NASLOVNADRUŠTVO
PIŠE VANJA KRNIĆ: Ferrari ili poljski wc?

FOTO: sbonline

PIŠE VANJA KRNIĆ: Ferrari ili poljski wc?

25.11.2021. 00:05 | Vanja Krnić PREGLEDA: 669

Imati predrasude kao što su uhljeb, prodani, poslušnik ne želim za nikog. Dok pišem o osobama s invaliditetom ova tri riječi prodanih  dobiju potpuno značenje kroz razne poslušnike u centrima moći , koji radi vlastite dopadnosti kroz doslovno virenje iz guzice  nadređenima pišu takve pravilnike za koje vrijedi onaj iz Ferala „Ni Bogu mili, a ni vragu mrski“. Nije mi jasno koliki to mora biti analni otvor da za sve ima mjesta

Poljski wc

Posebno mi je fascinantna Osobna invalidnina i totalno diskriminirajući pravilnici oko iste. Naslijediti Ferrari,kamper od 200 tisuća EURA  kao pokretnine možeš, ali ucrtanu vikendicu s poljskim wc om za veliku nuždu  ne možeš zbog toga što je to nekretnina. Naravno roditelji pokušavaju osigurati pristojan život svojoj djeci bez obzira na to što im na neki način ne možemo uzvratiti kao osobe drugog reda, osobe s invaliditetom, Iz  godine u godinu gledamo kako naš grad pomaže umirovljenike u vrijeme praznika, da bar imaju za pokoju sitnicu. Osobe s invaliditetom koje su ionako ispod ruba uvjeren sam zaborave se slučajno.


Osobna invalidnina

Za osobu koja nema vlastiti prihod osobna invalidnina iznosi 1 500 kuna mjesečno (300 posto osnovice) - od 1. travnja 2018. godine.

Pravo na osobnu invalidninu se ne priznaje:

osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi

osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu

osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti

djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ili drugim propisima

osobi kojoj je priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu sukladno odredbama ovoga Zakona ili na temelju drugih propisa

Pravo na osobnu invalidninu se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Nije mi jasno na koji način se  osoba s invaliditetom može uključiti u svakodnevni život zajednice, ako znamo da postoji inflacija, da bi mi trebali imati pravo naslijediti nekretninu, a da nije pokretnina. Traktor može ali ucrtani Poljski WC  nikako. Možda je jedina nada da se dokaže da redovito se vrši velika nužda u isti, pred povjerenstvom naravno. 

Ako ne udovoljavaš kriterijima zaboravi na kapitalističko bogataških 1500 kn, ali ostaje ti vikendica s wc om, a Ferrari otpada nećeš ga imati s čime natočiti, zato možeš prodati točak od istog i ugraditi plin.

Nisam izdržao morao sam pristojno i kulturno pitati   kad će ova država napokon shvatiti da nismo prosjaci već ljudi kojima ne treba empatija već civilizacijska tekovina zvana jednakost.

Pitao sam

Poštovana/i zanima me da li Vlada/ proračunski ima u planu podizanje iznosa osnovice za izračun Osobne invalidnine od 500 kn. Maksimalni iznos Osobne invalidnine iznosi 1500 kn mj( 300% 3 X 500 KN=1500 KN). Nadalje u slučaju nasljeđivanja nekretnine korisnik iste gubi pravo na invalidninu , ako ne koristi naslijeđenu nekretninu. Razmišlja li se o ukidanju diskriminatornih pravilnika? Na Osobnu invalidninu između ostalih ne ostvaruje pravo:" osoba koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu. Razmišlja li se o promjeni ove odredbe koja onemogućava osobama s invaliditetom u konačnici ravnopravnost i samo nasljeđivanje, zbog objektivnog straha da postanu skroz isključeni po sadašnjim odredbama? Nastavno upitu postoji li dugoročni plan za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i na koji način da se ravnopravno OSI uključe u zajednicu? Molim Vas da sukladno članku 23. stavku 1. točki 1., a u vezi s člankom 17 stavkom 1. točkom 2. Zakona o pravu na pristup informacijama odgovorite u roku od 15 dana na upit . Srdačno Vanja Krnić

Odgovorili su

Poštovani,

nastavno na Vaš upit, dostavljamo odgovor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.               

Vodeći računa o većem riziku od siromaštva osoba s invaliditetom, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi od 1. travnja 2018. godine povećani su iznosi novčanih naknada za osobe s invaliditetom. Iznos osobne invalidnine je povećan s 250 posto na 300 posto osnovice, iznos doplatka za pomoć i njegu u punom iznosu je povećan sa 100 posto na 120 posto osnovice, a iznos doplatka za pomoć i njegu u smanjenom iznosu je povećan sa 70 posto na 84 posto osnovice. 

Nacrtom prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi unesene su promjene u ostvarivanju prava na doplatak za pomoć i njegu, a sa svrhom unapređenja zaštite djece s teškoćama u razvoju. Naime, navedenim Nacrtom prijedloga uređeno je da pravo na doplatak za pomoć i njegu može ostvariti  dijete čiji roditelj koristi rodiljni ili roditeljski dopust ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života tog djeteta po posebnim propisima.

Nadalje, dijete za koje roditelj koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta s težim smetnjama u razvoju po posebnim propisima, može ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu ako ispunjava uvjete propisane Zakonom.              

Iznos osnovice na temelju koje se izračunava iznos naknada, utvrđuje Vlada Republike Hrvatske odlukom, a u skladu sa sredstvima predviđenim u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Propisivanje uvjeta u pogledu imovine i prihoda u skladu je s načelom supsidijarnosti kao temeljnim načelom u sustavu socijalne skrbi. Sukladno Planu zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu, planira se donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku kojim će se cjelovitije urediti navedena pitanja.

    Vezano za plan za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, u tijeku je donošenje Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine. Nacionalni plan je akt strateškog planiranja kojim Republika Hrvatska nastavlja kreirati politiku prema osobama s invaliditetom poštujući UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i ostale međunarodne standarde te predstavlja okvir i pruža smjernice za usklađivanje svih politika djelovanja vezanih uz zaštitu prava osoba s invaliditetom u raznim područjima života i djelovanja.

  Cilj je kroz implementaciju Nacionalnog plana učiniti hrvatsko društvo  osjetljivijim i prilagođenim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno stvoriti uvjete za njihovo aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu kroz sprečavanje bilo kakve diskriminacije. Želimo osnažiti sve oblike društvene solidarnosti, i doprinijeti  stvaranju inkluzivne zajednice utemeljene na principima neovisnog življenja.

  Navedeni ciljevi mogu se postići međuresornim djelovanjem, a u okviru sustava socijalne skrbi posebno ističemo aktivnosti usmjerene na osiguravanje dostupnosti informacija u pristupačnom obliku o pravima osoba s invaliditetom, unapređenje zakonodavnog okvira u cilju uspostave sustava nadoknade povećanih troškova izazvanih invaliditetom te daljnje širenje mreže socijalnih usluga u zajednici u svrhu povećanja njihove dostupnosti i kvalitete, vodeći računa o regionalnoj ravnomjernosti i unapređenju zakonodavnog okvira.

Srdačan pozdrav.

Odgovor bez potpisa, sve u svemu mogu zaključiti da komuniciram s zgradom  u kojoj rade razni kvazimudani i drndaroši i odgovaraju s hrpom nabacanih rečenica Pitijevskog značenja.

Da zaključim

Približava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Očigledno smatraju nas lutkicama za jednokratnu upotrebu i paretično samoslikanje s smiješkom. U drugom mjesecu 2020g Ljubica Lukačić HDZ je najavila primjenu jedinstvene kartice za OSI od šestog mjeseca iste godine, očigledno žena nema kalendar ni za Zakon o inkluzivnom dodatku koji obećaju iz godine u godinu, pa će i ove.Bojim se i pitati u kojoj fazi je izgradnja Osnovne škole Milan Amruš?

Tagovi: poljski wc, ferari, invalidi, invalidnina

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

U Bebrini nastradao mladi poštar. Uhvatio ga je pas...
BRODSKA POLICIJA: Vlak iskočio s tračnica, donosimo detalje
Hoće li sjedište Đure Đakovića ostati u Sl. Brodu?
Vlada RH danas ʺodmrznulaʺ cijene goriva
Donosimo raspored gdje i kada se možete cijepiti ovaj tjedan
Danas umjereno do pretežno oblačno uz moguću kišu
Legendarne detaljne upute za svinjokolju
Zvonimir na svojoj djedovini uzgaja konoplju i od nje pravi ulje: ʼʼPrva reakcija Slavonaca je bila skeptična, čak su znali kopati po zemlji da se uvjereʼʼ
BPŽ: Ovo su najnoviji podaci
Niti veliki pljusak nije spriječio sv. Nikolu da dođe na Korzo
Oružje se vraća u brodskom kraju
Poznati epidemiolog: Mi smo, izgleda, jedan malo čudan narod
Počeo je play off Homer kupa u Sl. Brodu
SINOĆ INCIDENT U GARČINU: Reagirali vatrogasci
PREKRASNA VEČER NA KORZU: Brođani uživali u klapskim pjesmama
„Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije“
Danas oblačno s kišom
Pogledajte 12 fotoideja za uređenje doma s kojim ćete biti presretni i nakon Božića
Jedna vrsta maski pruža visoku zaštitu: ʺMogućnost zaraze u stvarnom životu 10 do 100 puta manjaʺ
Njemačka Gospodarsko-trgovinska komora i grad Mainz donirali autobus hrvatskom fakultetu
Međunarodni dan protiv lova: Mrtvog medvjeda vozili u prtljažniku!
BROĐANI ODLUČILI: Ovo je najbolji restoran u gradu. Tradicija pobijedila
BPŽ: Evo kolika novih slučajeva danas brojimo
Miris domaće kobasice i slanine danas na brodskoj Tržnici
JESTE LI ZNALI: Najskuplja slika na svijetu prodana za više od 450 milijuna dolara
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

U Bebrini nastradao mladi poštar. Uhvatio ga je pas...

.

BRODSKA POLICIJA: Vlak iskočio s tračnica, donosimo detalje

.

Hoće li sjedište Đure Đakovića ostati u Sl. Brodu?

.

Vlada RH danas ʺodmrznulaʺ cijene goriva

.

Donosimo raspored gdje i kada se možete cijepiti ovaj tjedan

.

Danas umjereno do pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Legendarne detaljne upute za svinjokolju

.

Zvonimir na svojoj djedovini uzgaja konoplju i od nje pravi ulje: ʼʼPrva reakcija Slavonaca je bila skeptična, čak su znali kopati po zemlji da se uvjereʼʼ

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci

.

Niti veliki pljusak nije spriječio sv. Nikolu da dođe na Korzo

.

Oružje se vraća u brodskom kraju

.

Poznati epidemiolog: Mi smo, izgleda, jedan malo čudan narod

.

Počeo je play off Homer kupa u Sl. Brodu

.

SINOĆ INCIDENT U GARČINU: Reagirali vatrogasci

.

PREKRASNA VEČER NA KORZU: Brođani uživali u klapskim pjesmama

.

„Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije“

.

Danas oblačno s kišom

.

Pogledajte 12 fotoideja za uređenje doma s kojim ćete biti presretni i nakon Božića

.

Jedna vrsta maski pruža visoku zaštitu: ʺMogućnost zaraze u stvarnom životu 10 do 100 puta manjaʺ

.

Njemačka Gospodarsko-trgovinska komora i grad Mainz donirali autobus hrvatskom fakultetu

.

Međunarodni dan protiv lova: Mrtvog medvjeda vozili u prtljažniku!

.

BROĐANI ODLUČILI: Ovo je najbolji restoran u gradu. Tradicija pobijedila

.

BPŽ: Evo kolika novih slučajeva danas brojimo

.

Miris domaće kobasice i slanine danas na brodskoj Tržnici

.

JESTE LI ZNALI: Najskuplja slika na svijetu prodana za više od 450 milijuna dolara

.

SRAMOTNO! Kolodvor otvoren DOSLOVNO preko noći

.

Danas djelomice sunčano

.

Priča o ženi koja je imala koronu, a ne može dobiti covid potvrdu. Razlog je pomalo smiješan...

.

Policija u postaju odvela muškarca, evo što je razlog

.

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

FOTONALAZ

STIGLI SU: Bez njih nema Božića na Korzu