, prekinuli socijalne kontakt.

I tako su sljedeća dva tjedna postala ključna. Kazne su frcale na sve strane, bijeg iz samoizolacije, jednog je traktoristu koji je gnojio polje koštao 8 tisuća kuna. Kršitelji mjera postali su bioteroristi.

Za jedne je bolest bila smrtonosna, za druge – prehlada, za treće karijes.

(Izvor: Danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: