Pogledajte koliko od sutra poskupljuje struja

FOTO: slobodnadalmacija.hr

31.3.2022. | 18:44 | Branimir Perković
IZVOR: www.index.hr
Pregleda: 2259

Poskupljenje električne energije kreće 1. travnja. Potvrdio je to i član Uprave HEP-a Petar Sprčić u Dnevniku HTV-a. Poskupljenje će zahvatiti većinu kućanstava u Hrvatskoj jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi.

Od ostalih opskrbljivača cijene je već povećao GEN-I za 13% 1. ožujka. Drugi opskrbljivač, E-on, još nije najavio nikakva povećanja cijene.

Osim rasta cijena energenata na svjetskim tržištima, korištenjem kojih se dobiva električna energija, razlog poskupljenja je i odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o rastu naknada za korištenje prijenosne mreže i distribucijske mreže, koja vrijedi od 1. travnja.


Vlada RH je paketom mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata ograničila očekivani porast cijene električne energije. Prema tvrdnjama samog premijera Plenkovića, bez mjera bi cijena električne energije za kućanstva rasla za 23 posto, umjesto 9.6 posto s mjerama.

Koliko će narasti računi za struju?

Pitali smo HEP koliko će se od 1. travnja povećati prosječno računi za kućanstva.

"Kako je i predviđeno paketom mjera, računi za električnu energiju kućanstava prosječnom će kupcu od 1. travnja porasti za 9.6%", potvrdili su nam.

To znači da će kućanstvima kojima je do sada dolazio račun za električnu energiju s iznosom 300 kuna od 1. travnja dolaziti račun s iznosom od 328,80 kn, računi od 500 kuna će narasti na 548 kuna, od 800 kuna na 876,80 kuna, a dosadašnji iznos računa od 1000 kuna će narasti na 1096 kuna.

Ali napominju da "zbog složene strukture krajnjeg (ukupnog) računa za električnu energiju, visina promjene računa nije jednaka za sve kupce". Obrazložili su nam i koji su elementi cijene, tj. na temelju čega se određuje ukupna cijena koju kućanstva plaćaju.

Tako navode da su jedan od elemenata cijene tarifne stavke koje se odnose na korištenje mreže, tj. naknade za korištenje prijenosne i distribucijske mreže, koje određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koje rastu 1. travnja.

Drugi važan element je tarifna stavka za opskrbu električnom energijom, što je sama cijena električne energije, koju definira HEP u skladu s mjerama Vlade RH. I taj se element mijenja 1. travnja, tj. raste, zbog rasta cijene energenata iz kojih se uglavnom dobiva električna energija.

Treći element je naknada za obnovljive izvore energije, što je prihod državne tvrtke HROTE – Hrvatskog operatora tržišta energije, a utvrđena je Odlukom Vlade RH. Taj dio cijene ostaje isti.

Četvrti element je tzv. solidarna naknada, koja se obračunava na temelju uredbe Vlade RH i prihod je državnog proračuna. Iznos je za kupce neutralan jer za svoje kupce taj trošak snosi HEP, a tako će biti i nakon 1. travnja 2022.

Peti element je PDV, koji na električnu energiju iznosi 13 posto i prihod je državnog proračuna.

Neće svima poskupjeti jednako, nekima će računi narasti više

Iz HEP-a naglašavaju da visina promjene računa u konačnici neće biti jednaka za sve kupce, već će iznos računa ovisiti o tarifnom modelu koji kupac koristi, količini potrošnje energije te omjeru potrošnje između više i niže tarife, tj. noćne i dnevne potrošnje (za kupce s dvotarifnim mjerilima).

Također, ovisit će o utjecaju promjene naknada za korištenje mreže (povećanje za višu tarifu) i promjene stavke stalne mjesečne naknade, koja se obračunava u fiksnom mjesečnom iznosu, neovisno o potrošnji kupca.

Kao i u slučaju svih dosadašnjih promjena cijene električne energije, zbog složene strukture krajnjeg (ukupnog) računa za električnu energiju, visina promjene računa nije jednaka za sve kupce.

Izračun utjecaja povećanja tarifnih stavki za korištenje mreže i energiju na iznos mjesečnog računa za kupce s prosječno ostvarenom potrošnjom u 2021. godini, po tarifnim modelima PLAVI i BIJELI:

Jednotarifno mjerenje (tarifni model PLAVI): prosječnom kupcu s godišnjom potrošnjom od 2000 kWh mjesečni će račun porasti sa 185 na 199 kuna, odnosno za 14 kuna. Dvotarifno mjerenje (tarifni model BIJELI): prosječnom kupcu s godišnjom potrošnjom od 3200 kWh mjesečni će račun porasti s oko 250 na oko 280 kuna, odnosno za 30 kuna.

Mjere Vlade RH se ne odnose na kupce koji su izabrali struju plaćati po tržišnoj cijeni, a to se odnosi na 75.000 kupaca HEP-ovog proizvoda Hepi. Na njih se odnosi drugačija računica, i poskupljenje za te kupce je veće. Do sada su ti kupci plaćali nešto jeftiniju električnu energiju, ali će se od 1. travnja praktički izjednačiti cijene proizvoda Hepi (tržišna) i univerzalne usluge HEP-a.

"Odluka o neobračunavanju popusta poslovno je uvjetovana tržišnim okolnostima, odnosno enormnim rastom proizvodnih i nabavnih cijena električne energije", pravdaju svoju odluku iz HEP-a.

Tako bi u kupaca Hepi proizvoda za prosječnu potrošnju od 3480 kWh račun trebao rasti za 12.4 posto, odnosno 36 kuna, za jednotarifno mjerenje (tarifni model PLAVI), a 15.2 posto, odnosno 41 kunu, za dvotarifno mjerenje (model BIJELI).

"HEP kontinuirano i pozorno prati razvoj situacije na tržištima plina i električne energije, kako u Hrvatskoj tako i u okruženju, koja značajno utječe na formiranje cijena za kupce u Hrvatskoj. Zahvaljujući efikasnom upravljanju vlastitim portfeljem i nabavom energije, čitavo smo vrijeme od početka globalnog rasta cijena, sve do 1. travnja, bili u mogućnosti zaštititi hrvatske građane od poskupljenja električne energije. U skladu s time i u idućem ćemo razdoblju donositi odgovarajuće poslovne odluke", zaključuju iz HEP-a. 

Izvor: www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI