SB Online

Pogledajte koliko zarađuju taksisti u Hrvatskoj

PRIJE 6 MJESECI
N1 HRVATSKA/N1 HRVATSKA
PRIKAZA: 2983

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Pogledajte koliko zarađuju taksisti u Hrvatskoj SB Online | Pogledajte koliko zarađuju taksisti u Hrvatskoj

PRIJE 6 MJESECI
N1 HRVATSKA/N1 HRVATSKA
PRIKAZA: 2983

S poslom taksista su se mnogi od nas susreli i većina će se složiti da se radi o nimalo lakoj djelatnosti.

Taksisti stoga imaju i svoj dan – Dan vozača taksija, koji se obilježava svake godine 22. ožujka. Na taj su dan prije više od stotinu godina na ulice Londona izašli specijalizirani automobili u čiju su kabinu ugrađeni uređaji koji određuju cijenu. Ti uređaji su se zvali taksimetri, što na francuskom znači “naknada”.

No da posao taksista nije bajan govore nam i podaci Financijske agencije (FINA). Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe u 2021. godini, u djelatnosti taksi službe u Hrvatskoj, poslovalo je 970 poduzetnika s 1.958 zaposlenih.

Navedena skupina poduzetnika je u 2021. ostvarila ukupne prihode u iznosu od 305,8 milijuna kuna te ukupne rashode od 311,9 milijuna kuna. Ostvarena je dobit razdoblja od 17,6 milijuna kuna i 24,6 milijuna kuna gubitka razdoblja te je iskazan neto gubitak u iznosu od gotovo 7 milijuna kuna.

Među 970 poduzetnika u djelatnosti taksi službe u 2021. godini, najveće ukupne prihode (44,5 milijuna kuna) ostvarila je CAMMEO FRANŠIZA d.o.o., što je 14,5 posto ukupnih prihoda, a ista je tvrtka ostvarila i najveću dobit od 2,3 milijuna kuna. META MATE d.o.o., mali poduzetnik iz Vinišća, zapošljavao je najveći broj radnika, njih ukupno 319, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 2.970 kuna te je ujedno i drugi po ostvarenim ukupnim prihodima u 2021. godini (22,7 milijuna kuna).

Analiza poduzetnika u 2021. godini u djelatnosti taksi službe pokazala je najveću koncentraciju poduzetnika na području Grada Zagreba (409), a slijede Osječko-baranjska (117) i Splitsko-dalmatinska županija (102). Najmanje poduzetnika sjedište je imalo u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji – po dvoje.

Što se pak plaće tiče, prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika u djelatnosti taksi službe iznosila je 2.815 kuna u 2021. godini, što je 4,7 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Valja napomenuti i da je to čak 55,7 posto manje od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika, koja je iznosila 6.350 kuna.

Imajte to na umu kada sljedeći put sjednete u taksi.

(Izvor: N1 Hrvatska)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: