NASLOVNADRUŠTVO
Otkriven tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda

FOTO: Darko Lončar/Arhiv

SLAVONSKI BROD

Otkriven tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda

16.8.2019. 06:17 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 15829

Nakon što sam u više nastavaka pisao o zapuštenim, manje znanim ili potpuno nepoznatim kulturno-povijesnim spomenicima u Slavonskom Brodu koji možebitno, svojom atraktivnošću i zanimljivošću mogu pripomoći i razvoju turizma u našem gradu, te javnosti na uvid dostavio i prve fotografije iz tri stoljeća najstrože čuvane brodske tajne o postojanju kripte i tajanstvenih katakombi ispod Crkve Presvetog Trojstva.

Zatim priču u tri nastavka o tajanstvenoj grobnici jedne zanimljive i neobične nacionalne manjine o dva Cincara u centru grada, potom o kapeli Toffolini na Gradskom groblju sv. Lovre, te napuštenom bunkeru na željezničkom kolodvoru, počeli su mi se javljati Brođani sa zamolbom i željom da istražim legende koje stoljećima kolaju u našem gradu o postojanju tajanstvenog tunela koji povezuje Tvrđavu Festung i Crkvu Presvetog Trojstva. Mit. Istina. Legenda. Priča. Laž. Neistražena misterija ili sve to skupa pomalo?

Zavrnuo sam rukave i krenuo na posao.


Kada su u pitanju priče i legende koje se prenose s koljena na koljeno, jedni su odmah skloni samo odmahnuti rukom i reći olako da su to samo obične bapske priče i ništa drugo, međutim, dužan sam reći da sve legende koje kolaju stoljećima među jednim narodom nisu bez osnova.


Neke legende baziraju se na istini.

To sam i dokazao kada su u pitanju tajanstvene katakombe ispod crkve Presvetog Trojstva na čuđenje i zaprepaštenje velikog broja Brođana. A što je s tunelom? Postoji li on ili ne?

Čak i ozbiljni brodski povjesničari i arheolozi s kojima sam razgovarao na ovu temu ne pridaju apsolutno nikakvu važnost postojanju nekakvog tunela ispod Slavonskog Broda, niti se ta priča igdje spominje u bilo kakvim brodskim povijesnim knjigama, prospektima ili službenim dokumentima, a u medijima pogotovo.

Ukucajte slobodno na Google i na tu temu nećete naći apsolutno ništa, bilo kakav trag i bilo kakvu informaciju. No, međutim, ta priča ipak već stoljećima kola među Brođanima. Jedna priča kaže da je tunel prokopan ispod Save, još u davna vremena da iznenadimo Turke, i dođemo im iza leđa, a druga priča, zbog istih razloga, kaže da postoji tajanstveni tunel od Tvrđave Festung pa sve do Crkve Presvetog Trojstva.

Eto opet mene kod mog prijatelja gvardijana Klaudija koji će opet zbog mene dobiti totalni slom živaca kao i prošli put kada sam Brođanima obznanio istinu i priču o Kripti i tajanstvenim katakombama.

A kada javnosti obznaniš istinu, onda vidiš kako se zbog istine krug tvojih prijatelja polako sužava, a neprijatelja dobivaš sve više i više. Istina postoji izgleda samo zato da čovjeka baci u nevolju, a koristi od nje nikakve. Zbog objavljivanja istine o brodskoj povijesti čak sam počeo dobivati i prijetnje sudskim progonom.

Da. Tajanstveni tunel ispod Slavonskog Broda postoji. Upravo danas na Veliku Gospu otkrio sam ovu veliku brodsku povijesnu ISTINU. Ispričavam se ako je neki brodski novinar, povjesničar ili arheolog, saznao nešto o ovome puno prije mene, ali ja bar o tome do sada nigdje nisam pročitao ni jednu jedinu riječ.

Vjerojatno svi znate gdje se nalazi kafić pokraj Save koji se nekada zvao IGUANA. Sjećate se onog atraktivnog drvenog broda u kojem je bio kafić. Točno na tom mjestu, ili preciznije rečeno, na šetalištu braće Radića, na izlazu iz Ulice Ivana pl. Zajca, došlo je krajem prošlog stoljeća do naglog urušavanja ulice i tražila se hitna intervencija radnika Vodovoda.

Razlog urušavanja? Nitko nije mogao vjerovati- tajanstveni tunel ispod ceste. Veličina tunela- oko tri puta tri metra. Dužina-ne zna nitko. Mnoge je bio strah i ulaziti u tunel, radnici vodovoda-svjedoci kažu da je toliko dugačak, širok i visok, da se kroz njega slobodno možeš i autom provozati.

No, međutim, politika je tražila šutnju, čitava ova operacija bila je obavijena velom tajni, a politika je zahtijevala samo hitnu intervenciju zbog frekventne i prometne ulice od Crkve prema gradu i nikoga uopće nije bilo briga koliko bi taj tunel bio interesantan i značajan za Brođane, za društvo u cjelini, za kulturu, povijest i turizam našega grada. Reda radi, zbog Zakonskih obveza, obavijestili su djelatnici Vodovoda o ovom povijesnom otkriću i jednog arheologa u muzeju Brodskog Posavlja.

Naravno i Grad je odmah o tom senzacionalnom otkriću i službeno obaviješten, ali svima je bio prvenstveni interes da se ta priča zataška, da se novinari uopće o njoj ne izvijeste i da se ulica što prije zakrpa i sanira te da se promet može nastaviti neometano dalje odvijati.

Niti jedan brodski portal nije prenio i donio vijest o ovom senzacionalnom otkriću, jer nisu ni bili obaviješteni. Tako se to kod nas u gradu radi. Živi i umri u Slavonskom Brodu! Kada sam obznanio brodskoj javnosti priču o kripti i tajanstvenim katakombama ispod Crkve Presvetog Trojstva, koliko je ona potencijalno bitna i važna za razvoj turizma u našem gradu, neki su rekli odmah da lažem, a neki su bili spremni da mi nadjenu i luđačku košulju. Ali…ako laže Darko-ONDA NE LAŽU FOTOGRAFIJE.

Donosim vam dvije fotografije o postojanju TAJANSTVENOG TUNELA ISPOD SLAVONSKOG BRODA! Za Paris, London ili New York, recimo, ovo bi bila prvorazredna turistička atrakcija, KULTURNO-POVIJESNI SPOMENIK NULTE KATEGORIJE, kulturni tunel alternativne umjetnosti u kojem bi se održavale izložbe umjetničkih fotografija, slika, video projekcije dokumentarnih filmova… ali, za naše ŽUPANIJSKE I GRADSKE političare, ovo je samo jedna, malo veća, ali sasvim obična rupa na cesti, rupetina ili neko sranje koje treba što prije zakrpati, sanirati i skloniti što dalje od očiju javnosti i novinara, jer će nam u protivnom neki nervozni vozač svima psovat mater što mora čekati da dođe do Kaniže gdje ga čeka baba Mara s večerom i tri ispečena jaja s crvenim lukom. A mi se tu zafrkavamo s nekakvim tunelima.

Ako se netko baš bude raspitivao, onda ćemo složiti priču da se radi o običnim odvodnim kanalima. Zanimljivo. Jako zanimljivo. Je li netko ikada čuo za odvodni kanal veličine tri puta tri metra??? I to još građen od opeke, a ne od betona. Koji se to još odvodni kanali rade od opeke. Vjerojatno bi i za katakombe ispod Crkve Presvetog Trojstva služeno za javnost rekli da se radi o običnim odvodnim kanalima. Da je u pitanju odvodni kanal, onda bi morao postojati i veliki otvor uz Savu. On ne postoji. Istražio sam. Dakle, nije u pitanju nikakav odvodni kanal, nego pravi tunel za neku sasvim drugu namjenu. Kada uspoređujem te dvije fotografije i način i stil gradnje opekama-potpuno su identični. I tunel u katakombama u Crkvi je također veličine tri puta tri metra i on je također rađen od opeka. Potpuno isti, identični.

Ali, eto, kome da ja to pričam kada politika sve zamaskira i prikrije, sakrije na svoj suptilan i perfidan način. Radnici u Vodovodu od straha za radna mjesta ne smiju ni pričati o ovome otkriću. Eto, tako se sve radi u našem gradu. Pitam se, pa kako onda da naš grad pokrenemo s mrtve točke?

Živi i umri u Slavonskom Brodu!

Ako vas nekada put donese i ako nekada budete u kafiću IGUANA ležerno sjedili i pili kavu, znajte, tu, baš tu, na toj cesti, ispod asfalta, krije se jedan od najzanimljivijih kulturno-povijesnih i turističkih spomenika u našem gradu-TAJANSTVENI TUNEL ISPOD SLAVONSKOG BRODA.

Jeli to onaj tunel ispod Save ili onaj tunel koji povezuje Tvrđavu Festung i brodski Samostan, ili neki sasvim treći-to na žalost, nikada nećemo saznati!
Autor: Darko Lončar Daky

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

MORH poslao poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini
I u Slavonskom Brodu panika, police prazne ili poluprazne!!!!
TUŽNA ISPOVIJEST MLADE HRVATICE IZ NJEMAČKE: Svaki dan se pitam hoću li se ujutro probuditi, ali kako da odem, gdje da odem?
Migrant otkriven u prtljažniku autobusa na graničnom prijelazu u Brodu
Pozivamo vas na javno snimanje emisije ʺLijepom našomʺ
Za moguću karantenu u Brodsko-posavskoj županiji razmatraju se hotel Slaven i skladište na Bjelišu
Potvđen slučaj koronavirusa u Hrvatskoj!
Stiglo priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u vezi s coronavirusom
RJEŠENJE ZA RAD NEDJELJOM: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade
Crne točkice na vjetrobranskom staklu: Znate li koje sve funkcije imaju?
LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene goriva ponovno porasle
Danas pretežno sunčano uz moguću kišu
Bravo! Naši kajakaši preveslali 230 kilometara
ʺProvode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za radʺ
Koronavirus u Požegi ???!!! Po povratku iz Padove 200 Požežana stavljeno u samoizolaciju
Vakula najavljuje promjenu vremena, obilnu kišu, minuse i snijeg u nizinama
Policijski službenici i predstavnici IPC-a, educirali građane o sustavu podrške žrtvama kaznenih dijela
U Okučanima remetio javni red i mir, jer mu vlasnik ugostiteljskog objekta nije uslužio alkoholno piće
24-godišnjak automobilom naletio na dvije pješakinje
SMRTNO STRADAO 34-GODIŠNJI VOZAČ: Nije držao potreban razmak između vozila
Internetom se među mladima širi opasni trend, a širi se i nasilje
Danas umjereno do pretežno oblačno, uz temperaturu između 12 i 17 °C
CRNO JUTRO NA AUTOCESTI A3: Poginuo 34-godišnji vozač
Pokladno jahanje u Starim Perkovcima

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

MORH poslao poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

.

I u Slavonskom Brodu panika, police prazne ili poluprazne!!!!

.

TUŽNA ISPOVIJEST MLADE HRVATICE IZ NJEMAČKE: Svaki dan se pitam hoću li se ujutro probuditi, ali kako da odem, gdje da odem?

.

Migrant otkriven u prtljažniku autobusa na graničnom prijelazu u Brodu

.

Pozivamo vas na javno snimanje emisije ʺLijepom našomʺ

.

Za moguću karantenu u Brodsko-posavskoj županiji razmatraju se hotel Slaven i skladište na Bjelišu

.

Potvđen slučaj koronavirusa u Hrvatskoj!

.

Stiglo priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u vezi s coronavirusom

.

RJEŠENJE ZA RAD NEDJELJOM: Radit će se 13 nedjelja u godini, a radnicima pet posto veće naknade

.

Crne točkice na vjetrobranskom staklu: Znate li koje sve funkcije imaju?

Dobar dan,

Dobar dan

Dobar dan

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene goriva ponovno porasle

.

Danas pretežno sunčano uz moguću kišu

.

Bravo! Naši kajakaši preveslali 230 kilometara

.

ʺProvode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za radʺ

.

Koronavirus u Požegi ???!!! Po povratku iz Padove 200 Požežana stavljeno u samoizolaciju

.

Vakula najavljuje promjenu vremena, obilnu kišu, minuse i snijeg u nizinama

.

Policijski službenici i predstavnici IPC-a, educirali građane o sustavu podrške žrtvama kaznenih dijela

.

U Okučanima remetio javni red i mir, jer mu vlasnik ugostiteljskog objekta nije uslužio alkoholno piće

.

24-godišnjak automobilom naletio na dvije pješakinje

.

SMRTNO STRADAO 34-GODIŠNJI VOZAČ: Nije držao potreban razmak između vozila

.

Internetom se među mladima širi opasni trend, a širi se i nasilje

.

Danas umjereno do pretežno oblačno, uz temperaturu između 12 i 17 °C

.

CRNO JUTRO NA AUTOCESTI A3: Poginuo 34-godišnji vozač

.

Pokladno jahanje u Starim Perkovcima

.

ʺNe bi do rubinu šokačku ni za cilu državu Njemačkuʺ

.

POŽEGA ZAVIJENA U CRNO: U direktnom sudaru izgubljen jedan mladi život

.

Davor Bernardić u Novoj Gradiški predstavio program SDP-a: osigurati red, stabilnost i bolji život

.

Održane tradicionalne 24. Dječje pokladne svečanosti

.

Odličan desert: Vruća čokoladna senzacija gotova za 10 minuta

.

Katarina iz Bilica na putu do ostvarenja svojih snova

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline