SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“

SB Online | Predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“ SB Online | Predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“
Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda korisnik je projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje“ čija je svrha povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe s urbanog područja Slavonskog Broda kako bi se povećala kvaliteta života osoba s invaliditetom. Uz Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda, koja je korisnik projekta, projektni partneri su Grad Slavonski Brod, Dječje kazalište „Ivana Brlić-Mažuranić“, Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije i Udruga slijepih Brodsko-posavske županije. Kroz prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje želi se poboljšati sudjelovanje i integracija 40 osoba s invaliditetom na području Slavonskog Broda.

U sklopu navedenog projekta uspostavljen je i Muzejski interaktivni vodič za slabovidne osobe. Spomenuti vodič ima audio sadržaje te vizualno uvećane ikone i tekstove. Aplikacija omogućuje da QR kod pored izložbenih predmeta pokrene audio-vizualni zapis na tabletu s opisom umjetničkog djela, a WiFi određuje lokaciju korisnika te aktivira audio navođenje slabovidne osobe kroz prostor. Osim navedenog, u sklopu ovog projekta postojeća rasvjeta Galerije Ružić, koja je bila neadekvatna i slaba, zamijenjena je novom, energetski efikasnijom LED rasvjetom koja svojom jačinom, pozicijom te usmjeravanjem pospješuje doživljaj eksponata te umjetničkih sadržaja slabovidnim osobama, ali i ostalim posjetiteljima.

Projektom „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“ obuhvaćena je i provedba dramskih radionica, a nakon 15 mjeseci rada došao je trenutak kada je trud i rad polaznika dramskih radionica prezentiran javnosti. Danas je, naime, u Galeriji Ružić predstavljena plesno-dramska predstava „Paravani“ i poetski recital „Ruke“. Kroz obje predstave interpretiraju se četiri, javnosti manje poznata, poetska zapisa Branka Ružića i jedna autorska pjesma Roberta Polleta, člana Udruge slijepih Brodsko-posavske županije. Današnjem predstavljanju predstave i poetskog recitala prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: