Pravilnim razdvajanjem smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada

FOTO: Grad Slavonski Brod

2.12.2022. | 09:08 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 589

Grad Slavonski Brod danas je započeo s provedbom novog sustava odlaganja miješanog komunalnog otpada. Novost s kojom se Brođani od danas susreću je uvođenje žutih vrećica u koje se odlaže isključivo miješani komunalni otpad, odnosno samo onaj otpad koji nije moguće odložiti u kantu za papir, plastiku i biootpad i drugi korisni otpad koji se odlaže u reciklažno dvorište. Podsjetimo, cijena odvoza otpada sastoji se od fiksnog dijela koji plaćamo putem uplatnica TD „Komunalac“ jednom mjesečno i koji iznosi 41,83 kn te od varijabilnog dijela koji plaćamo kroz kupovinu žutih vrećica. Što se više otpada odvaja, to je potreba za žutim vrećicama manja, a samim time je manja i obveza plaćanja varijabilnog dijela cijene.  

Novi sustav gospodarenja miješanog komunalnog otpada, naime, uvod je u cjelovitu priču o zbrinjavanju otpada koja nas očekuje narednih godina. Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska dužna je provoditi zakone i odredbe unije o zbrinjavanju komunalnog otpada. Sukladno tim odredbama, komunalni otpad bi se uskoro s područja Slavonskog Broda trebao odlagati u Regionalni centar za gospodarenje otpadom „Šagulje“. U trenutku, dakle, kada spomenuti Regionalni centar za gospodarenje otpadom započne sa svojim radom, sav otpad s područja Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije morat će se odvoziti u Šagulje te će se brojne jedinice lokalne samouprave susresti s povećanjem cijena odvoza otpada. Iz tog razloga uvedene su i žute vrećice jer takvim sustavom, prije svega, pojedinac odlučuje o svom trošku odvoza otpada s obzirom da pravilno i redovito razvrstavanje otpada iziskuje i manju potrebu za kupovinom žutih vrećica. Ako se, dakle, građani Slavonskog Broda budu pridržavali pravila razvrstavanja i samim time proizvodili manju količinu miješanog komunalnog otpada, trošak odvoza otpada u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje bit će u budućnosti sveden na najmanju moguću mjeru.

Svi smo, stoga, pozvani na odgovorno ponašanje i pridržavanje pravila kako bismo se što brže i lakše prilagodili zadanim europskim normama te već sljedeće godine smanjili, odnosno prestali plaćati naknadu za zbrinjavanje otpada Europskoj uniji, a u dogledno vrijeme i trošak prijevoza u Regionalni centar za gospodarenje otpadom „Šagulje“ sveli na minimum.


Više informacija o novom sustavu odvajanja miješanog komunalnog otpada možete pronaći OVDJE.

Izvor.www.slavonski-brod.hr


VIŠE NA TEMU:
OTPAD
VREĆICE
PRODAJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI