Ovo su savjeti ako kupujete ili prodajete preko Facebooka

FOTO: Pixabay

13.11.2022. | 08:57 | Poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 925

Mudro je trgovati u radijusu područja koja su vam poznata.

Facebook Marketplace je odlično mjesto za kupnju ili prodaju proizvoda. Međutim, važno je zaštititi se tijekom ovog procesa kako bi izbjegli prevare.

MUO je izdvojio nekoliko savjeta kako biste što sigurnije trgovali na Facebooku.


Trgujte lokalno i ne dijelite osobne podatkeMudro je trgovati u radijusu područja koja su vam poznata. Iako platforma dopušta maksimalni radijus pretraživanja od oko 800 kilometara, slanje narudžbe poštom nepoznatoj osobi malo je riskantno jer bi kupac mogao otkazati plaćanje dok se artikl šalje.

S druge strane, ako ste vi kupac, poželjno je također da se osobno sastanete kako biste mogli pobliže pregledati artikl i vidjeti odgovara li vašim očekivanjima. Trgovanje putem interneta s neprovjerenim prodavačima rizično je jer predmet možda neće izgledati ili funkcionirati onako kako je oglašen, a prodavač vam vjerojatno neće vratiti novac u tom slučaju.

Ako ste prodavač, izbjegavajte objavljivanje nedopuštenih stavki na Facebook Marketplaceu (https://www.facebook.com/policies_center/commerce) i ne zaboravite očistiti i dezinficirati proizvod prije nego što ga predate kupcu. Također, osigurajte da na predmetu nema nikakvih vaših osobnih podataka.

Ovo je važan korak. Neki će prevaranti napraviti jednokratne ili lažne profile kako bi vas pokušali iskoristiti. Da je profil siguran sugerirat će vam činjenice poput toga da osoba ima puno prijatelja, posebno ako ima i neke zajedničke prijatelje s vama, te da profil nije tek napravljen bez puno informacija na raspolaganju.

Online razmjena daje mogućnost prevarantima da izbjegnu osobni sastanak, nagovore osobu da pošalje novac, a zatim ne pošalju obećani predmet. Također, ako ste vi prodavač, postoji i već spomenuti rizik da vam osoba otkaže kada ste već poslali proizvod.

Izvršite obrnuto pretraživanje slikeObrnuto pretraživanje slika možda je najlakši način za provjeru je li prodavač valjan. Ako ste na računalu, desnom tipkom miša kliknite fotografiju i odaberite “Pretraži sliku na webu”. Druga opcija je da možete povući i ispustiti sliku na stranicu Google pretraživanja.

Ako ste na mobilnom telefonu, otvorite aplikaciju Google, dodirnite Google Lens u traci za pretraživanje i odaberite fotografije.

Ako vidite brojne rezultate pretraživanja s potpuno istim fotografijama koje ste vidjeli uz oglas proizvoda, prodavač je najvjerojatnije lažan.

Dogovorite trenutno plaćanjeSastanak s osobom u javnosti i provođenje prodaje na licu mjesta, bilo gotovinom ili trenutnom online transakcijom, osigurava glatko trgovanje za sve uključene.

Povedite pratnjuDovođenje prijatelja pri kupnji ili prodaji ima nekoliko prednosti. Ako je predmet koji prodajete ili kupujete glomazan ili velik, imat ćete pomoć da ga nosite, što će smanjiti šanse za ozljedu.

Ako nosite veliku količinu gotovine za kupnju ili skupi proizvod, pratnja će vam smanjiti rizik da se bilo što loše dogodi tijekom trgovanja. Ne samo da će vam prijatelj pomoći da budete sigurni, nego će također biti svjedok ako nešto pođe po zlu tijekom razmjene.

Upoznajte se na javnom mjestuKad god obavljate bilo kakvu razmjenu koja uključuje osobni sastanak s nekim koga ste upoznali putem interneta, uvijek se trebate sastati na dobro osvijetljenom, po mogućnosti prometnom području tijekom dana.

Izvor:www.poslovni.hr
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI