SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji

SB Online | Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji SB Online | Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji

PRIJE 2 GODINE
TEKST: dnevnik.hr /dnevnik.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Ako vam u uputama piše da uz takav lijek ne biste trebali voziti, uskoro bi vas vaš liječnik mogao prijaviti policiji. Riječ je o izmjenama zakona kojim su nezadovoljni medicinari, a iz policije odgovaraju da će se tako spriječiti tragedije.

Kod doktora dođete po lijek, a privremeno možete ostati bez vozačke. Liječnici upozoravaju da bi do toga moglo doći ako Sabor izglasa izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Liječnici bi u svoj centralni sustav unosili obavijest da pacijent pije lijek zbog kojeg ne bi smio upravljati vozilom.

"Bojimo se da će pacijenti odlaziti privatnicima, oni koji će si to moći priuštiti. A svi oni koji neće moći, neće se liječiti. To sigurno neće dobro djelovati niti na sigurnost cestovnog prometa", objasnila je reporterki Martini Bolšec Oblak za Dnevnik Nove TV Nataša Ban Toskić, predsjednica KOHOM-a.

Pravilnik s popisom dijagnoza, lijekova i trajanja zabrane Ministarstvo zdravstva tek će pripremiti. Ministar Božinović poručuje da policiju ne zanima nečija dijagnoza, cilj je spriječiti tragedije.

"I vi ste me pitali zašto je ta osoba koja je bila dan prije, recimo u jednom slučaju, otpuštena iz psihijatrijske bolnice, ali s ozbiljnom terapijom, zašto je ta osoba vozila. Ne može o tome odlučivati policijski službenik", naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za liječničku komoru nema dvojbe - obveza prijavljivanja MUP-u pacijenta koji je zbog lijeka ili bolesti privremeno nesposoban voziti napravit će štetu u odnosu liječnik-pacijent.

"Liječnici ne mogu biti dojavljivači i zloupotrijebiti povjerenje pacijenta i policiji prijavljivati promjenu zdravstvenog stanja", komentirala je Vikica Krolo, dopredsjednica HLK-a.

(Izvor: Dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: