SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

SB Online | Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče SB Online | Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

PRIJE 1 GODINU
TEKST: agroklub.com/agroklub.com

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Za godišnje ribolovne dozvole ribiči na osječkom području će morati izdvojiti 80 umjesto dosadašnjih 66 eura. O ovoj temi raspravljalo se i u Hrvatskom saboru na inicijativu zastupnika socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića koji je pokrenuo i pitanje reciprociteta.

Naime, s dozvolom kupljenom u Osijeku isti ribiči ne mogu pecati s druge strane rijeke Drave u Baranji, niti kod ostalih koncesionara u Osječko-baranjskoj županiji zbog podjednako skupih dozvola kod svakoga od njih. Hajduković je prozvao i Ministarstvo poljoprivrede rekavši da oni dopuštaju ovakav kaos i silni broj koncesionara.

"Nisam kupio dozvolu, još razmišljam. Mogu sjediti na Dravi, a ne moram gledati u vrh štapa. Umirovljenicima bi trebalo smanjiti cijene", istaknuo je osječki ribič Marko Petričević koji se time bavi od 1992. godine za Televiziju Slavonije i Baranje. Nove su dozvole preskupe jer, kaže, više ribe nema kao unazad 30 godina, a nizak je i vodostaj. 

Kritični su i iz Hrvatskog športskog ribolovnog saveza upozoravajući da su ovlaštenici osuđeni na milost i nemilosti zakona i pravilnika. Kako kažu, obvezni su poribljavati svoje vode inače im prijeti gubitak koncesije.

Značajno su rasle i cijene ribe koja se koristi za to pa shodno tome morali povisiti cijene dozvola. "Riba koja je koštala 20-ak kuna sada je došla na 35. Cijena slatkovodne ribe je otišla preko 80 posto, a poribljavati se mora prema planu kojeg je napisala struka", kazao je Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Ribiči upozoravaju da su dozvole u brojnim zemljama Europske unije jeftinije nego u Hrvatskoj te vrijede za cijelo područje države u kojoj se izdaju. Iz spomenutog saveza ističu da te države imaju drugačije uređen sustav ribočuvarske službe i poribljavanja.

"Teško će RH biti prijeći na taj model jer onda ona mora plaćati jedan veliki aparat, a to je ribočuvarska služba i poribljavanje voda. U tom slučaju sva sredstva idu državi, a ona mora voditi računa o tome. Bojim se da za to trenutno nema snage", napominje Sever.

(Izvor: Agroklub.com)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: