Ostali ste bez posla ili završavate školovanje? Nemojte ostati bez zdravstvenog osiguranja, ovo su detalji koje morate znati

FOTO: SBonline.hr

8.2.2023. | 09:59 | dnevnik.hr
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 607

Sve osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj obavezni su se zdravstveno osigurati. Donosimo detalje koje je korisno znati, pogotovo u situacijama kad se mijenja status osigurane osobe.

Na obavezno zdravstveno osiguranje osiguravaju se, prema zakonu, i stječu status osiguranika sve osobe s prebivalištem u Hrvatskoj i stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj.

Građani kojima se mijenja status, bilo da su završili školovanje, mijenjaju posao ili prolaze kroz druge za osiguranje bitne promjene moraju znati koji su rokovi u kojima se mogu prijaviti HZZO-u kako bi ostvarili pravo na obavezno zdravstveno osiguranje.


Rokovi su sljedeći:

30 dana od dana prestanka radnog odnosa odnosno obavljanja djelatnosti ili od dana prestanka primanja naknade plaće na koju imaju pravo prema zakonu,
 

30 dana od dana prijevremenog prestanka služenja vojnog roka odnosno dragovoljnog služenja vojnog roka odnosno od dana isteka roka,

30 dana od dana otpuštanja iz zatvora odnosno iz zdravstvene ili druge specijalizirane ustanove, ako je bila primijenjena sigurnosna mjera obaveznoga psihijatrijskog ili liječenja od ovisnosti u zdravstvenoj ustanovi,

30 dana od dana navršenih 18 godina života, ako nisu obavezno zdravstveno osigurani po drugoj osnovi,

90 dana od dana isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje u Hrvatskoj ili drugoj državi članici odnosno u roku od 30 dana od dana položenog završnog ispitaObavezno osiguranje za supružnike, djecu...Obavezno se osiguravaju i supružnik, životni partner i neformalni životni partner umrlog osiguranika koji nakon smrti partnera nije stekao pravo na obiteljsku mirovinu.

 Uvjet je da u Hrvatskoj ima prebivalište, odobren stalni boravak ili dugotrajno boravište i ako se HZZO-u prijavio u roku od 30 dana od dana smrti partnera, a obavezno zdravstveno osiguranje ne može ostvariti po drugoj osnovi.

 Osiguranici su i djeca do 18. godine života te članovi obitelji osiguranika - supružnik, djeca, roditelji, unuci, braća, sestre, djed i baka ako su nesposobni za samostalan život i rad, nemaju sredstava za uzdržavanje i ako ih osiguranik uzdržava.

Smatra se da je osoba nesposobna za samostalan život i rad ako je navršila 65 godina života, ako joj je utvrđen potpun gubitak radne sposobnosti, ako je proglašena potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad te ako je ocijenjena nesposobnom za samostalan život i rad u trajanju od najmanje godinu dana, ovisno o zdravstvenom stanju osobe.

Bez dovoljno prihodaOsoba nema dovoljno prihoda za uzdržavanje ako uopće nema vlastitih prihoda te ako joj mjesečni prihod ne prelazi iznos od 25 posto proračunske osnovice (110,36 eura / 831,50 kuna) utvrđene zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za tekuću godinu.

Supružnik razvodom braka ili životni partner raskidom životnog partnerstva zadržava status osigurane osobe HZZO-a kao član obitelji partnera od kojeg se razveo ako je sudskom odlukom stekao pravo na uzdržavanje, dok traje uzdržavanje.

Također, ako je u vrijeme razvoda braka, životnog partnerstva bio potpuno i trajno nesposoban za rad i ako su mu sudskom odlukom o razvodu braka, raskidu životnog partnerstva djeca povjerena na čuvanje i odgoj, pod uvjetom da se prijavi HZZO-u u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti sudske odluke.

Više detalja o obaveznom zdravstvenom osiguranju možete pronaći OVDJE.

(Izvor: Dnevnik.hr)


 

 


VIŠE NA TEMU:
ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI