NASLOVNADRUŠTVO

Porezna češlja prihode iseljenih Hrvata, očekuje ih naplata poreza na prihode od 2016. godine

26.1.2022. 14:43 | novilist.hr IZVOR: novilist.hr PREGLEDA: 2894

Prema rezultatima novog Popisa stanovništva Hrvatska je ostala bez gotovo 112 tisuća ljudi. Procjenjuje se i da je iz Hrvatske nestalo 120 tisuća stanovnika koji svoje prebivalište ili boravište u Hrvatskoj još uvijek nisu odjavili. Kako piše novilist.hr, ako nisu zatražili ispis iz Registra poreznih obveznika i dalje bi mogli biti hrvatski porezni rezidenti i potencijalno imaju porezne obveze u Hrvatskoj.

Na to ih je ovih dana ponovo podsjetila i Porezna uprava pozivajući ih da sami prijave inozemnu zaradu i to za nekoliko prethodnih godina, a po pitanju naplate poreza zastara nastupa za šest godina, što znači da bi im se u ovoj godini mogao obračunati porez na prihode od 2016. godine.

Za sve one koji su ostali domaći porezni rezidenti, Hrvatska kao i ostale države, ima pravo na oporezivanje, odnosno obračun razlike u porezu na dohodak koji su platili u inozemstvu u odnosnu na poreznu obvezu koju bi na taj prihod platili u Hrvatskoj.


U izračun poreza na dohodak ne ulaze samo plaće i mirovine, nego, primjerice i prihod od dividende, kamata na štednju, kapitalnih ulaganja, iznajmljivanja nekretnina, pa i ulaganja u kriptovalute.

Ključna razlikaPorezna uprava je temeljem razmjene s poreznim tijelima drugih država o ostvarenim primicima hrvatskih rezidenata uočila da određeni broj građana nije ispunio svoju obvezu i prijavio inozemne primitke i poziva ih da to sami učine te obećava da im ne prijete kamate niti novčane kazne zbog prekršaja nepravodobne prijave, a mogu računati i na povoljniji obračun poreza na dohodak nego što je vrijedio u prethodnim godinama, jer su u međuvremenu porezne stope smanjene, a neoporezivi dio je rastao.

Oni koji su se prema proceduri »ispisali« iz hrvatskog Poreznog registra i koji su postali porezni rezidenti neke druge države obveza prema Hrvatskoj više nemaju, a za one koji su ostali hrvatski porezni rezidenti pravila ovise o tome u koju su državu odselili, a ključna je razlika ona u oporezivanju plaća i mirovina.

Porezna savjetnica Marija Zuber pojašnjava da za građane koji su ostali porezni rezidenti u Hrvatskoj i nakon preseljenja, primjerice, u Njemačku, Švedsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Norvešku ili Belgiju vrijedi metoda izuzimanja kad je u pitanju mirovina i plaća, odnosno prihod od nesamostalnog rada.

Njihova se plaća oporezuje samo u zemlji u kojoj rade.

– S tim zemljama vrijedi pravilo izuzeća, odnosno plaća se može oporezivati samo u jednoj zemlji. Građanin Hrvatske koji zarađuje plaću u Njemačkoj i tamo plaća poreze, na prihod od plaće ne podliježe dooporezivanju u Hrvatskoj.

To izuzeće ne odnosi se na ostale prihode na koje se plaća porez na dohodak, pojašnjava Zuber.

No, dodaje da su i ti građani kojima je jedini prihod plaća dužni, dok god su hrvatski porezni rezidenti, informirati Poreznu upravu o inozaradama iako im se u Hrvatskoj neće raditi novi obračun.

Novi izračunZa države poput Italije, Austrije, Irske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, nema tog izuzeća, pa su hrvatski porezni rezidenti dužni Poreznoj upravi dostaviti podatke o svojim primanjima i podliježu dooporezivanju.

– Pravila su to koja primjenjuju sve zemlje, nije tu Hrvatska izuzetak. Problem za te građane je što su u zemljama poput Irske, Velike Britanije ili Italije, pa i susjedne Slovenije plaće veće nego u Hrvatskoj ili nekim drugim siromašnijim europskim zemljama.

Uz to su neoprezivi iznosi u Hrvatskoj krojeni prema našim plaćama, pa su znatno niži, pa kad ti građani prijave svoja primanja u Hrvatskoj ona podliježu oporezivanju već iznad 48 tisuća kuna godišnje.

Za te građane radi se u Hrvatskoj novi izračun i Hrvatska im naplaćuje razliku poreza koji su platili u zemlji u kojoj rade u odnosu na porez koji bi s tolikom zaradom platili u Hrvatskoj, objašnjava Zuber.

Isto je i s mirovinskim primanjima, za mirovine koje građani primaju iz Njemačke neće biti dodatnog oporezivanja u Hrvatskoj, ali za države s kojima nema takvog izuzeća, moguće je ući u porezne škare ako je mjesečna mirovina iznad četiri tisuće kuna.

Na, pitanje bi li tim građanima onda bilo bolje da su porezni rezidenti u zemljama u koje su odselili, Zuber ističe da to uvijek ovisi od pojedinačnoj situaciji.

– Ako netko prestane biti hrvatski porezni rezident, i postane porezni rezident u Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji, onda u toj zemlji plaća porez na sva svoja primanja i na ona koja ostvaruje u Hrvatskoj i porezna uprava bi za takve građane tim državama morala dostaviti podatke, primjerice o zaradi od iznajmljivanja nekretnina, dividendi ili štednji, upozorava Zuber.

Koliko je građana koji nisu prijavili svoju zaradu u inozemstvu, a još su porezni rezidenti u Hrvatskoj, te za koliko njih je Porezna uprava dobila podatke iz te nam institucije nisu odgovorili uz napomenu da i dalje zaprimaju podatke i da oni dolaze s odmakom od najmanje godinu dana, a tek nakon toga će ih za svakoga pojedinačno analizirati kako bi se vidjelo postoji li potencijalna porezna obveza i u Hrvatskoj.

Analiza kvaliteteIpak, otkrivaju da su najznačajniji iznosi po vrstama dohotka iz inozemstva u razdoblju od 2016. godine do danas zaprimljeni za kategorije nesamostalnog rada i mirovina.

Najviše podataka za dohotke od nesamostalnog rada i mirovina stiglo je iz Slovenije, za kategoriju dohotka od imovine i imovinskih prava te vlasništva nad nekretninama iz Italije, a za kategorije dividendi i kamata iz Njemačke.

– U 2020. godini je za kategorije dohotka od nesamostalnog rada, mirovina i imovine i imovinskih prava te vlasništva nad nekretninama stiglo podataka za 127.892 porezna obveznika, a za kategorije dividendi i kamata za 89.667 poreznih obveznika, no ti podaci su podložni korekcijama zbog dodatnih podataka koje zaprimamo i nakon analiza kvalitete i ispravnosti pristiglih podataka, poručuju iz Porezne uprave.

I dok hrvatska Porezna uprava prikuplja podatke o »svojim« poreznim rezidentima po svijetu, druge države traže od naših institucija podatke o svojim rezidentima i njihovim primanjima i imovini u Hrvatskoj.

Tako primjerice u susjednu Sloveniju ide najviše podataka o njihovim državljanima vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj, koji u slučaju iznajmljivanja svojih apartmana i kuća za odmor, taj prihod moraju prijaviti svojoj poreznoj upravi i na njega platiti porez.

Postupak za ispis iz Poreznog registraZa građane koji žele prestati biti hrvatski porezni rezidenti nije dovoljno samo odjaviti prebivalište u MUP-u, nego je potrebno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema mjestu prebivališta podnijeti zahtjev za ispis iz Registra poreznih obveznika.

Uz zahtjev za ispis iz Registra, popunjava se TI upitnik, potrebno je dostaviti potvrdu o rezidentnosti druge države, ako je nemaju, dostavljaju je naknadno.

Ako Porezna uprava to zatraži, dostavlja se i druga dokumentacija, preslike osobnih dokumenata, presliku prijave prebivališta, presliku ugovora o najmu stana, preslik ugovora o radu, dokaz o zdravstvenom osiguranju, potvrdu iz HZMO-a i HZZO-a o odjavi iz obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj, čime građani dokazuju svoje tvrdnje iz Upitnika da su postali rezidenti druge države.

Tagovi: porezna, prihodi, prihod, novac, iseljeni, hrvatska

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Porezna objavila važan poziv građanima
Porezna uprava objavila listu dužnika, u našoj županiji prednjači osoba iz Donje Vrbe s dugom od preko 18,7 milijuna kuna
OBJAVLJENA LISTA SRAMA: Pogledajte tko su dužnici iz naše županije
Uzimaju od države potporu za isplatu plaće, a svojim radnicima mjesecima ne isplaćuju plaće
Porezna krenula u velike kontrole, četiri djelatnosti su im na posebnom udaru
Porezna uprava objavila važne informacije: Tiču se ugostitelja, trgovaca i poduzetnika
Tko sve do kraja veljače mora predati poreznu prijavu zbog povrata poreza?
Čekaju li građane ogromne kazne zbog neprijavljivanja inozemnih prihoda?
Definiran iznos nacionalne mirovine za najsiromašnije: Isplata kreće od početka 2021. godine?
Grad Slavonski Brod među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji bilježi rast prihoda tijekom 2020. godine
Potrošačka košarica dostojna življenja iznosi 10.500 kuna
Veliki humanitarni Pub kviz u Slavonskom Brodu
VELIKA ZVIJEZDA DANAS U SL. BRODU: Evo koju poruku je poslao
KOD SL. BRODA GORIO AUTO: Gasili ga djelatnici Ribarske kuće. Vatrogasci objavili fotke
Nova prevara se širi WhatsAppom
BRODSKI MATURANTI: Biramo najbolje odijelo Norijade. Evo pravila
Izlazak sunca u čaši: Recept za smrznutu tequila sunrise Margaritu
BROĐANI GLASALI: Evo tko je najbolji, a tko najgori političar
Pogledajte nove cijene goriva...
ULOŽENI SU VAŠI NOVCI: Pogledajte kako danas izgleda brodsko odmaralište na Korčuli
Mladić (19) prevozio šljunak. Kamion se prevrnuo, doznajemo je li ozlijeđen
Evo koje će sve ulice sutra u Sl. Brodu biti zatvorene
JUČER POTRAGA: Na terenu bio brodski HGSS, objavili slike terena
EVO ŠTO KAŽU: Policija zbog maturanata poslala priopćenje
Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

VELIKA ZVIJEZDA DANAS U SL. BRODU: Evo koju poruku je poslao

.

KOD SL. BRODA GORIO AUTO: Gasili ga djelatnici Ribarske kuće. Vatrogasci objavili fotke

.

Nova prevara se širi WhatsAppom

.

BRODSKI MATURANTI: Biramo najbolje odijelo Norijade. Evo pravila

.

Izlazak sunca u čaši: Recept za smrznutu tequila sunrise Margaritu

.

BROĐANI GLASALI: Evo tko je najbolji, a tko najgori političar

.

Pogledajte nove cijene goriva...

.

ULOŽENI SU VAŠI NOVCI: Pogledajte kako danas izgleda brodsko odmaralište na Korčuli

.

Mladić (19) prevozio šljunak. Kamion se prevrnuo, doznajemo je li ozlijeđen

.

Evo koje će sve ulice sutra u Sl. Brodu biti zatvorene

.

JUČER POTRAGA: Na terenu bio brodski HGSS, objavili slike terena

.

EVO ŠTO KAŽU: Policija zbog maturanata poslala priopćenje

.

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

.

Vlado Šeks, ponovno, stiže u Sl. Brod, evo što je sada povod

.

SAMO U SLAVONIJI: Policija u upravljanju osobnim automobilom zatekla dijete, ocu prijeti do 60 dana zatvora

.

Danas sunčano uz temperaturu do 32 °C

.

Stiže drastična promjena vremena: Temperature padaju na samo 15 stupnjeva

.

Čini se da do zabrane rada nedjeljom ipak neće doći

.

Ministrica i načelnik potpisali novi ugovor. Objavljeni su detalji

.

Marijanski koncert dječje skupine Folklornog ansambla Broda

.

GRAD OBJAVIO: Uskoro novost na jednom brodskom parkiralištu

.

Nove cijene goriva: Evo što vas od sutra očekuje na pumpama

.

NESREĆA U SL. BRODU: U petak se teško ozlijedio mladić

.

Dusparina zamjenica danas posjetila četiri mlade obitelji. Povod je demografska mjera...

.

Maturanti i ove godine u centru Sl. Broda plesali kolo

.

TAKO SE TO RADI: Brođani prvaci Hrvatske!

.

Prijave za upis u I. razred srednje škole počinju u ponedjeljak

.

Danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja

.

Brođani treći u Hrvatskoj!

.

Grupa ʺOpća opasnostʺ ponovno je napunila pleternički hipodrom, a Pero ima poruku za mlade...

FOTONALAZ

Današnje otvaranje ceste palo u ʼdrugi planʼ?