NASLOVNADRUŠTVO
PIŠE VANJA KRNIĆ: Ferrari ili poljski wc?

FOTO: sbonline

PIŠE VANJA KRNIĆ: Ferrari ili poljski wc?

25.11.2021. 00:05 | Vanja Krnić PREGLEDA: 674

Imati predrasude kao što su uhljeb, prodani, poslušnik ne želim za nikog. Dok pišem o osobama s invaliditetom ova tri riječi prodanih  dobiju potpuno značenje kroz razne poslušnike u centrima moći , koji radi vlastite dopadnosti kroz doslovno virenje iz guzice  nadređenima pišu takve pravilnike za koje vrijedi onaj iz Ferala „Ni Bogu mili, a ni vragu mrski“. Nije mi jasno koliki to mora biti analni otvor da za sve ima mjesta

Poljski wc

Posebno mi je fascinantna Osobna invalidnina i totalno diskriminirajući pravilnici oko iste. Naslijediti Ferrari,kamper od 200 tisuća EURA  kao pokretnine možeš, ali ucrtanu vikendicu s poljskim wc om za veliku nuždu  ne možeš zbog toga što je to nekretnina. Naravno roditelji pokušavaju osigurati pristojan život svojoj djeci bez obzira na to što im na neki način ne možemo uzvratiti kao osobe drugog reda, osobe s invaliditetom, Iz  godine u godinu gledamo kako naš grad pomaže umirovljenike u vrijeme praznika, da bar imaju za pokoju sitnicu. Osobe s invaliditetom koje su ionako ispod ruba uvjeren sam zaborave se slučajno.


Osobna invalidnina

Za osobu koja nema vlastiti prihod osobna invalidnina iznosi 1 500 kuna mjesečno (300 posto osnovice) - od 1. travnja 2018. godine.

Pravo na osobnu invalidninu se ne priznaje:

osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi

osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu

osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti

djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ili drugim propisima

osobi kojoj je priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu sukladno odredbama ovoga Zakona ili na temelju drugih propisa

Pravo na osobnu invalidninu se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Nije mi jasno na koji način se  osoba s invaliditetom može uključiti u svakodnevni život zajednice, ako znamo da postoji inflacija, da bi mi trebali imati pravo naslijediti nekretninu, a da nije pokretnina. Traktor može ali ucrtani Poljski WC  nikako. Možda je jedina nada da se dokaže da redovito se vrši velika nužda u isti, pred povjerenstvom naravno. 

Ako ne udovoljavaš kriterijima zaboravi na kapitalističko bogataških 1500 kn, ali ostaje ti vikendica s wc om, a Ferrari otpada nećeš ga imati s čime natočiti, zato možeš prodati točak od istog i ugraditi plin.

Nisam izdržao morao sam pristojno i kulturno pitati   kad će ova država napokon shvatiti da nismo prosjaci već ljudi kojima ne treba empatija već civilizacijska tekovina zvana jednakost.

Pitao sam

Poštovana/i zanima me da li Vlada/ proračunski ima u planu podizanje iznosa osnovice za izračun Osobne invalidnine od 500 kn. Maksimalni iznos Osobne invalidnine iznosi 1500 kn mj( 300% 3 X 500 KN=1500 KN). Nadalje u slučaju nasljeđivanja nekretnine korisnik iste gubi pravo na invalidninu , ako ne koristi naslijeđenu nekretninu. Razmišlja li se o ukidanju diskriminatornih pravilnika? Na Osobnu invalidninu između ostalih ne ostvaruje pravo:" osoba koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za uključivanje u zajednicu. Razmišlja li se o promjeni ove odredbe koja onemogućava osobama s invaliditetom u konačnici ravnopravnost i samo nasljeđivanje, zbog objektivnog straha da postanu skroz isključeni po sadašnjim odredbama? Nastavno upitu postoji li dugoročni plan za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom i na koji način da se ravnopravno OSI uključe u zajednicu? Molim Vas da sukladno članku 23. stavku 1. točki 1., a u vezi s člankom 17 stavkom 1. točkom 2. Zakona o pravu na pristup informacijama odgovorite u roku od 15 dana na upit . Srdačno Vanja Krnić

Odgovorili su

Poštovani,

nastavno na Vaš upit, dostavljamo odgovor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.               

Vodeći računa o većem riziku od siromaštva osoba s invaliditetom, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi od 1. travnja 2018. godine povećani su iznosi novčanih naknada za osobe s invaliditetom. Iznos osobne invalidnine je povećan s 250 posto na 300 posto osnovice, iznos doplatka za pomoć i njegu u punom iznosu je povećan sa 100 posto na 120 posto osnovice, a iznos doplatka za pomoć i njegu u smanjenom iznosu je povećan sa 70 posto na 84 posto osnovice. 

Nacrtom prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi unesene su promjene u ostvarivanju prava na doplatak za pomoć i njegu, a sa svrhom unapređenja zaštite djece s teškoćama u razvoju. Naime, navedenim Nacrtom prijedloga uređeno je da pravo na doplatak za pomoć i njegu može ostvariti  dijete čiji roditelj koristi rodiljni ili roditeljski dopust ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života tog djeteta po posebnim propisima.

Nadalje, dijete za koje roditelj koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta s težim smetnjama u razvoju po posebnim propisima, može ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu ako ispunjava uvjete propisane Zakonom.              

Iznos osnovice na temelju koje se izračunava iznos naknada, utvrđuje Vlada Republike Hrvatske odlukom, a u skladu sa sredstvima predviđenim u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Propisivanje uvjeta u pogledu imovine i prihoda u skladu je s načelom supsidijarnosti kao temeljnim načelom u sustavu socijalne skrbi. Sukladno Planu zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu, planira se donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku kojim će se cjelovitije urediti navedena pitanja.

    Vezano za plan za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, u tijeku je donošenje Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine. Nacionalni plan je akt strateškog planiranja kojim Republika Hrvatska nastavlja kreirati politiku prema osobama s invaliditetom poštujući UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i ostale međunarodne standarde te predstavlja okvir i pruža smjernice za usklađivanje svih politika djelovanja vezanih uz zaštitu prava osoba s invaliditetom u raznim područjima života i djelovanja.

  Cilj je kroz implementaciju Nacionalnog plana učiniti hrvatsko društvo  osjetljivijim i prilagođenim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno stvoriti uvjete za njihovo aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu kroz sprečavanje bilo kakve diskriminacije. Želimo osnažiti sve oblike društvene solidarnosti, i doprinijeti  stvaranju inkluzivne zajednice utemeljene na principima neovisnog življenja.

  Navedeni ciljevi mogu se postići međuresornim djelovanjem, a u okviru sustava socijalne skrbi posebno ističemo aktivnosti usmjerene na osiguravanje dostupnosti informacija u pristupačnom obliku o pravima osoba s invaliditetom, unapređenje zakonodavnog okvira u cilju uspostave sustava nadoknade povećanih troškova izazvanih invaliditetom te daljnje širenje mreže socijalnih usluga u zajednici u svrhu povećanja njihove dostupnosti i kvalitete, vodeći računa o regionalnoj ravnomjernosti i unapređenju zakonodavnog okvira.

Srdačan pozdrav.

Odgovor bez potpisa, sve u svemu mogu zaključiti da komuniciram s zgradom  u kojoj rade razni kvazimudani i drndaroši i odgovaraju s hrpom nabacanih rečenica Pitijevskog značenja.

Da zaključim

Približava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Očigledno smatraju nas lutkicama za jednokratnu upotrebu i paretično samoslikanje s smiješkom. U drugom mjesecu 2020g Ljubica Lukačić HDZ je najavila primjenu jedinstvene kartice za OSI od šestog mjeseca iste godine, očigledno žena nema kalendar ni za Zakon o inkluzivnom dodatku koji obećaju iz godine u godinu, pa će i ove.Bojim se i pitati u kojoj fazi je izgradnja Osnovne škole Milan Amruš?

Tagovi: poljski wc, ferari, invalidi, invalidnina

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Evo tko su velikodušni poslodavci Hrvatskoj, najveća božićnica čak 10.700 kn

.

MUČNO STANJE NA BRODSKOM KOLODVORU: ʺČistačicama se želudac okreće svaki dan kad dolaze na posaoʺ

.

Najljepše uređeni gradski izlozi

.

Dodatna sredstva sufinanciranja za projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci, evo koliko zaraženih danas brojimo

.

Na Aveniji od danas novost

.

Poznato kad se otvara klizalište u Sl. Brodu, objavljene i cijene

.

Prikazivanje filma „Rekli su nam da neće preživjeti“ u Sl. Brodu

.

Na brodskom kolodvoru ponovno reagirala policija

.

Incident na brodskom graničnom prijelazu

.

STRAVA NA HEBRANGU: Ponovno pokušaj ubojstva

.

Pogledajte nove cijene goriva

.

Danas djelomice sunčano

.

Sudac Predrag Dragičević demantira: USKOK protiv mene nije podnio kaznenu prijavu

.

Adventska duhovna obnova u Ruščici

.

DANAS PRISEGNULA: Ovo je nova vijećnica u Brodsko-posavskoj županiji

.

STANOJE O BROĐANIMA: ʺBudu veseli, jer im ja sviramʺ

.

VIJEĆNIK OŠTRO UPOZORIO: Gospodine Marušiću, pandemija će proći, nemojte raditi gluposti

.

Dodatni termin razgledavanja stanova za mlade obitelji

.

Policija provela akciju nadzora nad parkirnim mjestima za invalide

.

Sv. Nikola darivao djecu u vrtićima

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci

.

POLICIJA OBJAVILA: Ovo su rekorderi prošloga tjedna u našoj županiji

.

U Bebrini nastradao mladi poštar. Uhvatio ga je pas...

.

BRODSKA POLICIJA: Vlak iskočio s tračnica, donosimo detalje

.

Hoće li sjedište Đure Đakovića ostati u Sl. Brodu?

.

Vlada RH danas ʺodmrznulaʺ cijene goriva

.

Donosimo raspored gdje i kada se možete cijepiti ovaj tjedan

.

Danas umjereno do pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Legendarne detaljne upute za svinjokolju

FOTONALAZ

STIGLI SU: Bez njih nema Božića na Korzu