Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

FOTO: istockphoto

6.2.2023. | 18:08 | agroklub.com
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 904

Za godišnje ribolovne dozvole ribiči na osječkom području će morati izdvojiti 80 umjesto dosadašnjih 66 eura. O ovoj temi raspravljalo se i u Hrvatskom saboru na inicijativu zastupnika socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića koji je pokrenuo i pitanje reciprociteta.

Naime, s dozvolom kupljenom u Osijeku isti ribiči ne mogu pecati s druge strane rijeke Drave u Baranji, niti kod ostalih koncesionara u Osječko-baranjskoj županiji zbog podjednako skupih dozvola kod svakoga od njih. Hajduković je prozvao i Ministarstvo poljoprivrede rekavši da oni dopuštaju ovakav kaos i silni broj koncesionara.

"Nisam kupio dozvolu, još razmišljam. Mogu sjediti na Dravi, a ne moram gledati u vrh štapa. Umirovljenicima bi trebalo smanjiti cijene", istaknuo je osječki ribič Marko Petričević koji se time bavi od 1992. godine za Televiziju Slavonije i Baranje. Nove su dozvole preskupe jer, kaže, više ribe nema kao unazad 30 godina, a nizak je i vodostaj. 


Kritični su i iz Hrvatskog športskog ribolovnog saveza upozoravajući da su ovlaštenici osuđeni na milost i nemilosti zakona i pravilnika. Kako kažu, obvezni su poribljavati svoje vode inače im prijeti gubitak koncesije.

Značajno su rasle i cijene ribe koja se koristi za to pa shodno tome morali povisiti cijene dozvola. "Riba koja je koštala 20-ak kuna sada je došla na 35. Cijena slatkovodne ribe je otišla preko 80 posto, a poribljavati se mora prema planu kojeg je napisala struka", kazao je Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Ribiči upozoravaju da su dozvole u brojnim zemljama Europske unije jeftinije nego u Hrvatskoj te vrijede za cijelo područje države u kojoj se izdaju. Iz spomenutog saveza ističu da te države imaju drugačije uređen sustav ribočuvarske službe i poribljavanja.

"Teško će RH biti prijeći na taj model jer onda ona mora plaćati jedan veliki aparat, a to je ribočuvarska služba i poribljavanje voda. U tom slučaju sva sredstva idu državi, a ona mora voditi računa o tome. Bojim se da za to trenutno nema snage", napominje Sever.

(Izvor: Agroklub.com)


VIŠE NA TEMU:
POSKUPLJENJE
RIBIČI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI