NASLOVNADRUŠTVO
Predstavnici Svjetske banke o projektu zajedničkog obrazovnog centra za slavonske županije

FOTO: bpz.hr

Predstavnici Svjetske banke o projektu zajedničkog obrazovnog centra za slavonske županije

3.9.2019. 06:39 | Luka Safundžić IZVOR: bpz.hr PREGLEDA: 230

Predstavnici Svjetske banke prezentirali su danas u Velikoj vijećnici županijske uprave pilot -projekt osnivanja zajedničkog Centra za stipendiranje i razvoj karijera pet slavonskih županija. Sastanku su uz prdstavnike Svjetske banke nazočili i zamjenik župana Damir Mirković, direktorica Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac te predstavnici razvojnih agencija ostalih slavonskih županija.

Kako je rečeno u uvodnom dijelu, visokoobrazovne institucije ključ su gospodarskog razvoja te je, osim u infrastrukturu, potrebno dodatno ulagati i u razvoj ljudskih potencijala. Analize su pokazale kako nacionalni fond namijenjen stipendiranju učenika nije dovoljan za Slavoniju, a za cijeli sustav ne postoje dubinske analize i zajedničko strateško planiranje usklađeno s prioritetnim sektorima. Stipendiranju učenika s lokalne i regionalne razine nedostaje zajednički strateški pristup i koordinacija među županijama, odnosno ne postoji koordinacija između područja tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i visokog obrazovanja. Također, ne postoji sustav stipendiranja inozemnih studenata, što je preduvjet širenja i jačanja obrazovnog sustava uvezanog s gospodarstvom i potrebama tržišta.

Stoga stručnjaci Svjetske banke s ciljem prevladavanja nedostatka adekvatnih vještina i znanja te podržavanja prioritetnih sektora povećanjem kapaciteta tvrtki, predlažu osnivanje regionalnog centra koji bi regulirao i koordinirao stipendiranje učenika i studenata kao i razvoj budućih zanimanja. Prema predloženom modelu Centar (Regional Scholarship and Career Development center for Slavonia) bi zajednički ustrojilo pet slavonskih županija, a njegovo sjedište bilo bi u Osijeku kao administrativnom središtu spomenute regije. Inicijalno bio bi podijeljen na tri odsjeka:


središnje koordinacijsko tijelo za razvoj karijera
osnovni fond za stipendiranje koji bi se finacirao sredstvima iz ESF operacijskog programa 2014.- 2020 i unutar kojeg bi bio uspostavljen sustav za strateško planiranje i monitoring
trajni fond za Slavoniju

Školarine bi već prema namjeni i ciljanoj skupini bile podijeljene u tri kategorije. Prva kategorija bile bi školarine prema potrebi namijenjene skupini studenata lošijeg materijalnog stanja čime bi se učinkovito proširili obrazovni okviri osiguravanjem stalne financijske potpore najugroženijoj studentskoj populaciji.
U drugu kategoriju spadale bi školarine za darovite studente s ciljem povećanja dostupnosti financijske potpore izvrsnim studentima što bi u konačnici spriječilo odlazak mladih stručnjaka iz Slavonije,

Treća kategorija bile bi stipendije namijenjene stranim studentima kako bi se privukli inozemni talenti te tako prevladao nedostatak pojedinih zanimanja i vještina u Slavoniji i potaknuo gospodarski oporavak i razvoj.
Ukoliko bi se slavonske županije odlučile na korak osnivanja ovakvog Centra i osigurale njegovo financiranje putem ESF komponente, slijedeći korak bio bi objavljivanje javnog poziva za dostavu prijedloga projekata i potpisivanje pripadajućeg projektnog ugovora s RSCDC-om. Nakon toga, zaposlile bi se osobe zadužene za provedbu projekta i uslijedila bi priprema projektne dokumentacije. Po uspostavi prikladnih provedbenih postupaka i oformljenja tima za ocjenjivanje kao i Odbora za odabir, raspisao bi se javni poziv za uspostavu trajnog fonda, a potom i javni poziv za dodjelu stipendija prema utvrđenim kriterijima.
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Automobilom naletio na dvoje djece

.

Posjedujete zračnu pušku (zračnicu), ako niste trkom u policijsku postaju prijaviti... kazne su po novom zakonu ogromne

.

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske

.

ODLIČNE VIJESTI IZ VELIKE: Napuštena zgrada Orljave uskoro postaje svojevrstan poduzetnički inkubator

.

Od danas opet poskupljenje goriva

.

Na današnji dan 17.9

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, temperatura uglavnom između 25 i 30°C

.

Vozio traktor s 3,21 promila alkohola u krvi, pa se ekspresno otrijeznio

.

Brodski HGSS - Spremni smo ući i istražiti brodske tunele u svakom trenutku

.

U požaru smrtno stradao 62-godišnjak

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

Najam dvosobni stan 45m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Predstavljanje Slavonije u Beču- glavni adut Slavonije su Slavonci

.

Fond za zaštitu okoliša građanima osigurao 20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

.

Tko sad tu pije, a tko plaća?

.

Na današnji dan 16.9

.

Slavonski Brod je sinoć po prvi puta dočekao državnog prvak u klasi V. Nenada Jagodića

.

Održana međunarodna akcija „Bukom motora protiv tišine ALS-a“

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i vrlo toplo, najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30 °C

.

Lijepo vrijeme i nasmiješena dječja lica u Tvrđavi Brod

.

GENERAL MARKAČ U SLAVONSKOM BRODU: ʺBrodsko-posavska županija i grad Slavonski Brod su junaci Domovinskog rataʺ

.

Liječnici iz intenzivne njege na Internoj moga su sina “podignuli iz mrtvih!”

.

Svjetski je dan prve pomoći

.

Dan hrvatskih branitelja BPŽ: Mama dočekala sina pilota

.

Sinoć u Požeštini 19-godišnji Brođanin usmrtio 27-godišnjeg biciklistu

.

Raznolika ponuda na Brodskoj tržnici

.

Najviša dnevna temeratura zraka od 22 do 26

.

Matej Sivrić: Mislim da će 3 boda ostati u Brodu

.

Dan općine Brodski Stupnik

.

Ante Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!

.

U VIDOVCIMA (KOD POŽEGE) POGINUO BICIKLIST ʺAutomobil je bio brodskih registarskih oznakaʺ

.

HOROR u Brodskom odmaralištu u Korčuli, pogledajte video uništavanja brodske imovine... pogledajte stvarno stanje brodskog odmarališta

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline