ODLIČNE VIJESTI: Umirovljenicima rastu mirovine, evo i za koliko

POZNAT DATUM ISPLATE: Stiže jednokratna novčana pomoć umirovljenicima
(FOTO: bljesak.info)

22.2.2023. | 08:54 | mirovina.hr
IZVOR: mirovina.hr
Pregleda: 5547

Državni zavod za statistiku već je objavio posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina. Dodajmo da se usklađivanje mirovina vrši dvaput godišnje, po stopama dobivenima zbrojem indeksa stope rasta prosječne bruto plaće i indeksa stope rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije.

Konačni zbroj se onda dobiva omjerom 70:30 u korist stope koja je više rasla. Tako je posljednje usklađivanje, prošloga ljeta, iznosilo rekordnih 6,18 posto.

Analitičar mirovinskog sustav i član Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika, Željko Šemper izračunao je kako će mirovine biti veće za 5,44 posto.


To bi značilo da će aktualna vrijednost mirovine (AVM), koja predstavlja vrijednost mirovine za jednu godinu staža sa 77,65 kuna (10,31 euro) porasti na 81,87 kuna (10,87 eura), piše mirovina.hr.

Zbog toga umirovljenici povećanje mirovina mogu očekivati u travnju, odnosno kada im budu isplaćene mirovine za ožujak. Zaostatke za siječanj i veljaču umirovljenicima će HZMO isplatiti u svibnju i lipnju.

(IZVOR: www.mirovina.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI