SB Online

Pravilnim razdvajanjem smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada

SB Online | Pravilnim razdvajanjem smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada SB Online | Pravilnim razdvajanjem smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada

Grad Slavonski Brod danas je započeo s provedbom novog sustava odlaganja miješanog komunalnog otpada. Novost s kojom se Brođani od danas susreću je uvođenje žutih vrećica u koje se odlaže isključivo miješani komunalni otpad, odnosno samo onaj otpad koji nije moguće odložiti u kantu za papir, plastiku i biootpad i drugi korisni otpad koji se odlaže u reciklažno dvorište. Podsjetimo, cijena odvoza otpada sastoji se od fiksnog dijela koji plaćamo putem uplatnica TD „Komunalac“ jednom mjesečno i koji iznosi 41,83 kn te od varijabilnog dijela koji plaćamo kroz kupovinu žutih vrećica. Što se više otpada odvaja, to je potreba za žutim vrećicama manja, a samim time je manja i obveza plaćanja varijabilnog dijela cijene.  

Novi sustav gospodarenja miješanog komunalnog otpada, naime, uvod je u cjelovitu priču o zbrinjavanju otpada koja nas očekuje narednih godina. Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska dužna je provoditi zakone i odredbe unije o zbrinjavanju komunalnog otpada. Sukladno tim odredbama, komunalni otpad bi se uskoro s područja Slavonskog Broda trebao odlagati u Regionalni centar za gospodarenje otpadom „Šagulje“. U trenutku, dakle, kada spomenuti Regionalni centar za gospodarenje otpadom započne sa svojim radom, sav otpad s područja Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije morat će se odvoziti u Šagulje te će se brojne jedinice lokalne samouprave susresti s povećanjem cijena odvoza otpada. Iz tog razloga uvedene su i žute vrećice jer takvim sustavom, prije svega, pojedinac odlučuje o svom trošku odvoza otpada s obzirom da pravilno i redovito razvrstavanje otpada iziskuje i manju potrebu za kupovinom žutih vrećica. Ako se, dakle, građani Slavonskog Broda budu pridržavali pravila razvrstavanja i samim time proizvodili manju količinu miješanog komunalnog otpada, trošak odvoza otpada u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje bit će u budućnosti sveden na najmanju moguću mjeru.

Svi smo, stoga, pozvani na odgovorno ponašanje i pridržavanje pravila kako bismo se što brže i lakše prilagodili zadanim europskim normama te već sljedeće godine smanjili, odnosno prestali plaćati naknadu za zbrinjavanje otpada Europskoj uniji, a u dogledno vrijeme i trošak prijevoza u Regionalni centar za gospodarenje otpadom „Šagulje“ sveli na minimum.

Više informacija o novom sustavu odvajanja miješanog komunalnog otpada možete pronaći OVDJE.

Izvor.www.slavonski-brod.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: