Od uvođenja eura do danas na tržištu više lažnih novčanica nego cijele 2022. godine. Na koje posebno pripazit...

22.2.2023. | 23:22

Danas.hr
IZVOR: Danas.hr

Pregleda: 526

NOVO

’ŽENA-MAJKA-RATNICA’: Župan Marušić na susretu braniteljica Domovinskog rata u Vukovaru /FOTO/
Međunarodni spektakl u Sl. Brodu: ’Brod Open Race“
Policija ga poslala na izvanredni tehnički: ’Najbolje je da kupimo aute i držimo ih u garaži, a vozimo aute s prigušivačima zvuka, raznim filterima i hrpom plastike’
Uspješno testiran sustav 112, preko 80 posto mobitela primilo prvu poruku
Provjerite imate li ga u kuhinji: Popularni začin povučen s polica
Brodska policija spriječila sukob? Kod dva muškarca pronađen kokain i teleskopska palica
Dobra vijest za najteže oboljele: Znatno se ubrzavaju dijagnostički pregledi kod ljudi koji bi mogli imati rak
Djelatnici dm-a više nemaju najveće plaće, prestigao ih jedan drugi trgovački lanac
OBJAVLJENI DETALJI: Svećenik iz N. Gradiške djetetu slao poruke, roditelji sve ispričali
Prase skuplje od janjca: ’’Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz’’

FOTO: istockphoto

22.2.2023. | 23:22 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 526

Na graničnom prijelazu Svilaj otkrivene su lažne novčanice eura. To je samo jedna u nizu priča koja dokazuje da biznis krivotvorenja u Hrvatskoj cvate.

RTL je otkrio  kako je od početka godine do danas na tržištu više krivotvorenih eura nego tijekom cijele prošle godine.

Na granični prijelaz je stigao s osam tisuća eura - lažnih. 800 novčanica od 10 eura pokušao je prokrijumčariti u Hrvatsku, ali bezuspješno.


Utvrđeno je da je 60-godišnjak 19. veljače oko 20.30 minuta s vozilom njemačkih registracija došao na granični prijelaz Svilaj gdje su policajci i carini izvršili pregled vozila, priča Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

"Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba sa 10 eura također krivotvorenih plaćala u ugostiteljskom objektu, imali smo i plaćanje s filmskim novcem, dakle susretali smo se s time, ali ne u ovolikim količinama", dodao je.

Osim zapljene na Svilaju, ove godine već je otkriveno gotovo 300 lažnih novčanica eura, doznajemo od HNBa. Najviše od 50 apoena - gotovo 200. Prevarantima su zanimljive i novčanice od 20 i 100 eura, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

To znači da je u manje od dva mjeseca otkriveno više krivotvorina nego tijekom cijele prošle godine kada je zapljenjeno 260 lažnih nočanica eura, ali i godinu ranije kada ih je bilo 228.Taj veliki porast već su primijetili i ugostitelji. Dan ili noć prevarantima je postalo svejedno.

"Kolega se s tim susreo u jutarnjoj smjeni gdje mu je došao gospodin i prvu rundu platio s okej novčanicama, a za plaćanje druge runde izvaio je 100 lažnih eura. Kolega ga je otkrio uz pomoć ovih skenera", govori Luka Vučemilović Vranjić, konobar.

Skeneri i kemijske - detektori lažnih novčanica, postali su obvezni dio šankerske opreme.

"Neki kad ih vide odustaju, ali ima i onih koji ne odustaju. najčešće dolaze s jugoistoka Europe (mislim na članice Europske unije). Njih i slikamo pa postoje te različite ugostiteljske grupe u koje stavimo da kolege znaju jer ih je nekad teško dovesti do policije da ih uhite", kaže Petar Čumandra, voditelj ugostiteljskog objekta.

A one koje policija uhiti jer su izradili lažne novčanice čeka kazna do deset godine. Tri godine će u zatvoru provesti oni koji nesvjesno prime lažni novac, ali ga svjesno proslijede dalje.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI