SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Pogledajte je li Slavonski Brod izabran za najbolji grad za život u Hrvatskoj

PRIJE 4 GODINE
TEKST: zagreb.info/zagreb.info

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Pogledajte je li Slavonski Brod izabran za najbolji grad za život u Hrvatskoj SB Online | Pogledajte je li Slavonski Brod izabran za najbolji grad za život u Hrvatskoj

PRIJE 4 GODINE
TEKST: zagreb.info/zagreb.info

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Drugi je grad u Hrvatskoj po zaposlenosti, ima najveći udio studenata među mladim stanovništvom, a natalitet je ovdje veći nego mortalitet… Najboljim gradom za život u Lijepoj našoj, prema nedavnom izboru portala gradonačelnik.hr, proglašen je Čakovec!

Gradiću u srcu Međimurske županije i ove se godine našao u top pet najboljih gradova na temelju izdvajanja sredstava iz proračuna namijenjenih obrazovanju, socijalnoj politici i mladima (50,57% proračuna). U top pet je gradova po iznosu stipendija i školarina, ali i po efikasnosti gradske uprave, odnosno prosjeku ukupnih prihoda grada po zaposlenome.

Osim toga, već dugi niz godina obrazovanje i njegova kvaliteta nameću se kao prioritet u politici gradske uprave pa je u Proračunu za 2020. godinu za obrazovanje, bez plaća zaposlenih u školama, predviđeno nešto preko 60 milijuna kuna, što je 22 % ukupnog proračuna grada.

Unatrag dvije godine, Grad je u ustanovama kojima je osnivač izgradio nove jaslice, dogradio dva vrtića te ih nekoliko obnovio. Izgrađena su i dva nova privatna vrtića, a ukupno je u predškolskim ustanovama smješteno oko 80 posto sve djece vrtićke dobi koja žive na području grada.

Već 2015. osnovnoškolcima počeli su se kupovati obvezni udžbenici, a kako je taj projekt država preuzela na sebe od ove školske godine svakom čakovečkom osnovnoškolcu plaćene su radne bilježnice, geografski atlas te pribor za tehnički odgoj.

Od ove godine u Čakovcu su uveli i nove demografske mjere pa za svako drugorođeno dijete u obitelji Grad daje pet tisuća kuna, a praksa koja je još ranije uvedena jest darivanje svakog novorođenog djeteta s iznosom od tisuću kuna. Obitelji s više djece imaju pravo i na popuste u dječjim vrtićima i školama (produženi boravak), za četvrto i svako slijedeće dijete vrtić i produženi boravak su besplatni.

Sve ove aktivnosti rezultiraju mjerljivim neposrednim i posrednim pokazateljima pa je tako Čakovec danas grad koji ima najveći postotak obuhvaćenosti djece predškolskim obrazovanjem u odnosu na broj rođene djece u zemlji, a imaju i najveći broj studenata s obzirom na broj stanovnika.U posljednjih pet godina na području Čakovca i okolnih općina povećana je stanogradnja. Grade se novi stanovi i obiteljske kuće u koje doseljavaju mlade obitelji.

Prema pokazateljima nadležnih službi, unatoč iseljavanju u Čakovcu se broj stanovnika povećava te će sigurno, tvrde u gradskoj upravi, nakon obavljenog popisa stanovništva broj stanovnika najsjevernijeg županijskog središta u Hrvatskoj biti veći od današnjih službenih 27.820 stanovnika, koliko ih ima prema popisu iz 2011. godine. Uostalom, Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se kontinuirano više ljudi rađa nego umire.

Čakovec je, a na to ukazuju brojni pokazatelji i nezavisne analize, uistinu grad po mjeri svojih stanovnika te sredina u kojoj se istovremeno može lijepo živjeti (među pet najboljih su i po prosječnom vitalnom indeksu 112,71%), graditi poslovna karijera te sigurno podizati obitelj i kvalitetno obrazovati djeca, poručuju iz gradske uprave, prenosi gradonačelnik.hr

(Izvor:zagreb.info)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: