SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ove godine s tržišta povučeno više od 80 proizvoda

SB Online | Ove godine s tržišta povučeno više od 80 proizvoda SB Online | Ove godine s tržišta povučeno više od 80 proizvoda

PRIJE 3 GODINE
TEKST: index.hr/index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ove godine s tržišta povučeno je oko 80-tak proizvoda zbog etilen oksida, a što je više nego tijekom cijele prošle godine. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako to radi jer želi zaštiti potrošače.

"Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da predstavljaju rizik, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza", izjavila je Vučković novinarima na ZeGeVege festivalu.

Također napominje da situacija s etilen oksidom nije započela u posljednja dva mjeseca, već se  intenzivirala slijedom stajališta nacionalnih koordinatora.

Zašto se povlače proizvodi u kojima nije potvrđen pesticid?

Odgovorila je na dvojbe proizvođača koji se pitaju zašto je njihov proizvod povučen ako dodatne analize pokazuju da u njima nije pronađen etilen oksid.

Pojasnila je da oni nisu nikada tvrdili da jest, ali da je slijedom upute onih koji su najstručniji za to pitanje, donesena odluka da se proizvod povlači ako je u bilo kojoj fazi procesa njegova nastajanja korišten aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske, a koji je imao u sebi sastav etilen oksid.

Ministrica napominje da to ne znači da se taj etilen oksid uopće nalazi u krajnjem proizvodu te da je možda ušao na početak u neku sirovinu.

(IZVOR: www.index.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: