Predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“

FOTO: Grad Slavonski Brod

17.10.2022. | 21:11 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 671

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda korisnik je projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje“ čija je svrha povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Slavonskog Broda kako bi se povećala kvaliteta života osoba s invaliditetom. Uz Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda, koja je korisnik projekta, projektni partneri su Grad Slavonski Brod, Dječje kazalište „Ivana Brlić-Mažuranić“, Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udruga slijepih Brodsko-posavske županije. Kroz prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje želi se poboljšati sudjelovanje i integracija 40 osoba s invaliditetom na području Slavonskog Broda.

U sklopu navedenog projekta uspostavljen je i Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe. Spomenuti vodič ima audio sadržaje te vizualno uvećane ikone i tekstove. Aplikacija omogućuje da QR kod pored izložbenih predmeta pokrene audio-vizualni zapis na tabletu s opisom umjetničkog djela, a WiFi određuje lokaciju korisnika te aktivira audio navođenje slabovidne osobe kroz prostor. Osim navedenog, u sklopu ovog projekta postojeća rasvjeta Galerije Ružić, koja je bila neadekvatna i slaba, zamijenjena je novom, energetski efikasnijom LED rasvjetom koja svojom jačinom, pozicijom te usmjeravanjem pospješuje doživljaj eksponata te umjetničkih sadržaja slabovidnim osobama, ali i ostalim posjetiteljima.

Projektom „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“ obuhvaćena je i provedba dramskih radionica, a nakon 15 mjeseci rada došao je trenutak kada je trud i rad polaznika dramskih radionica prezentiran javnosti. Danas je, naime, u Galeriji Ružić predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“. Kroz obje predstave interpretiraju se četiri, javnosti manje poznata, poetska zapisa Branka Ružića i jedna autorska pjesma Roberta Polleta, člana Udruge slijepih Brodsko-posavske županije. Današnjem predstavljanju predstave i poetskog recitala prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI