NASLOVNADRUŠTVO
PIŠE VANJA KRNIĆ: Iz zatvora u toplice

FOTO: SBonline

PIŠE VANJA KRNIĆ: Iz zatvora u toplice

23.10.2021. 14:00 | Vanja Krnić PREGLEDA: 1009

"Sve je u Hrvatskoj zdrobljeno, pretvoreno u zgode, u epizode, u djelovanje raznih interesnih grupa – u kojima se nadmeću pojedinci, svaki za svoj račun – i nema drugih mjerila i nema drugih ciljeva; samo se još trivijalne fraze patetično prikazuju kao nada nacije, da bi se izigrala dubina politike i veličina njezine uloge. To je ponašanje cinične i provincijski nemarne samodostatnosti: ona je za sebe uvijek i početak i kraj."  Jedan mi je od najdražih citata Vlade Gotovca pomalo zaboravljenog sanjara i borca za normalnu Hrvatsku. 

Čitajući  sad već povijesne izjave dolazim do zaključka da je namjera bila dobra, ali izvedba puno toga katastrofalna po nas i našu budućnost.

Počinjem čitati u ovo korona doba jedan dokument bez slika , koji je samo tinta na papiru kod nas, izvan  potpune upotrebe.


Ustav Republike Hrvatske kao i temeljni  pravni i politički akt države više je nego jasan u članku tri

 „Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.“

Čitajući Ustav dolazi se do zaključka da ga je morao pisati čovjek koji je humanist prije svega(opp., jedan od tvoraca Ustava  google zna da je Vladimir Šeks).Čitajući  prekrasni i temeljni dokument  debelim slovima zaključujem da smo država u kojoj je neprikosnovena

JEDNAKOST

Onda upalim televizor i vidim Tomo Horvatinčić zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim toplicama na rehabilitaciji šetajući parkom bezbrižno, rušeći iluziju o jednakosti. On je pravomoćno osuđen  i kaznu izdržava rehabilitirajući se. Krapinske toplice  s dijagnozama kao što su sinkopa, pa sad atonični napad. Običan  pacijent ako nije u zatvoru možebitnu rehabilitaciju na listi čekanja čeka mjesecima ili godinama, a pravomoćni Tomo svojim statusom kupljenim parama može kad hoće.

Tomislav Merčep  pravomoćno je  osuđen za ratne zločine nad ljudima. On je također iz zatvora išao u Krapinske toplice na rehabilitaciju. Preminuo je 2020 godine.

Ivo Sanader pravomoćno osuđeni bivši premijer za krađu vlastitog naroda višekratno je boravio u Krapinskim toplicama zbog koljena, kičme umjesto u zatvoru našao je mjesto  na rehabilitaciji koljena/ kičme u prvenstveno neurološkoj bolnici. Uvjeren sam propagirajući jednakost. Bravo za premijera!

U čemu je problem

U članku broj tri Ustava je jedan od problema, kao i svaka nova riječ koja vodi do sljedećeg problema sloboda postoji  upravo u zatvoru, jednakost je imaginarna bajka, vladavina prava je  dijagnoza totalna sinkopa.

 Osobno  sam preživio  dva moždana udara, ponovno učenje pisanja, govora, gutanja, hodanja i nevjerojatno  ali imam istu dijagnozu koju je imao Tomislav Merčep G.81.Moja  možebitna rehabilitacija u Krapinskim toplicama nije moguća čak ni po pravilnicima, a gore navedeni dobiju uvjeren sam bez komisija i žalbi istu. Iz prve „ Iz zatvora u toplice“

Kod mene je bar jasno na iste pravo nemam. Često me u prolazu pitaju. Ideš li u toplice? Ne idem, nemam pravo na njih.

  "Hemiplegija ili teška hemipareza od III. do IV. stupnja, G81 - medicinska dokumentacija: otpusno pismo, povijest bolesti s iscrpnim neurološkim nalazom, funkcionalni status, Barthelov indeks – uvjeti odobravanja: početna kod premještaja, iza isteka akutne faze, odnosno nakon operativnog liječenja". Što je je, jednom su mi odobrene još 2010 e, kad sam imao 29 godina i od tad ništa, više ni ne pokušavam skupljati odbijenice. Država me otpisala , i postao sam samo neželjeni broj za kojeg se brinu s 1500 kn Osobne invalidnine.  Rehabilitirati me, osposobiti za samostalan život nije propisano pravilnikom, e to već boli.

Ipak nisam    Tomo, Tomislav ili Ivo već sam obični mali smrtnik  koji poštuje“ regule“ pisane  očigledno da ne budemo jednaki, već da postoje jednakiji od nas  samih s milijunima u džepu naših/ vaših najmanje njihovih novaca. Ovo  pišem jer znam kako je svaki dan živjeti s moždanim , gledati jednakije kako  nas vuku za onu stvar. Da budemo načisto osobno ih ni ne mogu povući za onu stvar zbog teške hemipareze.

Gore navedeni, a ima ih još imaju pravo na sve, a mi ni na zatvor. Naime nitko nas ni ne tuži, bar nas obične male građane.. Moždani  udar nije umalo već je prvi  uzrok invalidnosti i drugi smrtnosti.  Nisam akutan, pa je i moje pravo isključeno pravilnikom, jedino ako prestanem lajati na Mjesec možda i čuju da postoji i druga strana Hrvatske, koja ne želi samo lajati već živjeti jednakost.

Tagovi: toplice, bolest, zatvor, političari, poduzetnici

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Evo tko su velikodušni poslodavci Hrvatskoj, najveća božićnica čak 10.700 kn

.

MUČNO STANJE NA BRODSKOM KOLODVORU: ʺČistačicama se želudac okreće svaki dan kad dolaze na posaoʺ

.

Najljepše uređeni gradski izlozi

.

Dodatna sredstva sufinanciranja za projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci, evo koliko zaraženih danas brojimo

.

Na Aveniji od danas novost

.

Poznato kad se otvara klizalište u Sl. Brodu, objavljene i cijene

.

Prikazivanje filma „Rekli su nam da neće preživjeti“ u Sl. Brodu

.

Na brodskom kolodvoru ponovno reagirala policija

.

Incident na brodskom graničnom prijelazu

.

STRAVA NA HEBRANGU: Ponovno pokušaj ubojstva

.

Pogledajte nove cijene goriva

.

Danas djelomice sunčano

.

Sudac Predrag Dragičević demantira: USKOK protiv mene nije podnio kaznenu prijavu

.

Adventska duhovna obnova u Ruščici

.

DANAS PRISEGNULA: Ovo je nova vijećnica u Brodsko-posavskoj županiji

.

STANOJE O BROĐANIMA: ʺBudu veseli, jer im ja sviramʺ

.

VIJEĆNIK OŠTRO UPOZORIO: Gospodine Marušiću, pandemija će proći, nemojte raditi gluposti

.

Dodatni termin razgledavanja stanova za mlade obitelji

.

Policija provela akciju nadzora nad parkirnim mjestima za invalide

.

Sv. Nikola darivao djecu u vrtićima

.

BPŽ: Ovo su najnoviji podaci

.

POLICIJA OBJAVILA: Ovo su rekorderi prošloga tjedna u našoj županiji

.

U Bebrini nastradao mladi poštar. Uhvatio ga je pas...

.

BRODSKA POLICIJA: Vlak iskočio s tračnica, donosimo detalje

.

Hoće li sjedište Đure Đakovića ostati u Sl. Brodu?

.

Vlada RH danas ʺodmrznulaʺ cijene goriva

.

Donosimo raspored gdje i kada se možete cijepiti ovaj tjedan

.

Danas umjereno do pretežno oblačno uz moguću kišu

.

Legendarne detaljne upute za svinjokolju

FOTONALAZ

STIGLI SU: Bez njih nema Božića na Korzu