SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike

SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Strah je sam po sebi veći invaliditet nego ne imati ruke ili noge. Većina koja si utvara da su zdravi  trebala bi i morala kroz izvršne funkcije kojima raspolaže zahvaljujući i glasovima upravo i osoba s invaliditetom ostvariti sve preduvjete kao što su pravo na pristupačnost, školovanje i u konačnici ravnopravnost. Ne, da odmah odgovorim osobe s invaliditetom su građani drugog reda i u Slavonskom Brodu , gradu s najviše stanovnika koji se nalazi na samoj granici Europske Unije. Gradu koji prometnu infrastrukturu prilagođava osobama s invaliditetom, gradu u kojem osobe s invaliditetom ne mogu izaći van, kao ni pristupiti unutrašnjosti ni jednog objekta na Korzu.

Da pređu s jedne strane željezničke pruge na drugu  „ prilagođeni pothodnik“ moraju imati doslovno teleportacijske moći. Pohvalna briga o mladima u našem gradu je vrh za sve, naravno osim za osobe s invaliditetom, Kad će se početi graditi stanovi za osobe s invaliditetom , pretvara se u tabu pitanje.

Najmlađi su naša budućnost, svatko od nas je već više puta čuo da projekt izgradnje nove Osnovne škole Milan Amruš ide, pa ide. Riječ je o najosjetljivijoj populaciji koja se školuje u školi koja je sramota i treba upitati sve u Saboru, Gradskim vijećima kakvi smo mi to ljudi. Kronološki sam putem najvećeg društvenog pretraživača izvadio izjave i događaje vezane uz navedenu školu unatrag deset godina. Dok čitate imajte spoznaju da se invalidnost može svakom dogoditi i da ti ljudi ( učenici, osi, njihove obitelji)nisu patvoreni kao oni koji se smatraju njihovim zaštitnicima, naprotiv oni probleme žive svaki dan . Svaki osmijeh koji Vam daruju nije presvučena lažna mimika lica ( ala političari),oni ne lažu nego brutalno su iskreni, ali i u potrebi kao djeca u Milan Amrušu.

Milan Amruš kronologija neizvršenog

2011 godina

„Nemamo ni dovoljno učionica, neki učenici se sele što je za njih neprihvatljivo, izgube se, a nemamo ni mjesta za rehabilitacijske programe - glazbo terapiju, art terapiju, kinezi terapiju… Naša kuhinja nema sanitarne čvorove, spremište za ostavu, nemamo kabinete, u učionicama nema vode, truo je parket, rasvjeta slaba…" nabraja nedostatke stare škole ravnateljica Mirjana Jakovčev, držeći kako bi jedino rješenje bila izgradnja nove zgrade na mjestu udaljenijem od prometnica.

Grad je, prema njezinim riječima, obećao naći zemljište na kome bi se škola gradila, no još uvijek nema pozitivnog rješenja. Godinama se, naime, kroz gradsku i županijsku upravu provlači pitanje ove ne uvjetne škole, a svojedobna obećanja kako bi nova škola mogla nići u blizini Poljoprivredne škole, otpala su.“

2012 godina

Osnovna škola Milan Amruš 2012. godine otvorila novouređenu i opremljenu školsku knjižnicu.

2013 godina

Otvorenju novouređenog školskog igrališta prisustvovao je i gradonačelnik Mirko Duspara, koji je naglasio kako se intenzivno radi na realizaciji projekta izgradnje novog prostora škole „Milan Amruš“, kako bi njeni učenici dobili prostor koji odgovara svim standardima i kriterijima. U sklopu programa otvorenja novouređenog školskog igrališta organiziran je i turnir u malom nogometu i stolnom tenisu.

2014 – 2018 godina

Osnovna škola „Milan Amruš“ jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije i njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje. Upravo zato je Gradska uprava inicirala i izradila 412.000,00 kuna vrijednu dokumentaciju za projekt izgradnje nove škole. Idejno rješenje predstavljeno je javnosti krajem mjeseca rujna, a idući korak je osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za izgradnju prijeko potrebne nove škole obzirom da je riječ o vrlo vrijednom projektu procijenjene vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Naime, Grad Slavonski Brod prijavit će projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške.

Škola je, naime, od sada bogatija za novo kombi vozilo koje je bilo prijeko potrebno za prijevoz djece s posebnim potrebama. S obzirom na to da se u školu dovoze djeca s područja cijele Brodsko – posavske županije, vozila prave i do 500 kilometara dnevno. Tako već nakon dvije do tri godine dolaze problemi s čestim kvarovima. Novi kombi školi je od velike pomoći. Riječ je o donaciji Zaklade "Hrvatska za djecu", a u školi su uložili i puno vlastitog truda u pisanje projekta kako bi se ova priča realizirala. Novi kombi vrijedan je 185 tisuća kuna.

Nova školska zgrada površine oko 4500 m2 nalazit će se na gradskom zemljištu u Ulici Antuna Kažotića i predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni. Zbog različitih skupina učenika s različitim teškoćama u razvoju, kojima su zbog toga nužni i posebno prilagođeni programi, novi školski kompleks je predviđen kao prizemna zgrada paviljonskog tipa podijeljena u više cjelina. Upravo kroz ovakav koncept odvojenih „malih škola“, koje se nalaze unutar jednog kompleksa, bit će moguće lakše provesti programe predviđene za učenike, dok će im zajedničke aktivnosti biti omogućene u atriju, knjižnici s čitaonicom, dvorani ili velikom dvorištu sa zajedničkim vrtom, voćnjakom i sportskim terenima. Za učenike starije dobi u novoj zgradi predviđen je i poseban paviljon organiziran kao obiteljski dom.

Grad je još 2013. godine prijavio prema Ministarstvu regionalnog razvoja izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš“. Unatoč tome što je riječ o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, u to vrijeme s područja nekoliko županija, Ministarstvo je odbilo Grad.

Djeca već nekoliko desetaka godina idu u neadekvatnu školu s puno nedostataka. Prije godinu dana realizirane su dozvola za zemljište i građevinska dozvola, a gradnja i briga oko škola u nadležnosti su države. Potrudili smo se da Osnovna škola Milana Amruša uđe u projekcije proračuna za 2019., 2020. i 2021. godinu. Amandmanom je predloženo da se gradnja škole financira norveškom darovnicom, koja bi zaživjela do iduće godine. U slučaju da to ne bi bilo moguće, predviđeno je da se projekt počne 2020. godine financirati iz redovnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svakako ćemo raditi na tome da se to pokrije darovnicom, a ministrica Gabriela Žalac te naši kolege Dragan Jelić i Katica Mišković rade na tome da projekt uđe u darovnicu, no ona još nije zaživjela.

2019 godina

Majke školaraca OŠ „Milan Amruš“ jučer su došle na Markov trg kako bi ukazale na neophodnost i hitnost izgradnje nove škole, što je njihovo apsolutno legitimno pravo. Iskreno suosjećam s njima, posebice jer sam svjestan koliko im je bilo zahtjevno organizirati se i doći u Zagreb pored svih obveza koje svakodnevno imaju. Razgovarao sam s njima, objasnio da je Vlada u proračun uvrstila izgradnju nove školske zgrade i da su njihovi zahtjevi ispunjeni. Jednako tako s majkama su razgovarali i drugi saborski zastupnici kao i ministar Zdravko Marić. Smatram da smo svi zajedno majkama koje su došle na Markov trg zapravo dali najbolju i najčvršću podršku, onu konkretnu, 80 zastupnika koji su glasali za proračun i 80 "ZA" novu školu njihove djece. Sve nas je začudilo da organizatori prosvjeda nisu znali kako je Vlada već 31.listopada uvrstila projekt škole u Državni proračun. Osobno sam o tome, obavijestio ravnateljicu škole i razgovarajući s njom saznao kako ni ona osobno nije znala za tu činjenicu te da je prosvjed bio i volja osnivača koji također nije bio informiran o prihvaćanju amandmana. Iako su od mene saznali da su sredstva osigurana u izvornom proračunu, oni nisu odgodili prosvjed već su ga nepotrebno organizirali promijenivši propagandnu poruku iz "nebrige Vlade" u "nedovoljnu brigu" ili iz "nema novaca" u "ima malo novaca".- kazao je Ćosić napominjući da razumije roditelje koji već četiri desetljeća slušaju obećanja.

Znamo što tražimo, znamo što naša djeca zaslužuju, znamo koliko je ovaj grad, s djecom koja žive u njemu, zapostavljen i ne možemo više šutjeti na tu diskriminaciju. Jednostavno je - dosta. Iskazali smo puno strpljenja, naša djeca ni ne znaju u kakvim se uvjetima nalaze, oni su sretni jer imaju dobre ljude koji tamo brinu o njima. Ja svoje dijete u tu školu vodim od osme godine, dakle, više od dvije tisuće dana. Svaki dan s grčem u želudcu, ostavljam je tamo, strahujući hoće li mi netko javiti da se nešto dogodilo. To nisu uvjeti dostojni te djece, posebice one u invalidskim kolicima koja se ne mogu ni kretati tim hodnicima i prolaziti kroz uska vrata. Ovaj put idemo pitati odgovorne - koliko dugo misle graditi ovu školu, hoće li uopće biti novaca… ovim tempom, odnosno, kako je predviđeno Proračunom, sa skokom cijena građevinskih radova i materijala, možda sljedeće godine uspiju saliti temelje. Tako će nam trebati još minimalno pet godina. - poručila je majka Selena.

2020 godina

Grad Slavonski Brod prijavio je projekt izgradnje nove škole “Milan Amruš” za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške koja u projektu sudjeluje s 85 posto sredstava a ostatak je potrebno pokriti novcem iz nacionalnog proračuna. “To smo ovim amandmanom ja i kolege uspjeli napraviti”, rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk.

2021 godina

„Grad Slavonski Brod ne raspolaže službenim informacijama o mogućem početku gradnje nove školske zgrade jer nadležna ministarstva nisu odgovorila na poslane upite. Grad je od ravnateljice OŠ „Milan Amruš" saznao kako je imala 21. svibnja 2021. godine sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji ju je uputio na ministra Marića, ministra Fuchsa i na njegovog pomoćnika Mamića.

S navedenim ministrima i pomoćnikom svega nekoliko dana nakon susreta s premijerom sastala se ravnateljica, a tijekom sastanka nije niti ona dobila konkretnu informaciju kada će biti objavljen javni natječaj za izgradnju nove školske zgrade. Također je ravnateljica istaknula kako je župan Marušić tijekom posjete školi izjavio da ima saznanja da će objava natječaja za izgradnju biti tijekom svibnja ili lipnja. U kontakt s Petrom Šokićem, voditeljem Službe za kapitalne investicije i računovodstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, stupila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Zlatarević, ali detaljnije informacije o mogućim rokovima izgradnje također nije saznala. Spomenuti Petar Šokić još je 28.11.2019. zatražio da se ponovno dostavi projektna dokumentacija, troškovnik radova te građevinska dozvola što mu je 2.12.2019. i dostavljeno. Grad Slavonski Brod je također 18. svibnja 2021. godine uputio požurnicu Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu zbog hitnosti rješavanja problema kao i zbog pogodnog proljetnog vremena za izvođenje radova ponovno moli za raspisivanje natječaja za izgradnju škole. Odgovor do danas još uvijek nije stigao.“

Grad je tijekom svih ovih godina inicirao projekt izgradnje škole, upućivao različite dopise i požurnice, priložio potrebnu projektnu dokumentaciju, međutim konkretan odgovor o realizaciji projekta izgradnje nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš" još uvijek nije stigao.

Na koji način komentirati objektivno sumirati. Jedni, drugi i treći su za izgradnju škole za najpotrebitije, a ostaje upit nakon više od deset godina gdje nova škola?. Do kad i zašto i najpotrebitiji su zapeli u hodnicima obećanja, političkih igrica, intriga. Jednog dana škola će biti napravljena, ali tko će roditeljima  koji su u svakodnevnom strahu od  škole bez uvjeta, da bude škola za djecu u potrebi objasniti zašto su njihova djeca školovanje provela u toj školi ili ih bar pogledati u oči , a ne u pod?

Kod nas uvijek su krivi oni drugi, a djeca u potrebi, uostalom ona su im najbitnija, izgleda samo u populističke svrhe kao dnevno politički ulošci koje odbace nakon upotrebe.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: