SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

ODLIČNE VIJESTI: Umirovljenicima rastu mirovine, evo i za koliko

SB Online | ODLIČNE VIJESTI: Umirovljenicima rastu mirovine, evo i za koliko SB Online | ODLIČNE VIJESTI: Umirovljenicima rastu mirovine, evo i za koliko

PRIJE 1 GODINU
TEKST: mirovina.hr/mirovina.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Državni zavod za statistiku već je objavio posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina. Dodajmo da se usklađivanje mirovina vrši dvaput godišnje, po stopama dobivenima zbrojem indeksa stope rasta prosječne bruto plaće i indeksa stope rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije.

Konačni zbroj se onda dobiva omjerom 70:30 u korist stope koja je više rasla. Tako je posljednje usklađivanje, prošloga ljeta, iznosilo rekordnih 6,18 posto.

Analitičar mirovinskog sustav i član Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika, Željko Šemper izračunao je kako će mirovine biti veće za 5,44 posto.

To bi značilo da će aktualna vrijednost mirovine (AVM), koja predstavlja vrijednost mirovine za jednu godinu staža sa 77,65 kuna (10,31 euro) porasti na 81,87 kuna (10,87 eura), piše mirovina.hr.

Zbog toga umirovljenici povećanje mirovina mogu očekivati u travnju, odnosno kada im budu isplaćene mirovine za ožujak. Zaostatke za siječanj i veljaču umirovljenicima će HZMO isplatiti u svibnju i lipnju.

(IZVOR: www.mirovina.hr)
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: