SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ove godine je upisano najmanje prvašića dosad

SB Online | Ove godine je upisano najmanje prvašića dosad SB Online | Ove godine je upisano najmanje prvašića dosad

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Večernji list/vecernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U školske će klupe ove godine sjesti najmanje prvašića dosad - od 33,5 do 35,5 tisuća, piše u srijedu Večernji list, ističući kako na naplatu stiže pad broja rođene djece posljednjih godina, stalno smanjivanje broja učenika te iseljavanje.

Kako u posljednjem desetljeću naglo pada broj rođene djece, a uz to su se mnoge obitelji s djecom iselile, to se neumitno odražava na sve manji broj prvašića u hrvatskim školama pa je lani u prvim razredima osnovnih škola u prosjeku bilo samo 12,8 učenika.Još prije pet godina, u školskoj godini 2016./17., imali smo čak 42.219 učenika prvih razreda osnovne škole, a lani je u školske klupe sjelo samo 36.950 prvašića.

Kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja još ne raspolaže podacima o broju upisanih prvašića ove godine, procjene koje je iznio demograf dr. sc. Stjepan Šterc o broju prvašića za ovu i iduće godine su još lošije.

Inače, od 2013. do lani izgubili smo 51.134 svih učenika osnovnih i srednjih škola, pa je u prošloj školskoj godini čak 405 područnih škola ili više od trećine svih područnih škola (36%) te četiri matične danas imalo jedva do 10 učenika, prema podacima Školskog e-Rudnika.

Premda je od svih županija prošle školske godine samo Grad Zagreb bio u plusu za 428 prvašića i Dubrovačko-neretvanska županija za njih 11 u odnosu na školsku godinu 2013./14., lani je čak i Zagreb sa 7961 prvašićem imao njih 148 manje u odnosu na 2019./20. školsku godinu kada ih je imao 8109.

Najviše prvašića od ulaska Hrvatske u EU Zagreb je imao prije pet godina – 8453. No, razvijeni dio Hrvatske, od Zagreba i okolice do gradova i mjesta uz obalu ne mora još strepiti zbog ugroženih radnih mjesta što je neizbježna posljedica smanjenja broja učenika, ali u opustošenom i nerazvijenom dijelu zemlje stanje je jako loše.

Dok je u Zagrebu u prvim razredima osnovnih škola u prošloj školskoj godini u prosjeku bilo 19,6 učenika, u Ličko- senjskoj županiji prosječan razred prvašića brojio ih je samo 7,6, u Virovitičko-podravskoj 8,2, u Bjelovarsko-bilogorskoj 9,1, u Brodsko-posavskoj 9,4, u Požeško-slavonskoj županiji u prvim razredima osnovnih škola u prosjeku je bilo 9 učenika, u Osječko-baranjskoj njih 10,2…

Pad broja prvašića u školama posljedica je pada broja rođene djece u posljednjem desetljeću, osobito izraženom nakon ulaska Hrvatske u EU jer smo te 2013. prvi put imali manje od 40 tisuća rođenih, a uz to je uslijedilo i intenzivnije iseljavanje obitelji s djecom, donosi Večernji list.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: