SB Online

Postoji li na brodskom groblju pokopan nacistički vojnik Kurt Schone?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Postoji li na brodskom groblju pokopan nacistički vojnik Kurt Schone? SB Online | Postoji li na brodskom groblju pokopan nacistički vojnik Kurt Schone?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Mnogi bi se mrtvaci koprcali u zemlji, možda čak i zaplesali od sreće ili grohotom nasmijali da pročitaju koliko ih neki slave i veličaju, barem oni nacistički vojnici u Kolibama koji su dobili, za to selo, velebno nacističko spomen obilježje. Eto, takva su izgleda došla vremena da se partizanima i antifašistima stavlja eksploziv i njihovi spomenici se sustavno i planski od 91. godine  dižu u zrak, a fašisti i nacisti postaju sve popularniji, barem u Kolibama i  na Thompsonovim koncertima.

Kada smo nekada bili klinci i igrali se na partizana i Švaba, onda nitko nije htio biti Švabo, jebote, pa tko ima hrabrosti biti Švabo, neće nitko čak ni u bezazlenoij dječjoj igri,  a danas je to postalo nešto kao znak domoljublja. Ustaški doglavnik Mile Budak  još uvijek se smješka u famoznoij ulici Mile Budaka,  a ja razmišljam kako bih se postavio u ulozi kolegice novinarke Željke Gavranović, usput, vrlo profesionalne i ponajbolje novinarke u Brodu, bar po mom skromnom mišljenju, a  koja je  dobila zamolbu iz Njemačke, od jednog, navodno unuka nacističkog vojnika koji je u Drugom svjetskom ratu sahranjen na našem groblju i koji moli Brođane i novinarku da  pronađemo grob njegovog dide. Naizgled, to bi trebala biti jedna humana gesta.

I u potpunosti se slažem sa Željkom, koja u uvodu svoga teksta objavljenog 4.5. 2021. kaže da je bez obzira na to tko je tijekom rata  bio  na kojoj strani, nužno je poštovanje prema ljudskoj žrtvi.

Slažem se. Potpisujem.

No, međutim kako sam po svojoj prirodi sumnjničav i oprezan prema svemu i svakome, jer oprez je majka mudrosti, ušao sam u fejs profil toga lika, pažljivo ga pregledao, dečko je ok, nigdje ne veliča ni nacizam ni fašističku ideologiju, nigdje nema naci znamenja, no, postavljam sam sebi pitanje, a što ako je  profil na fejsu lažan. Lažni profil.

Što ako je u pitanju lik koji je izmislio cijelu priču o njegovom didi nacisti koji je pokopan, zamislite, ma baš na našem brodskom groblju. Što ako je to sve prevara i laž. Njegov vapaj, POMOZITE MI PRONAĆI MOG DJEDA, NJEMAČKOG VOJNIKA, može izazvati pravu lavinu raznih političkih i kontradiktornih reakcija u našem gradu.

I sam sam sebi po ovom pitanju kontradiktoran, a što onda očekivati od javnosti. Navečer zaspem s jednim mišljenjem, a ujutro se probudim sa sasvim drugim načinom razmišljanja.

Uz suglasnost Željke koja je počela priču i stavila na nju točku, ja sam nastavio dalje i uspostavio sam ubrzo s njim kontakt.

Lik je trenutno u mojoj fazi obrade, pri čemu su i oni ruski KGB agenti vjerujem, bili milosrdnijni od mene, jer se ovaj mladi Švabo osjeća kao na policijskom ispitivanju:

-Što ti znače te tetovaže na ruci?

-Jeli tvoj dida Švabo, ima rodni list?

-Zašto tvoj dida nacist  nema fotografiju?

-Zašto tvoj dida nacist ima četiri imena: ALBERT WILLY KURT SCHONE

-Insistiram da mi odmah pošalješ svoje osobne podatke: kad si rođen, gdje si rođen i zašto si rođen!

-Tko ti je dao fotografiju tvog dida naciste s brodskog groblja?

-Na nacističkoj svastici s brodskog groblja piše godina 1939, a tvoj dida Švabo je umro ili poginuo 1944. Kako je to moguće?

-Kažeš da si do te fotografije s brodskog groblja došao preko svoje bake. A šta je tvoja baka radila u Slavonskom Brodu 1944.

Uglavnom, dečko se osjeća trenutno kao na ispitivanju hrvatskih emigranata koje su uhapsili KOS I UDBA, vezali im ruke, ugasili svjetlo, upalili noćnu lampu, i sada ih u nekoj vlažnoj podrumskoj prostoriji  ispituju. I tek kada sto posto osjetim i prepoznam da je dečko čist, da ne laže i ne mulja, DA NIJE LAŽNI PROFIL,  tek tada ću krenuti u novo istraživanje, ETNOGRAFSKO I POVIJESNO istraživanje groba nacističkog vojnika  ALBERTA WILLY KURTA SCHONEA. Bit će mi drago da ga nađem i da mali bude sretan. 

ALBERT WILLY KURT SCHONE 29. srpanj 1910-11. travanj 1944. Slavonski Brod


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: